• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ArturDent - Почти Безобиден
А пък аз си мисля, че без вписан сервитут няма да пусна никой в моя имот. Нека той да дойде да влезе с полиция ако иска.
Tsilkov - майстор
ArturDent написа:
А пък аз си мисля, че без вписан сервитут няма да пусна никой в моя имот. Нека той да дойде да влезе с полиция ако иска.
Няма нужда да идва с полиция. Ти няма да го пуснеш в имота, ама в общината като не ти пуснат виза и РС когато ти трябва ще си останеш само с "героиството" че не си ги пуснал :sad: Общо взето или се бориш по административен и/или съдебен път или си спазваш сервитута.
ArturDent - Почти Безобиден
Tsilkov написа:
Общо взето или се бориш по административен и/или съдебен път или си спазваш сервитута.
Ами веднъж съм ги сборил (енерго), ериториящо да не го направя пак.
И що да не ги сборя - аз като бял човек им бях дал 5 м сервитут. За мрежи СН, в неурбанизирана територия закона предвижда 2 м от едната страна и 5 м от другата. За урбанизирана по 2 м от двете.
Въпреки че парцела е с променен статут - викам айде от мен да мине 5 м, и освен това оста на електропровода не минава в парцела а е на границата и би трябвало тия 5 м да са от страната на пътя.

На всичкото отгоре те не знаеха от къде минава - няма го никъде вписан и начертан (в скицата). Заведох ги на място (аз се грижа за тяхната собственост), и т.н. И после пед...сите ми се позовават на преходните разпоредби на новия закон и стар закон в който сервитутите били по 11 м от двете страни.
Да обаче вече това ми пречи на мен да строя, писна ми, и им пратих любовно писмо в смисъл "да го духате" с копия от удостоверение за тежести от 1900 г и актуална скица. Такива имаха и кмета и гл.архитект.
Получих си визата с 5 м и то 2 пъти - Първия път имаше текст "...учредявам сервитут...". Да по закон кмета може да го направи, но трябва да са изпълнени още един куп изисквания и бумащини, и не в полза на едно частно дружество.
После, след като това мина през юристите на общината, изобщо нямаше думичката сервитут. Това вече без никаква намеса от моя страна.

Нека не си правим илюзии, юристите на общината, енерго, ВиК, топло (и на тях да им е...а м...та), много добре знаят за какво става въпрос, но пробват - ако мине, мине. На повечето хора като им цитират 2 члена, 3 алинеи и 1 параграф, се плашат...

П.П. Един друг случай с БТК (тогава още се казваше така). В идеален център. Разни техни кабелаци минаваха по фасадата на една къща. За техен лош късмет - на евреин. Всеки месец той им клъцваше кабелите. То не бяха писъмца, заплахи да го съдят - демек ако мине. Човека каза - ами съдете ме. Не го съдиха - вземаха си багерчето и кабелите подземно по общинска земя. В смисъл на околните сгради вървят по фасадите, а само около неговата влизат подземно. :finga:
pif4o - специалист
Момци здрасти от ново :) чудя се как да го напиша, ако е кратко то няма да е подробно, ако е дълго много от вас може да не им се чете толкова, ама ще го напиша пък....
Май харесах едно къще, ама го открих снощи по тъмно и го оглеждах само от вътре, другата седмица ще я гледам от вън и вътре на светло, та викам малко да се подготвя с ваша помощ кво да гледам, както по авто-форумите дават съвети какво да се гледа, (еиии там съм голям спец мамка му ма тука съм много бос) :)
Значи къщата е на един етаж на 3 стълби над земята, към 120 квадрата 6 стаи две бани , два кенефа, строена е 61 г. имало и мазета под нея, не разбрах дали на цялата площ колкото къщата или по малко но маи така се изрази собственика - "от долу всичко е мазета"! дворче към къщата 600-700кв много хубаво дворче, със сонда и масивен гараж и място за още 100 коли, барбекю, раиграс, куче, 2 кокошки :), но тва е друга тема.
Кажете на какво да обръщам внимание при огледа на самата къща- конструкцията наи вече!!!, на първо четене което видях е че къщата е на кара таван, което не знам добре ли е зле ли е, на мен лично ми звучи по стабилно при земетръс или греша, особено пък за къща без кулони каквато предполагам е тази понеже е измазана и не се вижда, а и не знам как мога да проверя има ли кулони (правя си логиката за земетръса, щото тавана така е лек и с греди, няма висок център на тежеста и носи повече на разместване и друсане, но не съм никъв спец за да го твърдя, просто разсъждавам). Тук таме обаче освен кара тавана има и плочи от горе, самия вход на къщата които е нещо като веранда 3-4кв. от горе е плоча, влиза се в коридор 4-5кв. също с плоча от горе, в ляво от него е баня и тоалетна там тавана също е плоча, на вътре в стаите вече е кара таван. Подовете по същия начин, там дето има плочи на тавана пода също е бетон, гредоред е в стаите, не съм сигурен под гредите има ли плоча като сегашната ни къща но това ще стане при огледа на мазетата предполагам. Не знам как е зидана долу в основите, тва също ме вълнува, особено с тея мазета, дали през 61г. е лято бетон или е каменен зид от които вече ми писна (колегите чели темата ми за пукнатините в камения ни зид на сегашната ни къща знаят защо вече не гледам с добро око на него ).
Още нещо, понеже както споменах за другата ми тема с цеплите в основите и тук при първия оглед очите ми гледат само къде и кво има пукнато, вече са ми фикс идея тея цепки, и като ги видя направо ми менава мерака да продължавам огледа хаха, та в едната стая от ъгъла на врата има цепка до тавана, не знам от какво ли се е получила но маи не ми изглежда страшна, ще огледам и самата къща от всякъде по светло да видя за цепки по външните стени и също така в мазетата. Но бих се радвал на съвет от вас на какво да обръщам внимание при първоначалния оглед, то ако се стигне до сделка ще опитам да намеря специалист човек киото наистина разбира от къщи да си му платя да я огледа на място и тои и да си каже становището преди да се наброят едни пари за тоя имот :) Още нещо което не знам от какво значени е, къщата е на около 70-80 метра от двупосочен релсов път Пловдив- София, за шума не се притеснявам толкова, щото то сега не е като едно време на 10 минути влак, по скоро не знам има ли от какво да се притеснявам че релсите не са особено далеко, някви вибрации тресене знам ли, вие кажете :)
Tsilkov - майстор
pif4o написа:
ама го открих снощи по тъмно и го оглеждах само от вътре,
Нали знаеш що в дискотеката повечето мацки са готини - слаба светлина, грим и блиц осветление :lol: Шегата на страна - иди я огледай през деня.
pif4o написа:
Значи къщата е на един етаж на 3 стълби над земята, към 120 квадрата 6 стаи две бани , два кенефа, ....... дворче към къщата 600-700кв много хубаво дворче, със сонда и масивен гараж и място за още 100 коли, барбекю, раиграс, куче, 2 кокошки :)
Добре звучи - стига да го изтормозиш и за цената.
pif4o написа:
Кажете на какво да обръщам внимание
Зависи с ква идея си тръгнал:
а) декоративно ремонтче с малко боя и мебелиране и да се пренасяш
б) Ползваш основите, някоя стена и с повече късмет част от покрива и другото наново
И в двата случея гледаш за пукнатините - виждам че си го ял вече "дебелия". Като те съмнява някоя пукнатина начина е с чука и длетото и виждаш от какво е.
nikolovvd - майстор
Tsilkov написа:

декоративно ремонтче с малко боя и мебелиране и да се пренасяш
И после цял живот ремонче след ремонче. Аз съм така вече 13 години! :-D
Заживееш ли в къща цял живот си в режим на творчество.
Tsilkov - майстор
nikolovvd написа:
Tsilkov написа:

декоративно ремонтче с малко боя и мебелиране и да се пренасяш
И после цял живот ремонче след ремонче. Аз съм така вече 13 години! :-D
За съжаление е точно така.
VLADO66 - майстор
Малко снимки постнати тук и задължително се качваш на тавана да огледаш гредореда и покривната конструкция за изгнило и поражения от дървояди.
pif4o - специалист
Така мислех да направя на дневния оглед, да я поснимам хубаво на всякъде и после да ви я покажа. Инак като идея за нея, сямана на дограма и врати, лепя изолация външна, освежаване на стаите шпакловки боя, мебели и обзавеждане си имам и така :) Покрива казаха че лани е правен целия, и на снимката от стриит вю се вижда че наистина е нов, но ще погледна да не са само керемиди нови а от долу на гнилите греди :) аз ще си наслагам и олуци че няма, еи тва като е ниска къщата голям кеф, всичко сам може да си правиш :). А щом съм се затръшкал за къща знам че цял живот ще има какво да правя по нея :) де викаха на едно място в форума, "за мързеливите апартамент" :) мен чак толкова не ми се мързелува, обичам да си ремонтирам и да си нагласям разни неща, знает как е на вас ли да обяснявам щом сме в тоя форум :) Особено пък като знам че е само наше а не сега като тука обща работа :) Ще я видим, не бързам, всичко трябва да се премери и премисли внимателно да не ми излезат криви сметките и още малко от цената да се коригира в посока на долу :)
pif4o - специалист
Tsilkov написа:
Като те съмнява някоя пукнатина начина е с чука и длетото и виждаш от какво е.
Може би искаш да кажеш че по тоя начин мога да проверя дали е само в мазилката или и в стената ??? едва ли има начин да разбера защо се е пукнала ?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Въпрос за парцел и строителство???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: