• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Илиян Илиев™ - майстор
velkos написа:
За приземния етаж нямам снимки,ще снимам и ще пусна.За зида,от а приземния етаж нямам снимки,ще снимам и ще пусна.За зида,от вън е с дялан камък от вътре с тухла единичка,по между тях незнам дали има нещо.Дебелината на това всичко е 50см. ако съдя по прозорците на мазето.

Искам да попитам,какво ви е мнението за армиране на външните стени.Ще се опитам да обясня мнение на специалист в тази област от съседна Гърция.Неговото решение е следното;Мрежа с големина на квадратите 6.9/6.9см и диаметър 3.9мм. се полага от 2-те страни на външните стени,през стената се пускат арматурки със същия диаметър и се хващат мрежите една за друга.Грундира се със силен циментов разтвор и се прави мазилка с дебелина 4см. мазилката неразбрах каква е (някаква тяхна,готова) Ефекта трябва да е като на панел според мен.Замислям се върху думите на човека защото все пак там е земетръсна зона. Какво мислите за тази работа.

П.С. Не се опитвам да открия нито топлата вода нито под вола теле.събирам мнения и идеи,знаете как е положението кой знае,кой не знае всеки......

ПОЗДРАВИ!
:?

Ми то това си е мазилка, нищо че има мрежа вътре. Ако чакаш да носи нещо друго освен себе си...

Е, картини ще носи, декоративни облицовки всякакви също ще носи, шкафове и рафтове разни ще понесе, но чак пък носещ панел не се явява.

п.п. Тоя грък може и да е специалист, но по-добре не го слушай. На теб ти е нужна 2-3 см мазилка(в зависимост колко са прави стените) без никакви мрежи вътре. То се иска мрежа де, но не навсякъде и не смятам да те занимавам излишно, все пак си на етап носеща конструкция.
zdravko_dimitrov1986 - специалист
[quote="velkos"]

Искам да попитам,какво ви е мнението за армиране на външните стени.Ще се опитам да обясня мнение на специалист в тази област от съседна Гърция.Неговото решение е следното;Мрежа с големина на квадратите 6.9/6.9см и диаметър 3.9мм. се полага от 2-те страни на външните стени,през стената се пускат арматурки със същия диаметър и се хващат мрежите една за друга.Грундира се със силен циментов разтвор и се прави мазилка с дебелина 4см. мазилката неразбрах каква е (някаква тяхна,готова) Ефекта трябва да е като на панел според мен.Замислям се върху думите на човека защото все пак там е земетръсна зона. Какво мислите за тази работа.

Това е нещо подобно на торкрет бетона за който говорих. При торкрет бетон в твоят случай бих ти препоръчал мрежи от Ф8, и се забиват и едни шешове V12 примерно. и после с машина се прави торкрет бетона.
За съжаление не мога да тикажа каква е тази машина, защото само веднъж съм виждал и това беше отдавна и не съм запомнил.
при вашият случай щом е камък с единичка ми се струва трудно приложим.
Поздрави.
mitaka_vk - специалист
Едно лееееко торкретче и ще си реши въпроса с носенето на стените.
velkos - помощник
Илиян Илиев™ написа:
velkos написа:
За приземния етаж нямам снимки,ще снимам и ще пусна.За зида,от а приземния етаж нямам снимки,ще снимам и ще пусна.За зида,от вън е с дялан камък от вътре с тухла единичка,по между тях незнам дали има нещо.Дебелината на това всичко е 50см. ако съдя по прозорците на мазето.

П.С. Не се опитвам да открия нито топлата вода нито под вола теле.събирам мнения и идеи,знаете как е положението кой знае,кой не знае всеки......

ПОЗДРАВИ!
:?

Ми то това си е мазилка, нищо че има мрежа вътре. Ако чакаш да носи нещо друго освен себе си...

Е, картини ще носи, декоративни облицовки всякакви също ще носи, шкафове и рафтове разни ще понесе, но чак пък носещ панел не се явява.

п.п. Тоя грък може и да е специалист, но по-добре не го слушай. На теб ти е нужна 2-3 см мазилка(в зависимост колко са прави стените) без никакви мрежи вътре. То се иска мрежа де, но не навсякъде и не смятам да те занимавам излишно, все пак си на етап носеща конструкция.

Ами тоя Грък е декан на университета по строителство и архитектура в Атина.Негово мнение е че по този начин стените ставан много здрави,дори и само от едната страна да се направи.Според него,при стабилни основи няма смисъл от никакви конструкции.
argonavt - специалист
velkos написа:
[Ами тоя Грък е декан на университета по строителство и архитектура в Атина.Негово мнение е че по този начин стените ставан много здрави,дори и само от едната страна да се направи.Според него,при стабилни основи няма смисъл от никакви конструкции.
Виж сега какво ще стане - ще завалят коментари от конструктори. :)
velkos - помощник
zdravko_dimitrov1986 написа:
velkos написа:

Това е нещо подобно на торкрет бетона за който говорих. При торкрет бетон в твоят случай бих ти препоръчал мрежи от Ф8, и се забиват и едни шешове V12 примерно. и после с машина се прави торкрет бетона.
За съжаление не мога да тикажа каква е тази машина, защото само веднъж съм виждал и това беше отдавна и не съм запомнил.
при вашият случай щом е камък с единичка ми се струва трудно приложим.
Поздрави.

Аз нямам предвид основите,мазето.имам предвид външните стени на етажите,от камъните нагоре.
dito - специалист
---
По молба на ribnikolaevi изтривам мнението си, за да не подведа някой в случай, че не съм прав за нормите на проектиране. Дори мнението ми да е било неточно или неясно, то все още съм убеден в тезата си и искам да я повторя: на първо място е сигурността и по важни въпроси като горните - консултация с конструктор, а не с майстор.
Последна промяна от dito на чет яну 14, 2010 12:34 am, променено общо 1 път.
zdravko_dimitrov1986 - специалист
За външните стени от тухлата не мога да ти кажа. Не съм виждал да го практикуват това на такива тухли.
Може и да стане за укрепване, но от към сеизмична гледна точка - не.
Забелязвате на последък колко земетресения стават - въпрос на време е и тук да ни тресненякое сравнително силно.
Правете си изводите и дерзайте над въпроса.
Поздрави. :lol:
ribnikolaevi - майстор
jekasus написа:
Същото мисля и аз ,понеже съм собственик на 100-годишна каменна къща ,зидана на кал. И няма да хукна да я заливам с бетон, щото някои имат притеснения че ще падне след 30 години. Мои уважения към конструктори и проектанти ,но май сте захлюпени с този тип строителство(бетонен скелет и тухли) и трудно приемате други варианти.
Имам един уточняващ въпрос. Само кал ли има в стените? НЯма ли някаква дървена конструкция?
По въпроса за мазилка от 4 см от двете страни на къщата, тънкия момент е в осигуряването на съвместната работа, т.е. тия железа, които ще вържат външната и вътрешната мрежа трябва да се изпълнят много прецизно. Пък и за да има необходимите качества тая мазилка да бъде носеща, сигурно е бая пари. Все пак интересно решение, ако имаш повече инфо, пусни го, ще е интересно за всички тук.
По повод все по-високите изисквания на нормите - ами ако не променяш нещо, не подлежиш на ново узаконяване и няма нужда да усилваш. Само ще уточня за конкретния случай, че тази къща никога не е отговаряла на конструктивните норми в България. Тя просто няма носеща конструкция, а се държи на милостта на някой от триединството (собственика да каже за кого пали свещи).
jekasus - майстор
ribnikolaevi написа:
jekasus написа:
Същото мисля и аз ,понеже съм собственик на 100-годишна каменна къща ,зидана на кал. И няма да хукна да я заливам с бетон, щото някои имат притеснения че ще падне след 30 години. Мои уважения към конструктори и проектанти ,но май сте захлюпени с този тип строителство(бетонен скелет и тухли) и трудно приемате други варианти.
Имам един уточняващ въпрос. Само кал ли има в стените? НЯма ли някаква дървена конструкция?
.
Зидана от дялан камък с жълта кал ,първия етаж е приземен на 2/3 в земята .втория етаж три стени от камък ,лицева и вътрешни дървен скелет с кирпич ,гредоред също е дървен (салкъм) . Къща е нависоко място в селото и проблем с подпочвени води нямам .
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Новата стара къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: