• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
8180 - майстор
Стоян,
Уважавам много практическия опит, но въпросът ми беше принципен.
Той частично мина вчера в дискусията с Шивашки, вероятно в една област трудите.
Проблемът е, че майсторите идват и си отиват, но понякога остават незабележими на пръв поглед проблеми. Работата е свършена прекрасно, клиентите ги препоръчват на приятели, а майсторите се хвалят колко много обекти са изпълнили без проблеми.
Нищо лично, естествено.

На въпроса.
Ако не издребняваме до няколко градуса, НЯМА КАК разглежданите температури да не са назованите от теб.
Вътрешната се поддържа от хладилната инсталация, външната от природната мощ и Минчо Празников :) .
Затова, при намаляване дебелината на панела, температурите ще останат практически същите, НО за да се поддържа вътрешната ще е необходима ПО-ГОЛЯМА хладилна мощност.
И при хладилник, и при жилище целта е обратната.
Затова намирам примера с температурите за недостатъчно меродавен, макар, като са дадени няколко дебелини, внимателното сравнение да дава представа, но идва малко сложно за форум. Вие си го разбирате, защото това работите и Ви е практика.

Апропо, това което пиша е илюстрирано еднозначно на картинката на Ивашки с Коефициента на топлопреминаване - U, а именно каква е мощността на загубите (W) за всеки панел. В същите термини са и Нормативите.
STO-YAN - специалист
noiseless, попита за видове, производители, впечатления. Важна е плътността на материала в панела. Има пенополиуретан от
два и от повече компонента. На нашия пазар, това, което се предлага е добро и върши работа в случая. Избора на дебелина
на панела също е добра 90мм-100мм. Различните "марки" панели, имат различни цени и според своите критерии инвеститора
ще си подбере панел-цена. Проектанта трябва да е сметнал товароносимост и да го е дал, като вид покривен панел. Има панели
с три гофри/горни оребрения/ и с повече гофри. От размера им и броя-зависи товароносимостта/има се в предвид за дебелината
на заснежаване/. Разговора се завъртя в последствие за допълнителна облицовка отвътре, още по-добре ще се получи ако я
има. Трябва да се внимава само с термомостовете-това е проблема на панел метал-пяна-метал. Поради тази причина, има
панели с неметална едната страна/долната, вътрешната/. За топлината в помещенията е ясно: ниска външна температура-повече енергия за отопление. По-дебела изолация-малко икономия на енергия.
Не се занимавам професионално с това, но в годините и такъв хляб вечерях. Хайде, хаирлия и noiseless да сподели после
резултати.
iva6ki - специалист
STO-YAN написа:
Поради тази причина, има
панели с неметална едната страна/долната, вътрешната/. .
С всичко друго съм съгласен без цитираното като при този вид панел и то само
покриве не изпълнява отдолу да не е с ламарана а др. материал е с цел поевтинявате
респективно намалява и носимоспособността ако знаеш само колко хора са ме питали
за стенен с гипскартон или друго [-X ,но уви няма ако не са измислили наскоро :-D
което не е невъзможно.
Понеже има интерес за хладилните камери и панели ще дам малко инфо надявам се да не оспамя
много темата :roll: .Като това са панели специялно за хладилни камери (не ,че неможе и за друго)

Прикачен файл

0_1.jpg
0_1.jpg (63.54 KиБ) Видяна 7467 пъти

Прикачен файл

0_2.jpg
0_2.jpg (58.16 KиБ) Видяна 7467 пъти

Прикачен файл

1_.jpg
1_.jpg (40.13 KиБ) Видяна 7467 пъти

Прикачен файл

2_.jpg
2_.jpg (53.48 KиБ) Видяна 7467 пъти

Прикачен файл

3_.jpg
3_.jpg (58.62 KиБ) Видяна 7467 пъти
Последна промяна от iva6ki на съб фев 12, 2011 1:41 am, променено общо 1 път.
iva6ki - специалист
Данни за панела-различните дебелини с техните
характеристики

Прикачен файл

0_.jpg
0_.jpg (47.75 KиБ) Видяна 7467 пъти
sonofsyn - специалист
тези панели не са ли стенни, но предполагам че даните за покривните ще са същите.
тази тема е много интересна и за мен, имам намерение покрива да ми е от термо панели. моля за съвет и да се каже най-добрия начин за спиране на влагата.
структура - ГК зелен, паро не пропускливо фолио, мин вата, покривен панел.
iva6ki - специалист
Това са хладилни панели стават и за стенни като харктеристиките
за покривните са различни(по добри на миналата страница) дебелината е масово
до 100мм като някои фирми предлагат до 120мм и включват товароносимост на кв. м
според отстоянието на опорните точки а 100% защита от конденс още няма
или поне аз незнам за нея.
Дадения вариант от теб не е лош като можеш да добавиш обмазване на сглобката
на панела преди монтиране с полиуретанов салам като допълнителна защита и не си
спестявай калотките мног майстори грешат че са излишни.Слага се самонарезен винт/
шайба с неопрен и после калотката с която се постига равномерното притягане на сглобката.
noiseless - напреднал
sonofsyn написа:
структура - ГК зелен, паро не пропускливо фолио, мин вата, покривен панел.
Това, което аз разбрах до момента е, че влага рано или късно ще премине през гипскартона и ватата - чрез фугите, дифузия и т.н. Когато има ТИ под панелите те ще са по-студени и влагата ще кондензира върху ламарината. Единият вариант е да няма изобщо ТИ между панела и ГК или това да е XPS, защото не си променя свойствата от влагата както ватата.
Така и не разбрах тази моя идея за вентилиране на пространството между панела и ватата, дали ще работи???
Един приятел ме посъветва задължително да ползвам климатик за отопление - той ще върти въздуха и ще му пречи да достига до панелите.

За съжаление всички знаем, че тези панели са мислени единствено за индустриални помещения и сгради, ама ние сиромасите тук искаме да ги приспособим и за живеене, което явно изисква компромиси.
Най-добре за нас би било да намерим панели отдолу с ГК вместо ламарина. Имало таково чудо на румънска фабрика на Isopan, но не мога да намеря, кой ги вкарва в БГ? Тук проблемите (също има такива) са, че отгоре ламарината е вълнообразна и керемидоподобна т.е. е по-скъпа, а дебелината в тънката част на панела е едва 40мм и няма по-голяма.

Аз май ще се спра на изпитаната рецепта, която и ти предложи плюс климатик пък каквото се получи... Мисля да ползвам и българските панели на "Технопанел".
ЧефоС - специалист
noiseless написа:
.....
Най-добре за нас би било да намерим панели отдолу с ГК вместо ламарина. ..
Ако обясниш кое е по-доброто на ГК в случая, ше ти сваля шапка. Нали гипса ще стане на каша от влагата?
noiseless - напреднал
ЧефоС написа:
noiseless написа:
.....
Най-добре за нас би било да намерим панели отдолу с ГК вместо ламарина. ..
Ако обясниш кое е по-доброто на ГК в случая, ше ти сваля шапка. Нали гипса ще стане на каша от влагата?
Ами, сваляй я шапката :-D - влагата просто няма да кондензира върху картона, за да го направи на каша - той е и паропропусклив. Не забравяй, че под панела ще има още един ГК, който също няма да се разкашка, иначе в банята ми отдавна картонения таван да е отишъл....
Последна промяна от noiseless на съб фев 12, 2011 7:42 pm, променено общо 1 път.
ЧефоС - специалист
noiseless написа:
..., иначе в банята ми отдавна картонения таван да е отишъл....
За сега....
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Какви покривни термопанели?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: