Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
batsande - специалист
Дано колегата "професионал" не се разсърди, че цитирам негов покрив, но мисля, че schuldiner има предвид нещо такова, само където малкото покривче не е четирискатно, но в никакъв случай не е лош вариант
Изображение
Изображение
schuldiner - майстор
Признавам си, че с три ската малкото е по-добро, а аз имах предвид четирискатно. Но идеята е същата, а и като тръгнеш да правиш проекта по подходящата идея, още неща ще се изчистят...
В първото ми предложение за надзиждане на основния покрив и продължаване на покрива към квадратчето на по-ниско ниво със засичане на уламата върху това продължение дори успях да си го разработя, че ми затрябва изведнъж подобно... Има само една грозна чупка, погледнато от юг, но пък е под метър. Ако водосточният казан се сложи там, до голяма степен ще я маскира. Необходимото надзиждане е около 60 см - не е трудно, но не е и малко, затова предложих другия вариант с вътрешни улами (към ската).

ПП Освен недостатъци, геометрията на сградата има и плюсове - например ширината на правоъгълниците от Г-то е еднаква, което позволява еднакви покриви под прав ъгъл да се засекат без разминаване. Ще рече, че поповете и маиите на основния покрив са си на правилните места - само на Батсанде му направи впечатление и опитва да спазва това. Важно е, да не забравяме кой ще му е майсторът на покрива...
dpp - специалист
Много ви благодаря момчета за съветите. Точно това е идеята, да осмисля някакво крайно решение и да го визуализирам после на 3Д както и с реални размери и чертежи в CAD. При изваден чертеж и размери "майстора" няма къде да ходи - а и аз ще съм там и ще следя стриктно кое как става, не е като да съм вчерашен но освен покрив на пристройки и някакви навеси друго от тоя род не съм правил та съм си доста бос...
..Малко реални снимки но в недовършен вид, оказа се че нямам по-нови. Но в момента колоните всички са метър под стрехата и отзаде е пусната средната колона..не че има значение за общия вид на къщата..

Прикачен файл

P1010684_1.JPG

Прикачен файл

P1010683_1.JPG

Прикачен файл

P1010682_1.JPG

Прикачен файл

P1010680_1.JPG
dpp - специалист
Между другото на последната снимка се виждат стълбите към втория етаж. При така скроен чертеж има и вариант да пусна покрива там 1 метър , хем ще се изравнят двете Г образни части на покрива , хем ще покрия стълбите. Само тярябва да измисля начин да подпра една столица за там , но Вадим ми показа как може да се направи и решението много добро.. :roll:
batsande - специалист
dpp написа:
Между другото на последната снимка се виждат стълбите към втория етаж. При така скроен чертеж има и вариант да пусна покрива там 1 метър , хем ще се изравнят двете Г образни части на покрива , хем ще покрия стълбите. Само тярябва да измисля начин да подпра една столица за там , но Вадим ми показа как може да се направи и решението много добро.. :roll:
На дългия скат може да поотпуснеш стрехата (от около прозореца),но на малкия скат ще се получи неестествена чупка (продължение) освен ако не поотпуснеш по-дълга маиата, но задължаваш и стрехата спираща в терасата и тя да е по дълга, но нивата на съседните стрехи ще се разминават. Според мен най-правилно е варианта на schuldiner или като на снимките по-горе да се удължи малкото покривче.

Тема "Малко съвет и скройка на един покрив - моля за съвет.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: