Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
sonofsyn - специалист
Може и ти да си събереш екип за проектирането, стига да ти се ходи напред назад. Аз си проектирам ел-а, познавам другите специалности и така. Надявам се да пусна скоро снимки.
Много е важно първо да съгласуваш с ВиК и Енерго, Щото после архитекта в общината иска едни идейни схеми за водозахранване, и електрозахранване. В тях трябва да присъства документ под името предварителен договор, предварително становище. Твоя в скоби архитект без диплома може да ти вземе парите за проектите ама Дружествата не се дават лесно, мен ми отне половин година да съгласувам парцел с тях.
ArturDent - Почти Безобиден
sonofsyn написа:
Много е важно първо да съгласуваш с ВиК и Енерго, Щото после архитекта в общината иска едни идейни схеми за водозахранване, и електрозахранване. В тях трябва да присъства документ под името предварителен договор, предварително становище. Твоя в скоби архитект без диплома може да ти вземе парите за проектите ама Дружествата не се дават лесно, мен ми отне половин година да съгласувам парцел с тях.
Айде и тук да не съм съгласен с теб.
Къде в ЗУТ пише че трябва да съгласуваш с ВиК и Енерго? Защо не с Мтел или Танзанийския телеком?
Това са незаконни глупости на местния главен архитект.
Ако ти даде мотивиран отказ за разрушителното на кой закон и член ще се позове?
Георгиев - специалист
Приемаш ли на доверие, че е така или да търся къде точно в зута го пише. Щото потвърждавам думите на колегата горе.
Ами намери го ;)

Наистина, духа на закона е че трябва да имаш нормални условия на живот в жилищната сграда, но не и че трябва да имаш договор с определена частна фирма! Нямаше да мине в Конституционния съд.
Не частната фирма ти издава разрешителното за стоеж.

Ето аз строя на място в което няма ВиК. "В" си имам през друго юридическо дружество, за К си имам пречиствателна станция. Ел. енергията - по същия начин.
Пък може и аз да си я произвеждам. Пък може и да не ми трябва?

П.П. Ще се радвам да го видя къде го пише!
schuldiner - майстор
ArturDent написа:
sonofsyn написа:

Ако ти даде мотивиран отказ за разрушителното на кой закон и член ще се позове?
Проект - ДА, съгласуване - не е задължително да е с монополистите, ако не съвпада с проекта! Но е твърде вероятно грешката ти да излезе вярна - ще получиш разрушително за строеж...
8180 - майстор
Артъре,
Не че законите са ми любимо четиво:

ЗУТ

Чл. 143. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) Инвестиционните проекти се съгласуват и одобряват въз основа на представени:
.....
3. предварителни договори с експлоатационните дружества за присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура;

Има и др. разпоредби, особено за водата.

И не са указани конкретните частни фирмите, но твоят случай е по-скоро изключение (други частни дружестава), което не променя Закона.
Доколкото му разбирам, подвеждащо звучиш.
Георгиев - специалист
Преди каквото и да е проектиране трябва да имаш едно красиво листче, на което красиво да е отбелязан парцелът ти, минаващите водопроводи и електропроводи и цялото това листче да е красиво нашарено с печати доказващи, че си се съгласувал по всяка една точка :)
Георгиев, проблема е в "красивото листче", в моя частен и не толкова частен случай, е че няма нарисувани никакви електропроводи и водопроводи.
Наложи се да водя на място представители на ЕОН, за да видят от къде минава електропровода им (те не знаят!), а после те ще ми претендират за сервитут - айде не на мене тия. Имали са 40 години да го узаконят, като в последния закон са им дали и срок.

Както и да е, да не мацаме темата на колегата.
Това което исках да кажа е че можеш да имаш и уверение от когото и да е за присъединяване на мощност. Например може съседа ми да има кравеферма от която да добива метан, а от метана топлинна и електрическа енергия, която да ми продава. Затова не е задължително да го съгласувам с ЕОН, ЧЕЗ или EVN.
A за това дали минава или не електропровод, водопровод или хххпровод - се проверява в Имотния регистър (сервитут, като тежест на имота) и/или Агенцията по кадастъра (скица).
8180 - майстор
ArturDent написа:
Къде в ЗУТ пише че трябва да съгласуваш с ВиК и Енерго? Защо не с Мтел или Танзанийския телеком?
Това са незаконни глупости на местния главен архитект.
:)

Тема "Моят бъдещ дом." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: