• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 55
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Dessie - специалист
Със СВТ ми е показано да захраня климатиците, бойлера и други тежки консуматори - фурна, котлони и прочее. Затова се чудех има ли смисъл да се полагат в гофра и тя да се вкопава в тухлата….Зидовете са прави, обаче бетона е с кривини и на много места отваря разлика от по 1-2 см
resistbody - майстор
съб мар 11, 2023 6:26 pmmilchomi написа:
Взех още миналата година от Lidl фреза за 150лв - Ширина на жлеба: 8 – 26 mm Дълбочина на жлеба: 0 – 30 mm. Достатъчна е за целта. После ако става за нещо - в ОЛХ-а и да ми се маха то главата. Мисля да поръчам от Али-то ваничка за запояване на кабели и всички силови връзки да ги направя по този начин.
Яде тухлите като вафла, но задължително с прахосмукачка... аз копая, въпреки че ще ползвам основно мостовак защото зидарията ми идеално права и нямам изпортени бетонни елементи на първия етаж...
Даже до преди малко дупчих отворите за кутийте, изяснихме с един инжинер колко и къде да са кутийте за връзките... няма да слагам кутия над всеки контакт, а ще ползвам по-големи кутий и повече връзи в тях... малко повече кабел отива ама така съм решил.. аз исах без кутии ама няма как... то има де... от контакт в контакт ринг инсталация, но се отказах...
Няма смисъл от запояване, имам промишлен обект и товара на някой кргове стига до 5-6кв, а всичко е на спайки правени от 25 годишен самоук инжупер ;)
skostadinov - специалист
съб мар 11, 2023 6:27 pmDessie написа:
Със СВТ ми е показано да захраня климатиците, бойлера и други тежки консуматори - фурна, котлони и прочее. Затова се чудех има ли смисъл да се полагат в гофра и тя да се вкопава в тухлата….Зидовете са прави, обаче бетона е с кривини и на много места отваря разлика от по 1-2 см
Дали ще сложиш СВТ 3x4mm2 или там колкото ти е предписано или ще сложиш мостов 3x4mm2 няма никакво значение. Еднакъв товар ще издържат. Само дето с мостовия няма да копаеш канали. СВТ-то доколкото знам е за въздушно и подземно полагане, но не знам да има наредба да забранява полагане директно под мазилка.
Lutchezar - майстор
Ако не се лъжа, директно в мазилка правеше някакви реакции и се виждаше очертание през боята. Това от писано в този форум.
nelina_london - специалист
съб мар 11, 2023 9:22 pmLutchezar написа:
Ако не се лъжа, директно в мазилка правеше някакви реакции и се виждаше очертание през боята. Това от писано в този форум.
Точно !
При мен има две такива излъскани линии ,видими под ъгъл ,от СВТта .Мислех ,че са мостови, но се сетих ,че ги купих по-късно и са от от типа многожилен комуникационен кабел за стенните контролери на климатиците .
resistbody - майстор
съб мар 11, 2023 10:09 pmnelina_london написа:
съб мар 11, 2023 9:22 pmLutchezar написа:
Точно !
При мен има две такива излъскани линии ,видими под ъгъл ,от СВТта .Мислех ,че са мостови, но се сетих ,че ги купих по-късно и са от от типа многожилен комуникационен кабел за стенните контролери на климатиците .
Имам сграда с инсталация само от СВТ, отгоре е мазано с вароциментова на ръка(като едно време вар и цимент), отгоре има финиш гипсова шпакловка на ръка БЕЗ мрежа... няма нито пукнатини, нито цепки, нито линии..

Иначе за под мазилка се ползва мостовак заради охлаждането основно.. СВТ е за външен монтаж по принцип...
Dessie - специалист
Ще го обсъждам с Ел човека преди започване, особено ако потвърди мненията ви, просто ще се лиша от екстрите вкопаване и гофри, просто защото ей тъй някой го е измислил :-)
Благодарности на всички за инфото! Страхотни сте, както винаги ! :supz:
resistbody - майстор
нед мар 12, 2023 12:56 amDessie написа:
Ще го обсъждам с Ел човека преди започване, особено ако потвърди мненията ви, просто ще се лиша от екстрите вкопаване и гофри, просто защото ей тъй някой го е измислил :-)
Благодарности на всички за инфото! Страхотни сте, както винаги ! :supz:
Ти вземи качи Ел.Проекта щото моя отиде директно в коша... навремето и промишлена сграда ми бяха направили проект с монофазен... :D
ОФФ, сетих се кой ти е архитекта, вероятно е с акъла си проекта... ама все пак..
Dessie - специалист
@resistbody - ще го кача довечера, но аз и любимия искаме доста промени по него. Ще се махнат някои ключове, ще се добавят нови лампени излази, нови контакти, трябва да предвидим и външно осветление по двора, мрежовото окабеляване пък изобщо не е предвидено….
skostadinov - специалист
Dessie Щом имате липси по Ел. проекта и ще правите промени така или иначе, ако вече не сте го предвидили, предвидете си следното:
  • гофрета/тръби за захранване на дворна врата
  • гофрета/тръби за захранване на поливна система
  • гофрета/тръби за захранване на евентуална бъдеща ел. Зареждачка
  • гофрета/тръби от ГЕРТ до покрива и обратно за евентулна фотоволтаична инсталация на покрива
  • осветление по фасадата
  • осветление което да помага на камерите. Не че камерите, не се справят добре в нощен режим, но няма място за сравнение в картината и детайла при прилична светлина. Има камери с цветно нощно виждане, но по мое мнение са пълен шит
  • окабеляване за евнтуални охранителни системи и сензори по двора и по фасадата
  • ако планирате някакви перголи по двора и фасадата вероятно ще искате да ги моторизирате
  • ако в един момент решите да слагате външни щори, ще е хубаво да си скриете захранване в изолацията или някъде на удобно място до прозорците
  • както колегата kanevbg беше препоръчал за катодни отводители, за тях ако не се лъжа трябва да имате земно (колове/шишове) и т.н. набити в земята. Тъй че ако все още не сте направили земно, може би си заслужава да го направите сега
  • контакти за фасадата и двора където сметнете, че биха ви били нужни
  • ethernet и tv до нвколко удобни точки за всяка стая. При мен макар жена ми да не иска и да чуе за ТВ в спалнята аз съм предвидил защото не се знае утре какво ще стане :) В детските стаи макар сега да няма нужда от ТВ и Ethernet, сме предвидили в бъдеще как бихме трансформирали стаите за тинейджъри ученици и сме предвидили скрити комуникации в стената, така че като направим трансформацията да имаме всичко необходимо под ръка
Ако вече сте помислили за всичко това, прощавай за непоискания съвет :)
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 55

Тема "Моето пътешествие “Да построим къща”" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: