• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL - майстор
Прикачен файл:
109.jpg
nautilus33 - майстор
Благодаря. В понеделник ще ходя за арматурата. Само информативно- двете пръчки в зелено N10, защо са отделно, с прекъсване , а не една цяла? И ги връзвам както към биглите, така и към допълнителните три Ф6,5 в червено, нали?
BLUEPUPIL - майстор
Прекъснати са, защото опъна горе е само в близост до колоните.
nautilus33 - майстор
Благодаря ти.
Само да те попитам, понеже днес обяснявах как ще се изпълни всичко и беше повдигнат въпроса ще има ли разлика, ако колоните от 15(по-дългата страна) и 25(по късата) се променят на 25смх25см? Или няма смисъл.
BLUEPUPIL - майстор
Идеята заложена в предложеният модел е да осигури, доколкото може, при заложените параметри, конструкцията с-щу земетръс. Тъй като стъпките не са свързани с греди, връзката мижду двете колони на дългата страна (4м) е осъществена от греда с h=28см; Колкото по-дълбока е гредата толково по-голяма е коравината на тази връзка. В другото направление, късата страна (2м), плочата с h=8см не е в състояние на осигури тази връзка, затова колоните в тази равнина са 25см.
Ако искаш да увеличиш напречното сечение на колоните, още повече, че колона с ширина 15см се бетонира трудно, размера 25х25=625см2 не е много адекватен, по-подходящ би бил 30х20=600см2.
Дирекно на въпроса по отношение на конкретната задача с която е натоварена колоната, колона 25х25 ще се представи малко по-добре от 15х25 и колона 20х30 ще се представи осезаемо по-добре от 25х25, като трябва да направим уточнението, че 30-те см на колоната са на късата страна (2-те метра).
nautilus33 - майстор
Разбирам. Сутринта поръчах всичко. Малко трудно ги навих да ми огънат бигли 10х20, щото уж не свивали на по-малко от 15см, но има само един арматурен двор в града. утре ще видя кви са ги свършили. И с Ф6,5 пръчките за късата страна на плочата пак гледаха интересно като им показах как да ги огънат, че даже и после ми звъняха да правим уточнения. За тях ме е най/много страх да не са ги объркали нещо.
Иначе и аз се сетих, че 15см колона трудно ще се пълни, но се сетих, че миналата година като лях колоните на дувара, същите бяха 15 на 20, или бигли 10х15, и се справих, само че там пръти не бяха N12, a N10, но се надявам да няма проблем. Тръмбовах с едно желязо N10 и станаха нещата. Само скарата за долната плоча ще поръчам утре като ида да взема материала, че се чудех дали скара Ф6,5 или N8 рифел да взема, но реших, че за долната плоча май няма смисъл чак от N8, та ще взема Ф6,5.
И почвам да извръзвам, че бая работа ме чака
шоп - майстор
пон май 04, 2020 5:49 pmnautilus33 написа:
бая работа ме чака
Не е много, не е и малко. Ако имаш един помощник и бетонобъркачка няма да усетите затруднение.
nautilus33 - майстор
Ами двамата с жената. Бъркачката е малка, мисля, от най-малките, но по-голяма май не ми трябва. То ще бъде на етапи. Междудругото, как е най-добре да се подходи, т.е. кое да се излее първо, защото си мисля да почна със стъпките и долната плоча, после колоните и накрая трегерите и горната плоча.
Чираче - майстор
Може и на етапи. Само гледай трегерите и горната плоча да се отлеят едновременно.
nautilus33 - майстор
Днес взех арматурата и почнах да връзвам, обаче изкочи проблем с прътите за колоните. Още вчера ми казаха, че не могат да ми направят куките накрая, защото машината не може да огъне с такъв малък радиус. Казах им да ми ги направят Г-образни, както петите в долния край. Като мислех да се опитам сам да ги огъна с тръба, но желязото е яко и не успях. Да обаче, като навързах една колона се получи това от снимките. Предполагам, че мога да успея да ги усуча така в горния край, че като навържа колоната два пръта по дългата или късата страна да образуват в горния си край П. По-добър вариант ли ще е отколкото да ги режа, така че да станат прави пръти в горния край и доколко важни са куките? Долу петите на прътите са 10см и съм ги обърнал по диагонал.
С биглите също леко са се пооср*ли, ама както писах, са ги огъвали на ръка или поне така казаха, щото бигляра пак не можел да огъва страни по-малки от 15см. Ама така е, като няма къде другаде да огъват.
Също ме интересува армировката на стъпката- само на дъното на изкопа ли да сложа мрежа, или да редя хоризонтални парчета през 15-20см?

Изображение
Изображение
Изображение
getting international drivers license in usa
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11

Тема "Изливане на под и плоча" | Включи се в дискусията: