• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
hidrazin - майстор
Нека си дам моите 5 стинки...
Виж сега, ако някой ти даде някакъв съвет така, по тези никакви снимки, то вероятността да познае е 50/50. Демек никаква!
Докато не се огледат основите, гредореда, покрива, стените ... не може да се говори за нищо.
Все пак къщата е тухлена, виждат се тук-там поне частични бетонни пояси (колкото се вижда от оскъдните снимки).
Все пак къщата е преживяла земетресенията във Вранча, Стражица и Попово но пък оттогава са минали едно 30 години...
Не е ясно как са в момента нито основите, нито дървенията (гредите) - просто трябва да се огледа и да се прецени.
А къщата можеше и да е кирпичена, с течащ от години покрив .... Ами тогава???
Но пък това:
Darko83 написа:
... ама за ремонти за сега има само 4000 лв още ще трябва да събера.Дано поне да попадна на съвестни майстори...
е повече от нереално. Особено частта с майсторите - свестни и работещи почти за без пари.
Тези 4000 може да ти стигнат само за някакъв санитарен минимум и то ако си го правиш сам:
-да смениш някоя и друга керемида
-подмяна на счупени стъкла
-подмяна поне на входните врати и няако много зле прозорец
-боядисване на врати, прозорци, стени, под, таван ...
-основна ревизия на ел.инсталацията - важно е да стане преди някакво измазване и боядисване
-същото и за ВиК ако въобще има такова в къщата
И толкоз. Ако остане някоя стинка - ще трябват и някакви елементарни мебели и покъщнина.
Ако решеш да събаряш само за това може и да не ти стигнат 4 бона....
Та докато не се види няма за какво да се спори.
Нещата на пръв поглед може да изглеждат отчайващи но според мен не е чак толкова зле.
Но пък мнооооого по-евтино отколкото да започнеш с начале.
Ай ся чао!
:partyman:
MamaMy - майстор
Виж сега, аз търсех като теб докато не разбрах, че с трици маймуни не се ловят. Или трябва доста по-солидна сума за да можеш да оправиш това което купиш, или трябва съвсем солидна за да строиш на ново. Това само в случай, че искаш да живееш в тази къща. Ако мислиш да си инвестираш спестяванията, забрави! Умря Марко. Ако пък смяташ да я скърпиш и продадеш на печалба, съвсем забрави. Имаше един далавераджия когото познавам. Той купуваше обори и коптори и ги продаваше след време като перфектни къщи, но картонената кула падна и сега го издирват да го убиват. Това е съвсем буквално. Ремонтите на стаите бяха основно гипскартон хванат на кюфтета или дървени трупчета набити в кирпича. Покрива ремонтиран като керемидите се свалят и се мият с пароструйката. Отдолу директно наковано ОСБ да не се виждат гнилочите и нови улуци и чантия отвън. Всичко изглежда прекрасно, а те даже гредите кърпени с летви и винтоверта. Отвън иначе силиконова мазилка, а под нея измазано с кал и плява. За канализацията беше най-големия смях. Запушена на третия ден. Почват да копаят от къщата и да търсят яма. По тръбата, по тръбата и на 3 метра тръбата свършва до една дупка метър на метър пълна с камъни. Всичко това прясно заринато с пръст и отгоре градинка с теменужки.
Те така някои хора направиха пари. Сега вече никой не търси от ремонт. Всеки иска или той да си ремонтира или да е ново. Ако обаче теглиш кредит тогава вече е тегаво. Не си ли взел нещо читаво докато плащаш кредит почти няма начин да заделяш за ремонти. Хем няма как да живееш в него, хем като не се поддържа се саморазрушава. Тогава горко ти.
hidrazin - майстор
MamaMy написа:
... Имаше един далавераджия когото познавам. Той купуваше обори и коптори и ги продаваше след време като перфектни къщи, но картонената кула падна и сега го издирват да го убиват....
:supz: Тоя направо ме разби! Но един ден някой от тези ще го барне и .... :axe:
:partyman:
MamaMy - майстор
Той доста упорито се покри, но като гледам жена му не е в черно, значи е още жив. Отделно, че имаше политически протекции по онова време та може и да му се размине. Повечето изгорели са все нашенци решили да припечелят едни бързи пари. Та каквото повикало, такова се обадило. Ако беше излъгал разни чужденци, може би повече щеше да го е шубе.
nikolov333 - майстор
За мене с тия 4000 за ремонти, по-добре не я взимай. Ако нямаш заделени достатъчно пари, тези ще ги похарчиш само за закърпване на положението и оттам нататък всеки разход ще те дърпа за джоба и ще ти тежи. Аз не съм сигурен доколко са реални и изрядни нещата с документите и цените по тези оферти.. За да се поддържа такъв имот само за да не се саморазруши си трябват време и труд или пари..
MamaMy - майстор
Да де. Върви поддържай имот ако не живееш поне наблизо ами трябва да пътуваш, пък било и 10 км. Като знам само колко пари харча за препарати за растителна защита и при положение, че живея тук и гледам постоянно как все нещо се чупи или се разпада. Дори неща които аз съм правил на ново преди 10-тина години вече се нуждаят от ремонт и почват да сдават багажа. Отделно, че ако реча да се отърва от имота, никога не мога да взема това което съм вложил в него. Ако реча да го направя перфектен дори само козметично, трябва да вложа сума двойно по-голяма от стойността му.
Абе всички сметки са криви защото все са без кръчмар. Аз ги умножавах по 3 и пак не предвидих повечето разходи.
zz_stefanov - майстор
MamaMy, аз точно това се опитвам да му кажа :partyman: :supz:
Tsilkov - майстор
Не случайно хората са измислили апартаментите :idea:
gnt69 - майстор
Tsilkov написа:
Не случайно хората са измислили апартаментите :idea:
Ама свършиха по 1400E затова народа се ориентира към къщи. Според мен Дарко да взема един дето разбира от строителство, да отидат на място да погледнат за какво става въпрос и ако не е толкова трагична работата да става горд собственик. Нашия проблем на тук пишещите е възрастта и опита. Почти всеки е построил или ремонтирал основно поне една къща. Кога бяхме по млади по не се замисляхме за негативите и пасивите а сега първо гледаме от негативната страна. Така че Дарко ако къщата си струва пазаруваш и ставаш горд собственик. На къщата може и да не сложиш 6 камерна дограма и незнам колко мм стъклопакет, 10 сантиметра стиропор, ама ще си имаш нещо свое. Който рискува печели който не рискува не печели. :partyman:
Последна промяна от gnt69 на пет фев 23, 2018 9:32 am, променено общо 1 път.
plamen6703 - майстор
В случая къща е пресилено понятие.
Това на снимката му липсват основни атрибути да се нарече къща, жилище, дом...
Няма покрив, няма дограма, няма ВИК, няма ток, няма баня и тоалетна. За да придобие вид на дом и да може да се нарече жилище е необходимо да се изхарчат едни пари поне като за апартамент в малък град!
След това за разлика от апартамента, грижите за къщата и двора продължават, иска се добро стопанисване и постоянна поддръжка на имота! :partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14

Тема "Ремонт или събаряне" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: