• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
hidrazin - майстор
пон яну 22, 2024 1:11 pmAndronoff написа:
Стоманобетонният скелет на сградата не е от видим бетон.
И тогава къде е трагедията, само в оградата ли? Иначе да, кръпките винаги ще си личат а това:
Трябва да се направят пробни разтвори по различна рецепта, да се напасне цветът, след което да се нанесе от кадърен и внимателен шпакловчик.
...няма кой да ти го изпълни. Дори и извън БГ трудно ще намериш такъв.
Освен че стар и нов бетон НИКОГА не стават едно цяло.
Втвърдяването на бетона е химически процес и след неговото закършване нов бетон към стария никога не става едно цяло.
Дори да докараш цвят на кръпките, мислил ли си за шлайфане? Бетона може да стане и като стъкло.
Проблем е вертикалното шлайфане. Не знам някой да прави машини за вертикално шлайфане.
Хоризонтално - да. Даже "до мен" е един от най-големите производители на такива машини и не само в БГ. Основен пазар САЩ.
Шефа на фирмата е много готин.
Това е шлайфан, обикновен бетон който отразява ламБите от тавана.... :-D

Прикачен файл:
Шлайфан бетон.png

Успех!
:partyman:
P.S. Честно казано не знам с какъв акъл си тръгнал да строиш нещо в БГ че и с такива изисквания и въобще изисквания...?
Поне 80% от строителните фирми в БГ са такива - пълен леш. И тези 80% са доста оптимистични...
Да не говорим че повечето "строители" в БГ не са дори в сивия ами в черния сектор... :cool:
preslav - майстор
пон яну 22, 2024 4:21 pmdim_80 написа:
ПС: Стана ми любопитно, как колегата е конструирал тази 4-метрова конзола.
Като НЕспециалист реших да не се "обаждам" по темата, но показах снимките на познат конструктор и първият въпрос, който той ми зададе беше точно за конзолата, която аз нарекох "език". А втората плоча над конзолата, тя на какво се държи, че колони не се виждат?
В духа на въпросите зададени от Шулдинър, какво казва консултантът от Обединеното Кралство, той не може ли да препоръча "майстори"? Ако е сериозен би трябвало да има препоръки за такива, а при наличието на оферта, строителят сам да избира дали да събаря или да плати на онези, които ще му "оправят" скопосията.
Пак като НЕспециалист си мисля дали не е възможно пред изпортения бетон да се излее нов декоративен слой със съответната армировка, анкериране и спазване на технологията за приготвяне на бетоновия разтвор?
kozl - майстор
Е то 3D може и да не е реалистично.
Отговорът е в конструктивните чертежи.

Основните причини за случката са в търговската част на сделката. Търговеца требе да омае клиента иначе остава без поръчката.
Ако строителя беше лоялен какви са му шансовете да спечели поръчката?

Оферирана е цена за видим бетон без да разполага с необходимия кофраж, но предполагам, че цената е калкулирана с наличен кофраж.
Също не е известно каква цена на бетона като продукт от бетоновия възел е заложена. И дали бетоновият възел може изобщо да произведе подходяща смес за видим бетон. Факторите по изпълнението също трябва да се предвидят, като опитен персонал, повече разход на труд за вибриране и т.н.

И така с подценената цена изпълнението страда.

Има строителни фирми, които отказват - видим бетон "не правим" или ще оферират цена за видим бетон, която ще откаже възложителя от такъв бетон. Е да ама ще вземат ли поръчката с тази лоялност :?

А сега да задам и аз въпрос - по каква необходимост е този видим бетон?
Според мен по-добре е бетонът на атмосферни условия да е защитен от покритие, което може да се подновява.
Andronoff - специалист
вт яну 23, 2024 7:35 ampreslav написа:
пон яну 22, 2024 4:21 pmdim_80 написа:
ПС: Стана ми любопитно, как колегата е конструирал тази 4-метрова конзола.
Като НЕспециалист реших да не се "обаждам" по темата, но показах снимките на познат конструктор и първият въпрос, който той ми зададе беше точно за конзолата, която аз нарекох "език". А втората плоча над конзолата, тя на какво се държи, че колони не се виждат?
Единственото, което мога да кажа за конзолата е, че беше проверявана 4 пъти от конструктора, веднъж от строителя и веднъж от техническия надзор (и двамата са инженер-конструктори). Проверявана е многократно, и няма драма.
В духа на въпросите зададени от Шулдинър, какво казва консултантът от Обединеното Кралство, той не може ли да препоръча "майстори"? Ако е сериозен би трябвало да има препоръки за такива, а при наличието на оферта, строителят сам да избира дали да събаря или да плати на онези, които ще му "оправят" скопосията.
Консултантът не само може да препоръча, а може и да изпрати такива, ако не успеем да намерим тукашни. Но ако все пак успеем, той предложи да ги обучи дистанционно, което не ми е ясно как ще стане, най-вече заради езиковата бариера.
Пак като НЕспециалист си мисля дали не е възможно пред изпортения бетон да се излее нов декоративен слой със съответната армировка, анкериране и спазване на технологията за приготвяне на бетоновия разтвор?
Аз също съм го мислил това с наливането на нов бетон пред стария, но като се спази минималният слой, нещата стават дебели. Буквално.

вт яну 23, 2024 9:01 amkozl написа:
Е то 3D може и да не е реалистично.
Отговорът е в конструктивните чертежи.

Основните причини за случката са в търговската част на сделката. Търговеца требе да омае клиента иначе остава без поръчката.
Ако строителя беше лоялен какви са му шансовете да спечели поръчката?

Оферирана е цена за видим бетон без да разполага с необходимия кофраж, но предполагам, че цената е калкулирана с наличен кофраж.
Също не е известно каква цена на бетона като продукт от бетоновия възел е заложена. И дали бетоновият възел може изобщо да произведе подходяща смес за видим бетон. Факторите по изпълнението също трябва да се предвидят, като опитен персонал, повече разход на труд за вибриране и т.н.

И така с подценената цена изпълнението страда.

Има строителни фирми, които отказват - видим бетон "не правим" или ще оферират цена за видим бетон, която ще откаже възложителя от такъв бетон. Е да ама ще вземат ли поръчката с тази лоялност :?
Стореното - сторено. Виждам някои свои, някои чужди грешки, ама кой ти се беше занимавал с такива неща. От толкова години извън България съм останал с впечатлението, че трябва да получиш това, за което си платил.
вт яну 23, 2024 9:01 amkozl написа:
А сега да задам и аз въпрос - по каква необходимост е този видим бетон?
Според мен по-добре е бетонът на атмосферни условия да е защитен от покритие, което може да се подновява.
Не е по "необходимост" - такъв е архитектурният проект и на това си сложих подписа. Нямах представа дори, че ще се стигне дотук. А видими бетони, ако са добре изпълнени, нямат проблем с атмосферните условия. Покрития има.
radius - майстор
Накрая да не се изненадаш и от архитекта, както и от изпълнителя. Това не е злорадство, а предупреждение, макар че на тази фаза, вероятно е излишно.
Сетих се при моя строеж, едната бригада се отказаха на средата на задачата с думите "ама ти искаш много право да стане", другия лаф беше "ама това е груб строеж".
Аз виждам едно добро изпълнение, не като за видим бетон, едва ли изобщо не е вибриран, но кой ти знае как се прави това. Просто твоя проект е фантастика за нашенските разбирания и възможности и архитекта нямаше как да ти го каже, но поне някой твой познат не се ли намери, да те "осевери" по въпроса.
Andronoff - специалист
пон яну 22, 2024 10:06 pmhidrazin написа:
пон яну 22, 2024 1:11 pmAndronoff написа:
Стоманобетонният скелет на сградата не е от видим бетон.
И тогава къде е трагедията, само в оградата ли?
Не само в оградата. Откъм улицата има много видими бетони, както и на верандата.
пон яну 22, 2024 10:06 pmhidrazin написа:
Иначе да, кръпките винаги ще си личат а това:
Трябва да се направят пробни разтвори по различна рецепта, да се напасне цветът, след което да се нанесе от кадърен и внимателен шпакловчик.
...няма кой да ти го изпълни. Дори и извън БГ трудно ще намериш такъв.
Надявам се, че грешиш.
вт яну 23, 2024 10:15 amradius написа:
Накрая да не се изненадаш и от архитекта, както и от изпълнителя. Това не е злорадство, а предупреждение, макар че на тази фаза, вероятно е излишно.
Сетих се при моя строеж, едната бригада се отказаха на средата на задачата с думите "ама ти искаш много право да стане", другия лаф беше "ама това е груб строеж".
Аз виждам едно добро изпълнение, не като за видим бетон, едва ли изобщо не е вибриран, но кой ти знае как се прави това. Просто твоя проект е фантастика за нашенските разбирания и възможности и архитекта нямаше как да ти го каже, но поне някой твой познат не се ли намери, да те "осевери" по въпроса.
Не може да променим миналото.
Lisko - майстор
В интерес на истината аз не харесвам гол бетон нито за вътрешно нито за външно на сгради ( а за съжаление в работата ми - виждам).
Който е влизал в бомбоубежище, (може би) ще ме разбере.
Виждал съм го и по други страни, а май едно време у нас го нямаше.
Това ми е един от много малкото хубави спомени от соца - че се правеха облицовки.
У нас пред къщи има бетонна пътека и 4 стъпала - общо десетина метра. Преди повече от 10 години ги боядисахме керемидено червено (боя на водна основа, леко разредена). Още си седи, не е освежавана и много повече ми харесва отколкото беше преди боядисването. Тук там има мъх хванал, но никъде няма обелена боя, сигурно защото бетонът въобще не беше гладък.
D.Kalchev - специалист
вт яну 23, 2024 10:15 amradius написа:
М-да... Проблемът сякаш е основно в "нашенските" разбирания и нежелание за повишаване на възможностите при изпълнение, както при строители така и при архитекти и проектанти. Всички като че ли влизат в някакъв калъп и няма сила която да ги извади от там. Наскоро и аз едва ли не трябваше да се почувствам виновен пред един архитект, че това което искам не съвпада с това което прави. Но той проблемът бил в мене, не бил в него. И сега търся друг. А какво ли ще е като започна да строя?
Повечето мои познати които строиха къщи или нещо друго ме съветват да бягам от сложни проекти и големи архитектурни красоти, защото когато дойде моментът за изпълнение и строителство всичко изведнъж се преобръща. И някои наглед не толкова сложни или елементарни неща (като вибрирането) се оказват проблем и строителите се пънат да ти обясняват, че те не правели така. Ама защо не правели така и те не знаят. Просто не правели така. Сякаш не им плащаш за работата, ами са дошли безплатно.
Киррил - специалист
Като ви чета писанията, оставам с впечатление, че строителството на жилища в България е гола вода. Като почнем от архитектите, техническият контрол, строителя.... и завършим до работниците.
А иначе голям го вадим и се пъчим със строежи и дипломи по света. Гледам и цените които искат за жилищата, като за световно, но не казват цените отговарят ли на качеството. Постоянно говорят, че цените не са стигнали европейският връх и искат още, но не казват дали и качеството ще трябва да стане друго. Явно корупцията, измамите и некадърността е по всички нива. Добавям "измамите", защото правят фалове и после ги прикриват за да не разбере клиента. Ако разбере, го поставят при свършен факт и не плащат никакви неустойки.... да не споменавам нашумелите измамници с ремонт на покриви последният месец, давани по телевизиите.
Жална ни майка.... но няма никакви малки наченки това да се оправи, а всички от 30 и повече години се надяваме да растем в един прекрасен свят.
Има много българи работещи като строители и на високи позиции в другите страни на ЕС - Германия, Франция, Италия, Швеция.... Холандия. Едва ли ще споделят дали и там строят така както го правят в България....
preslav - майстор
вт яну 23, 2024 9:58 amAndronoff написа:

Единственото, което мога да кажа за конзолата е, че беше проверявана 4 пъти от конструктора, веднъж от строителя и веднъж от техническия надзор (и двамата са инженер-конструктори). Проверявана е многократно, и няма драма.

Консултантът не само може да препоръча, а може и да изпрати такива, ако не успеем да намерим тукашни. Но ако все пак успеем, той предложи да ги обучи дистанционно, което не ми е ясно как ще стане, най-вече заради езиковата бариера.

Аз също съм го мислил това с наливането на нов бетон пред стария, но като се спази минималният слой, нещата стават дебели. Буквално.

Не е по "необходимост" - такъв е архитектурният проект и на това си сложих подписа. Нямах представа дори, че ще се стигне дотук. А видими бетони, ако са добре изпълнени, нямат проблем с атмосферните условия. Покрития има.
Моят познат (не мога да цитирам точно) каза, защо си усложняват живота или как ги мислят тези неща или нещо подобно. Аз му възразих, че бетоновите елементи на мостовете са по-дълги и са способни да носят повече товар от два дивана и една печка, на което той лекичко се подсмихна, аз като НЕспециалист се "изходих" за предварително натегнати арматури (такъв ли е точният термин), за фабрично отливане и състаряване на бетона и т.н. Не ми се ще да те напрягам излишно, но си мисля в тази посока, ако някой не може да излее бетона и да вибрира според посочената технология, то другият дето прави армировката доколко се е справил с направата и? Сметките на конструкторите може да са "Джони", ама кофти изпълнението е факт.
Консултантът да прави оферта - изпълнителят да преценява кое му е по-изгодно, само че не ми се вярва нито да приеме офертата за поправка, нито да събаря и лее наново.
"Дебелите" неща по леенето на нов бетон пред стария не са твоя (финансова) грижа, но надали и това ще е приемливо за "възрастния" строител.
Някои бетони нямат проблем с атмосферните условия или поне за дълго време нямат - пример са тетраподите с които укрепват бреговата ивица. Въпреки всичко (пак по думите на моя познат конструктор) всички бетони имат склонност да се напукват, особено когато конструкцията е значително по-дълга отколкото широка/висока. Времето е неумолимо и твърде упорито - образно казано аз мога да разбия произволен бетонов елемент с 5 кг. чук, същото може да направи и багерът с хидравличен чук, разликата е във времето, а всичкото време е на времето. Искам да кажа, че си се "изхвърлил", подвели са те, откровено са те излъгали, повярвал си, че има нещо вечно. Сещам се когато на моя познат му казах, че искам нещата да станат по най-добрия начин (съвсем дребен ремонт, в който можех да си позволя да "налея" и 2 и 3 и 4 пъти повече пари), а той се подсмихна и каза "какво значи най-добрият начин".
Не се обиждай (не съм го измислил аз), но ще се окаже права чуждестранната журналистка, която казала "Българите еВът сякаш ще умират утре и строят сякаш ще живеят 100 години.".
Искам да направя лека обосновка на твърдението си, че човек не трябва да се вживява толкова много в неща, които впоследствие могат да се окажат само детайли - на някои от снимките се вижда, че районът е пренаселен, да не се окаже, че тъкмо реализирал мечтата на жвота си и ще търсиш начин да се отървеш от творението си. Визирам щерка си, купиха си къща на тихо място (понятията за простор са отделна тема), след 3 години (вече) не искат къщата си, до тях се появиха 2 къщи за гости с всички последствия от шумните селяци дошли да се из... на чуждо място. Стандартна къща се продава, "бягаш" от селяците - специална къща, още повече ПК също се продава, ама си трябват и балъци.
Разчувствах се, ама има няколко неща, в които не бих инвестирал, жена, кола, къща и т.н.
С уважение към личните ти чувства и намерения!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "За живота, вселената, пасивните къщи, видимите бетони и прехвалените строители" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: