• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Вадим Владимиров - специалист
Автора пише в градуси. Но е хубаво да каже какво има сега на покрива.
Virtex - майстор
Руди написа:
10° си е 17,6%, авторът на темата говори за 11%.
За тези, които нямат тангенс на калкулатора, има:
Таблица
Ако говори за % съм се объркал, но видях градус, затова посочих.

И аз се чудя за покрив с малък наклон, затова чета с интерес дали металните керемиди "стават". Според шоп са наред, макар че аз ще слагам и до прозорец.
Hoвoceлckи - майстор
Руди написа:
За тези, които нямат тангенс на калкулатора
:? По скоро аркуссинус? Аз знам, че синус от ъгъла (на покрива) е равен %/100 (т.е. изразени като стотни). В случая: sin6º=0,104 (или 10%/100); sin10º=0,174 (или 17%/100); sin17º=0,292 (или 29%/100) и т.н.
=================
ПП. След забележка на Руди по-долу внасям уточнение. Така написаното от мен не е коректно. Ъгъла наистина може да се изчисли като "синус от процент", но "процента" е отношение на катета (височина на покрива)/хипотенузата (дължината на самия скат). Това не е обичайното изразяване на наклона в проценти! За малки ъгли са доста близки, защото "долния" катет (ширината на покрива) и хипотенузата са близки като стойности.
Последна промяна от Hoвoceлckи на нед окт 01, 2017 10:40 am, променено общо 1 път.
Руди - майстор
Hoвoceлckи написа:
Руди написа:
За тези, които нямат тангенс на калкулатора
:? По скоро аркуссинус? Аз знам, че синус от ъгъла (на покрива) е равен %/100 (т.е. изразени като стотни). В случая: sin6º=0,104 (или 10%/100); sin10º=0,174 (или 17%/100); sin17º=0,292 (или 29%/100) и т.н.
Ако трябва да сме прецизни става въпрос за тангенс и аркустангенс.
Тангенс превръща градуси в проценти, аркустангенс - обратно.
В линка с таблицата има картинка и формула:
(Y/X)*100% - става въпрос за отношение на катети.

Да проверим за 45º:
tan(45º)=1 или 100% - както е в табличката,
atan(1)=45º
Със синус няма да се получи: sin(45º)=0.707

При малки ъгли тангенса, синуса и ъгъла в радиани си приличат,
затова твоите примери са "почти" верни, с разлика в последния знак:
за ъгъл 6º, ъгъла в радиани е 0.1047; sin(6º)=0.1045; tan(6º)=0.1051
При по-големи ъгли почват да се разминават повече...
Привет
При мен е 11 градуса. Единствените керемиди който открих на този наклон са на Тондах. В понеделник ще се видя с представител да ми изясни.. :)
Чираче - майстор
Virtex написа:

И аз се чудя за покрив с малък наклон, затова чета с интерес дали металните керемиди "стават". Според шоп са наред, макар че аз ще слагам и до прозорец.
В момента правя мансарден етаж, и преработвам покрива с така омразния за Вадим покрив с термо панели. :lol: Основния наклон на покрива ми е 17 градуса. Преработката е на 4 градуса. Валя силен дъжд, и няма никакъв проблем с наклона. Още по-добре ще стане през зимата, че снега няма да се засилва и да се изсипва по термо панела.
djendov - специалист
То и да се засилва - все тая. Проблема според мен ще е, ако хич неще и да мръдне. Моя покрив е плосък и е смятан за +300кг на кв/м при снегонатрупване. И то във Варна. Твоя покрив ще ги издържи ли?
Hoвoceлckи - майстор
Руди написа:
Ако трябва да сме прецизни става въпрос за тангенс и аркустангенс.
Коригирах си поста по-горе. Превръщането на наклона от проценти в градуси става точно през тангенс и аркустангенс. Естествено най-лесно е с таблицата дадена от Руди.
Чираче - майстор
djendov написа:
То и да се засилва - все тая. Проблема според мен ще е, ако хич неще и да мръдне. Моя покрив е плосък и е смятан за +300кг на кв/м при снегонатрупване. И то във Варна. Твоя покрив ще ги издържи ли?
Виждал съм как се изсипва сняг от такъв покрив - като лавина. Дано не си на пътя на изсипването. :lol: Както казах, моя наклон е такъв, че леко да помръдва при топене. За издържането на вертикален товар. Не съм правил сметки, пък и не ми се занимава да смятам. Предполагам, че ще издържи и един тон. Най много леко да провисне от огъването на метала. Но вътрешната ми обшивка е чамова ламперия, ще понесе лекото провисване. Даже няма да се усети. А, като се стопи снега, ще си дойде в нормалното положение. Пък за Пловдив рядко пада голям сняг- най много 20 см.
djendov - специалист
Във варна също...20см я видим веднъж годишно, я не...ама има места в България, където спокойно ще се насъберат 1-2 метра на тоя покрив. Просто трябва да се вземе под внимание според мен.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Нов Покрив 11°" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: