• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kolcho - специалист
ijs написа:
nelina_london написа:

ПП.Отчитам като грешка дворчето на редовите къщи да е отпред(почти всички български са така), защото се губи неговата обособеност.Като запалиш барбекюто или си пиеш кафето,всеки от улицата ще наднича,освен ако няма двуметрова ограда.
Не е вярно! Много е хубаво пред къщата да има голям двор! След 100-200 години ще има колосални промени в инфраструктурата в населени места , например: Разширява се улицата ( може би, ще има магистрала) , нови собствени магазини, ресторанти или гаражи, някакъв нов бизнес или нова сграда за живеене...
Уникално мнение!
Бихте ли дефинирали понятието "голям двор" в случая с редова къща?
kolcho - специалист
galin56 написа:
Ми то като ги гледам това са си дву/триетажни блокове. Или както тука са известни като кооперация. По-добре е определено от апартамент в панелка, но няма нищо общо с къща с двор.
Това по-горе е плод на оптическа илюзия. Никакви "дву/триетажни" блокове няма - там са къщи, долепени с калканите си една до друга, с подходи откъм улицата и малки дворчета отзад. Налице е относителна самостоятелност на минимално постижима цена.
Е, който иска "лехи", "гьолчета" или тенискортчета - тези къщи не са за него и неговите пари :wink:
mikeangel - специалист
след като обсъдихме разходонормите и цените на строителство, нека обсъдим дизайна на редовите къщи.

Архитектурни студия има много и в България, но като разнообразие на готови проекти ми допадна полският сайт:
http://www.kreodom.pl/portal/szukaj/wyn ... 0_8_1.html
хрома автматично ми превежда полският.

На мен лично ми допада модерният стил
Изображение
и
Изображение
липсват само тентите на приземният и първият етаж които да пазят от лятното слънце.

Какво би било идеалното разположение?
Минимум 6м пространство пред централният вход (за навес на автомобилът) и поне 10м пред холното помещение за полезен двор който да може да се потдържа в почивните дни, което добавено към 12.5м дължина на строителното петно прави общо към 29м дължина, на 6-7м ширина или към 200кв.м площ на парцела за къща. Според пак полските чертежи, може да се построят например 180 кв.м къща, на 3 етажа или 2 със скосявание ако се преправи за типичнията по ЖМ2 кота корниз 10м. Съответно другите къщи в редицата от къщи би трябвало да бъдат долепени на калкан от двете стени.

В България повечето такива обекти които съм виждал бъркат основно в мястото пред входната врата където няма навес, задният двор който в повечето обекти липсва или е смешно петно от 10кв.м но най-вече от безумната ориентация на къщата където задният двор да гледа в паркинг и още по-безумните вътрешни разположения, които в повечето случаи отново не усвояват пълноценно вътрешните пространства.

Интересно ми е какво мислят другите участници в този форум отнотсно ориентацията на къщите, оптимални размери и вътрешно разположение. Моля споделете вашето мнение.
kolcho - специалист
mikeangel написа:
след като обсъдихме разходонормите и цените на строителство, нека обсъдим дизайна на редовите къщи.

Архитектурни студия има много и в България, но като разнообразие на готови проекти ми допадна полският сайт:
http://www.kreodom.pl/portal/szukaj/wyn ... 0_8_1.html
хрома автматично ми превежда полският.

На мен лично ми допада модерният стил
Изображение
и
Изображение
липсват само тентите на приземният и първият етаж които да пазят от лятното слънце.

Какво би било идеалното разположение?
Минимум 6м пространство пред централният вход (за навес на автомобилът) и поне 10м пред холното помещение за полезен двор който да може да се потдържа в почивните дни, което добавено към 12.5м дължина на строителното петно прави общо към 29м дължина, на 6-7м ширина или към 200кв.м площ на парцела за къща. Според пак полските чертежи, може да се построят например 180 кв.м къща, на 3 етажа или 2 със скосявание ако се преправи за типичнията по ЖМ2 кота корниз 10м. Съответно другите къщи в редицата от къщи би трябвало да бъдат долепени на калкан от двете стени.

В България повечето такива обекти които съм виждал бъркат основно в мястото пред входната врата където няма навес, задният двор който в повечето обекти липсва или е смешно петно от 10кв.м но най-вече от безумната ориентация на къщата където задният двор да гледа в паркинг и още по-безумните вътрешни разположения, които в повечето случаи отново не усвояват пълноценно вътрешните пространства.

Интересно ми е какво мислят другите участници в този форум отнотсно ориентацията на къщите, оптимални размери и вътрешно разположение. Моля споделете вашето мнение.
Личното ми мнение е, че къща на три етажа / какъвто е случаят с цитирания проект/ е калпаво решение, още повече, че посоченото няма гараж при площ от порядъка на 170 кв.м..
За мен много по-удачна е планировка от типа на:

Изображение

На 113 кв.м. ЧЖП имаме пълноценно жилище с три спални+ гараж и котелно. При положение, че при челен размер на къщата от 7 метра имаме отстояние от границата на имота от 4,5 м. / печели се едно паркоместо пред гаража!/ и задният двор е с дименсии 7/10 м., то на парцел с размери 7/28 - т.е. , приблизително 200 кв.м, разполагаме с действително впечатляващ дом!
Цената му, обаче, никак няма да е малка. 200 кв.м. РЗП са си 200 кв., колкото и да се спести от миниатюрния двор и поевтиняванията покрай редовото строителство...
Иначе със разсъжденията Ви за грешките в ситуирането на българските жилища съм напълно съгласен - практиката ни там доказва стопроцентово, че сме нация с много нисък интелектуален потенциал...
Tsilkov - майстор
kolcho написа:
Личното ми мнение е, че къща на три етажа / какъвто е случаят с цитирания проект/ е калпаво решение
И аз така мисля. Неудобно е за да вземеш нещо/да си оставиш дрехите да прехвърчаш три етажа. Самата идея за къща се губи. Обикновенно трите етажа са двуфамилни къщи каквито има доста от соца - опитът с тях е изцяло негативен!
mikeangel - специалист
Два коментара:

1.За гаража в къщата
няма гараж при площ от порядъка на 170 кв.м..

както споменах в хода на дискусията, аз лично предпочитам още една стая на етажа койко най-много се ползва или по-голяма кухня, отполкото гараж. При ширина на петното за строеж от 7 метра, също така не се получава ширината при гараж минимум 4 метра (за да може човек да си отвори вратите), кухня с прозорец и котелно. В къщата от поста на Колчо, ширината на петното е 7.30м и кухнята в ширина от 2м си е направо тясна.

Другият принципен въпрос е свързан с факта, че в такава редица от къщи би трябвало да има периметърна ограда, и спокойно може да се направи навес, вместо покрит и изолиран гараж за автомобилът. В България, пак от нашата култура и история на строителство, периметърната ограда е по-масияна от някои къщи. Както бе споменато в един от коментарите, гаражът в почето случаи и по-скъп от автомобилът на сухо в него.

2. За етажите:
И в картинките и по моя идеална представ за БГ норми за строеж, къщите би трябвало да са на 2 етажа, а таванското помощение да се ползва за склад или кабинет, ако остане такава възможност. Друг е въпросът за финансовата сметка и колко се оскъпява целият строеж, ако се леят 2 вместо 1 етажна плова.

Но по съществто съм съгласен с Цилков , че по-добре по-малка но с изцяло използваема вътрешно пространство къща, отколкото "малка прогимназия" изградена с визия за къща пълна с рода, коята в повечето случаи не се довършва по времето на първоначалният инвеститор (разбирай неизмазани горни етажи и голи тухли и бетон отвътре), децата не остават да живеят в къщата и всичките етажи стоят празни.

Весели празници на всички!
stivemaster - майстор
Аз пък мисля че цялата тема за редови жилища има смисъл само ако може да донесе икономия от покупката на парцел и преките и косвени разходи свързани със строителството.За никакви гаражи според мен не може да става и дума .Сметката е съвсем проста ,ако си решил да си купиш парцел и да си построиш къща ,офертите примерно във Варна вървяха 15КЕ -25КЕ за ,даречем 700м2 - 1000м2 ,тоест при къща от порядъка на 100м2 в средата му ,мястото ще ти излезе по 150Е-250Е/м2.
Ако обаче на парцел 5000м2 се построят даречем 15 такива модула с квадратури от 80м2 до 120м2 то парцела би могъл да се вземе на минималната цена ,защото не е атрактивен без делба на по малки ,а вътре могат да се оформят паркинг за всички ,кътове по интереси ,както и примерно басейн и др.Разходите за тези екстри биха могли да се "избият" от намалените транспортни разходи , от намалените разходи за механизация ,за инвентар за инженерна инфраструктура и т.н.
Така цена от 550Е/м2 става съвсем постижима и реална ,докато в традиционния случай само къщата може да отнеме и няколко процента по голяма сума или с мястото би достигнала не помалко от около 800Е/м2.
kolcho - специалист
mikeangel написа:
Два коментара:

1.За гаража в къщата
няма гараж при площ от порядъка на 170 кв.м..

както споменах в хода на дискусията, аз лично предпочитам още една стая на етажа койко най-много се ползва или по-голяма кухня, отполкото гараж. При ширина на петното за строеж от 7 метра, също така не се получава ширината при гараж минимум 4 метра (за да може човек да си отвори вратите), кухня с прозорец и котелно. В къщата от поста на Колчо, ширината на петното е 7.30м и кухнята в ширина от 2м си е направо тясна.

Другият принципен въпрос е свързан с факта, че в такава редица от къщи би трябвало да има периметърна ограда, и спокойно може да се направи навес, вместо покрит и изолиран гараж за автомобилът. В България, пак от нашата култура и история на строителство, периметърната ограда е по-масияна от някои къщи. Както бе споменато в един от коментарите, гаражът в почето случаи и по-скъп от автомобилът на сухо в него.
Честита Коледа на всички съфорумци!
Ако Вие предпочитате една стая вповече, вместо гараж, то това е пълно Ваше право! Все пак, няколко съображения:
- гараж с вътрешна ширина от 4 м. е повече от разкош. Истината е, че дори на 3.20 м. вратите на нормален автомобил компактен/ среден клас спокойно се отварят. Гаражът на посочения от мен проект е с ширина от порядъка на 3,30 - 3,35м. Напълно добри дименсии, според ергономическите изисквания.
- кухнята на посочения проект не е широка 2 м., а 3,20. Пак в рамките на минималните норми за комфортно ползване.
- цитираният от Вас проект няма просто една стая повече, а цяло двустайно, обособено жилище на първия етаж. Т.е. - предвижда се в тази редова къща да живеят две семейства едновременно. Тази ситуация има и своите предимства, но и един тотален недостатък - горното / по-голямо/ жилище няма пряк достъп до дворчето...
Да имаш къща, а да гледаш света от балкон, за мен е пълно недоразумение, на което с "радваме" в хиляди примери на архитектурно малоумие в изградените в последните 50г. къщи по схемата "гаражи-етаж-етаж-тавански етаж". По този начин обитателите се "радват" на възможността да живеят в любимите си "прогимназии", без всякакъв шанс за добро отопление, катерейки се всеки ден по безкрайно дългите стълбища /в най-лускозния вариант - тридесетина стъпала и 20м. коридори от спалнята до кухнята за едно сутрешно кафе.../ и с отрязан нормален достъп до двора...Подобни схеми за мен са садистично калпави!
За ползата от един добър навес, вместо гараж, като цена/качество съм приципиално съгласен, макар че лично предпочитам гаража. И мога да сравнявам - имам и топъл гараж, и навес. Е, през студените зимни дни гаражът е неоценимо удобство, да не говорим за по-добрата сигурност, възможностите за майсторене в него и пр. бонуси!
:)
stivemaster - майстор
Имаш крава пиеш мляко - може прясно ,може кисело,може дори и цедено !!!
mikeangel - специалист
Кратък коментар за гаража:

Вчера мерих няколко ширини на гараж, ползвайки моят автомобил за модел. Автомобилът е семейно комби, широко 1.86 м(без страничните огледала) и дълго 4.97м. За СУВ (джипка) ширината е по-голяма но е с по-къса дължина.

Заключение:
Мин ползваема ширина: 3.3 м
Комфортна ширина: 3.6м. На тази ширина мога да отворя и двете врати на първа стъпка и да се размина покрай стената.
Дължина: 6.5

Отностно кухнята:
В къщата от линка
http://www.kreodom.pl/portal/projekt/Es ... 3_1_8.html
не ми допада вътрешното разпределение: кухня, трапезария и хол са малко претрупани.

Аз цитирах следният вариант
http://www.kreodom.pl/portal/projekt/Ro ... 6_1_8.html
където пък кухната е твърде тясна.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Редова къща и има ли място у нас" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: