• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 18
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
tuninghuman - специалист
........колко бягане и средства натроших и аз и семейството ми за нашата вила ако знаете ... и ние стартирахме от нулата и вече сглобявам мебели но още колко работа и инвест има не е истина ... аз вече не мисля за това .. така съм притръпнал че само мълчаливо бъркам, вадя и плащам, но предварително ровя, питам, чета и пак понякога не става на 100% ...
гледам да слагам повече средства, и да ги инвестирам по скоро щото по-евтино не става. Поздравявам всички захванали се с тази неравна битка и само смело напред, денят ще дойде рано или късно ... тогава ще са ви останали само усмивките и хубавите моменти в главата. Тогава и питието е най-сладко. ...

:) :) :) :) :) :) :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :razz: :razz: :razz: :wink: :wink: :wink: :wink:
gladiatormaximus - специалист
И на мене едно гладно архитектче ми обясняваше че ако тои начертаел една стена на неподходящо място после местенето и струвало сумати пари за работа и нови материали. Абе тоя наистина ли си мисли че щом си плащам проекта ще му дам да си винти фантазията: Аз решавам коя стена къде я искам!
Архитектите, които наистина творят и измислят нови неща, не са тези, които ви трябват на вас. Онези са за хората с много пари, които могат да узаконят всичко и навсякъде - дори и пред Народното събрание, ако трябва.

Тези - нашите са такива, на които ние им казваме какво искаме, къде да е стаята и къде спалнята, а после за превръщането на това в проект (рисунка без изчисления) си плащаме и за "творчеството им" - това е тъпото - едни обикновени черожници с по-труден кандидатстудентски изпит
Стефан - майстор
gladiatormaximus написа:

Тези - нашите са такива, на които ние им казваме какво искаме, къде да е стаята и къде спалнята, а после за превръщането на това в проект (рисунка без изчисления) си плащаме и за "творчеството им" - това е тъпото - едни обикновени черожници с по-труден кандидатстудентски изпит
Сам не знаеш колко си прав :lol:
Gandalf - специалист
Като е толкова лесно си ги чертайте самички. Кво тука пищите, че много скъпо.
Интересно ми е кога работите вашата си работа?
Аз също мога да си направя много неща сам, но съм преценил, че ако през това време проектирам ще изкарам пари и за майстора, и за мен.
Стефан - майстор
Gandalf
Защо се палиш толкова? Или си мислиш, че твоето проектиране/чертане/ е най-важното в света, и най-добре заплатено?

Защо си мислите, че всички останали са глупаци???
Gandalf - специалист
gladiatormaximus написа:

Сам не знаеш колко си прав

Уф.
Само ще си чета вече!
ICC - специалист
А като си плащате така или иначе на архитекта, защо му казвате какво, къде да бъде? Достатъчно е да му кажете колко и какви помещения искате. Защо не го оставите той да ви предложи решение? Освен това една къща освен удобна трябва и да е красива, различна, да има свой дух и вид, така че като я види човек и на снимка да я познае, да си я спомни. Много се съмнявам, че самоук човек може да направи интересна, раздвижена и впечатляваща фасада, освен ако не е неоткрит гений или не копира. Вярно е че има и некадърни и алчни архитекти, но всеки има право на избор.Вижте неща направени от него и ако не ви харесат потърсете друг, къща не се строи всеки ден. Заслужава си да загубите време и средства за да си построите точно ВАШАТА КЪЩА , да ви легне на сърцето, всеки път като я погледнете да ви става хубаво на душата. Относно безумията в общините, какво са ви виновни архитектите, в общината има всякакви специалности и за съжаление огромната част от тях отдавна не са специалисти, а са се превърнали в корумпирани, алчни, нагли, бездушни и т.н. чиновници. А за това , че архитектът или инженерът за няколко дни ви взимали много пари искам да ви напомня старата история за един известен художник, който направил портрет на един господин и като му казал колко иска , клиентът възмутен казал, че това са пари за един месец работа, а той е работил няколко часа. Художникът му отговорил: Да, 20 години и няколко часа. На архитекта и конструктора се плаща не само загубеното време, а и опита и таланта. Не съм архитект или конструктор.
crez - майстор
ICC написа:
На архитекта и конструктора се плаща не само загубеното време, а и опита и таланта. Не съм архитект или конструктор.
Какъв талант,какви 5 лева? Абсолютно съм съгласен със Стефан че всички дерат яко и накрая страда клиента.Реших да спазвам закона и поисках линия за ограда от колци и мрежа /старата беше паднала и се загубила в растителност/. Преди "демокрацията" това го правеше арх.отдел в общината за символична сума. Подаваш молба, идва техника забива колчетата и действай. Сега обаче се оказа доста сложно, пратиха ме при стр.инж. които да направи проекта на оградата, след това при геодезист да дойде да набие колчетата, след това плащаш такса в общината и чак тогава може да слагаш колците и мрежата. Стр.инжинер си поиска 80лв."такава била тарифата на стр.камара в която той членувал" да си сложи печата под едно листче с надраскано чертежче, коловете през 2.5м. забите 0,5м. Геодезисите кльопнаха 100лв.,таксата в общината е 30лв. Краиния резултат бе, че разрешителното за 50м.ограда излезе по-скъпо от материалите за самата нея. В крайна сметка теглих им една майна и си направих оградата.
walko - специалист
Да ме прощава Gandalf (изглежда е архитект), но от архитекта ми е нужен само "червеният му печат" всеки арматурист с 15год. опит знае как се исчислява желязото за 100-150кв.м. плоча. Просто лошото е че съм длъжен да се обвържа с него.
Сега пък например ми искат документ от фирмата изградила Ел. инсталацията, за да ми вържат инсталацията официално (че още съм вързан през строителното табло). Откъде да им го търся? Инсталацията е правена от мен и е в пъти по добра от тази в проекта, с дефектно токова защита, интернет, телефон, TV и СОТ във всяка стая, дивиятори във всяка спалня и куп други глезотийки. Ама трябва да почерпя някои инжинер та да ми даде документ или да почерпя човека от енергото за да си затвори очите :? . Просто НЕ Е ЧЕСТНО!!!
А кво да правят кадърните хора без пари за майстори?
dimenen - напреднал
Здрасти на всички!Искам да ви питам ,колко аджеба ще ми струва строежа на къщата на кв.м.Защото питам разни фирми,бригади и т.н.Те ми викат дай проекта да ти кажем.Няма лошо във всичко това,ама аз си мислех 2 етажа по 90кв.м. и си мислех че с 30-40000 евро ще се справя.Обаче се га взеха да ме плашат че поне 100000евро и някви такива.Затова,ако някой скоро си е построил или има представа от цялата тази работа,ще бъда много благодарен да ме просветли.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 18

Тема "Строителство на нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: