Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
stefanjor - специалист
Имам личен приятел брокер, който познавам от много години.
Знам го какъв е като човек.
Имотна сделка без него не сключвам!
Той се грижи за всичко- пазарлък за сваляне от цената, предварителен договор, платени последни сметки, изисква всички документи от ответната страна... аве всичко каквото е необходимо.
Накрая аз влизам при нотариуса само да се разпиша.
Това, че ми е личен приятел, не означава, че не си му плащам комисионната.
Плащам, като поп, но нервите които съм си спестил не мога да ги изчисля колко са.
И аз съм патил от брокери, гадно племе са, но има и изключения...
plamen6703 - майстор
Дай да изчислим колко нерви си "спестил" като купувач :wink: На оглед се ходи лично да си избереш жилище, освен ако не разчиташ на избора на брокера да ти избере той имот по свой избор, предварителният договор го подписваш лично, освен ако не си дал пълномощно, бланката за предварителен договор я има в интернет, освен ако човек не е задръстен да не може да я изтегли и попълни с условията, при които купува. При нотариус се ходи лично, ако не си дал пълномощно, бележките за платени разходи по имота се представят от продавача и полуграмотен може да погледне да види до кога са платени разходите.
До тук какви нерви ти е спестил брокера и може ли тия "нерви" да ги оцениш на 3% от цената на имота :wink: Ако купуваш имот за 100000 лв. тия "нерви" може ли да ти струват 3000 лв. комисионна платена според мен за алилуя. Лично аз предпочитам да си купя нещо с тия пари вместо да ги пъхна в устата на един Нищолог!
Хората са го казали отдавна, докато има говеда, ще има и касапи да ги колят! :partyman:
dim_dimov - напреднал
пет авг 17, 2018 11:30 amЧираче написа:
Пресен пример: Продавача търси за апартамента си 50 000 евро, който не струва реално и 20 000 лв. Дава го на агенция, която го обявява за 60 000 евро. Агенцията при сделка моментално печели 10 000 евро. Плюс това товари купувача с още няколко хиляди евро за самата сделка. А си взема комисионната и от продавача. Това не е нормално и коректно, според мен.
Много ТЪП пример!
Аз продадох наскоро имот, а агенциите ме натискаха да свалям цената на имота да мога по-бързо да го продам и вземат комисионна от продажбата. Без варианти е нещо да не струва и 20 000 лв. и агенция да го продаде за 60 000 евро. Потърсих съвет за купуване на имот, но не съм чак такъв будала да се връзвам да подобни тъпизми!
stefanjor - специалист
пет авг 17, 2018 2:17 pmplamen6703 написа:
Дай да изчислим колко нерви си "спестил" като купувач :wink:
Въпрос на личен избор. Не искам да налагам мнение.
Има много подводни камъни, които няма как да ги знаеш, ако не го работиш това.
Само с удостоверението за тежести колко неща има, с които трябва да си наясно, за да го подадеш както трябва...
Но пак казвам- всеки сам си решава.
plamen6703 - майстор
пет авг 17, 2018 3:11 pmstefanjor написа:
Само с удостоверението за тежести колко неща има, с които трябва да си наясно, за да го подадеш както трябва...
Но пак казвам- всеки сам си решава.
Това за всеки сам си решава е ясно, освен на тези, на които не е ясно :)
Понеже темата е препоръки при купуване на имот, удари ни едно "рамо" и сподели "Само с удостоверението за тежести колко неща има, с които трябва да си наясно, за да го подадеш както трябва" :wink:
Колко са нещата, с които човек трябва да е наясно при подаване на заявление за такова удостоверение, сподели и за някой друг подводен камък?
Нека като си почнал да ни ограмотяваш да научиш и ние нещо от теб, нали за това е темата! :partyman:
stefanjor - специалист
пет авг 17, 2018 3:18 pmplamen6703 написа:

Нека като си почнал да ни ограмотяваш да научиш и ние нещо от теб, нали за това е темата! :partyman:
Далеч съм от мисълта да давам съвети по вещно право, още по- малко да ограмотявам някой.
Конкретно за удостоверението за тежести ми казаха, колко лесно може да се извади такова без тежести за имота, а в действителност да не е така.
Но пак казвам вещното право ми куца и за това ползвам брокер :partyman:
plamen6703 - майстор
До тук се разбира, че си ползвал услугите на агенция "ЕЖК" една жена казала колко лесно може да се извади фалшиво удостоверение за тежести на имота :cool:
Не ти ли казаха, че нотариуса преди сделката прави проверка за "тежести" на имота и не само за това и удостоверява с подпис и печат написаното в нотариалният акт!
Дай нещо по въпроса за другите "подводни" камъни, ама да не е от агенция "ЕЖК", а да е нещо сериозно, което може да свърши работа на някой! :partyman:
шоп - майстор
За мен най-важното звено във веригата е нотариуса. Именно затова купувача определя къде да се изповяда сделката.

Едно удостоверение за тежести има почти нулево значение. То се вади предварително. Дори и от предишният ден да е с час да кажем 10 часа, нищо не пречи некоректен продавач да ипотекира имота да кажем в 16 часа :idea:

Именно затова в деня на сделката нотариуса извършва проверка.
И това не е всичко. Обикновенно купувача превежда парите по буферна сметка на нотаиуса и до 1-2 или макс 3 дни, след сделката , тя се вписва и е законова и нотариуса превежда парите на продавача.
Аз така купувам.

Тежести като ток, вода, парно са лесни и лесно се проверяват. Те са и жълти стотинки на фона на общата цена. Всеки може да си ги провери и в деня на сделката онлайн:-)

Все пак трябва да се пазим от измами с ипотеки, вещи права, запис на заповед, цесия, многократна продажба и т.н.
Чираче - майстор
Темата стана много сериозна. Май се намесиха и брокери, които ни плашат с много неща, ако не им се доверим.
naster - майстор
... Нотариус и адвокат, който да направи справки за собствеността през годините по имена, дали имотът, който купувате отговаря на ПИ-то, каква собственост доказва Документа за собственост като процент от площта, и др. за които никога нямаше да ми хрумне, а изначално не е оговорност на нотариуса.

Тема "Препоръки при купуване на имот." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: