• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
gechev - специалист
Mожеби направих грешка мислейки, че автора на темата търси някъква пасивност със стена от Поротерм 38 и 20 см стиропор, затова и предложих само Тивит на 45 см. Ако целта е нискоенергийна то може да се зида Тивита и на 30 см. Извинявам се, не съм разбрал.
Tsilkov - майстор
VLADO66 написа:
Автора и да си даде отговор дали му е изгодно за набуха 10 к.лева за термопомпа при годишно енергопотребление за отопление на къщата от порядъка на примерно 3000kW.
Тя ако беше 10 000 лева помпата въобще нямаше какво да се чуди - най-малкото и топла вода щеше да му носи. Аз досега не знам някои да си е купил цялата система (подово с всичките му пластове по пода, помпа, помещение, бойлер и цялата карантия на системата) за под 30 000 лева.
chandler_vt - специалист
Струва ми се, че финансово приемлив за мен вариант ще е климатик, мултисплит-система с едно външно тяло. Къщата ще е 100 кв. м без гаража (2 спални и 1 дневна) и ще е основно жилище. На село е и отстраняването на аварии по ел. мрежата евентуално ще отнемат повече време, отколкото в града.
При такъв вариант струва ли си според вас да правя камина с водна риза, в случай че спре токът да имам начин за отопление, а също и при най-студените дни да подпомага климатика? Или ще е излишен разход? Камина в дневната така или иначе ще има, защото къща на село без камина за мен не е къща. Въпросът е дали да правя водна риза на нея.
Извинявам се на автора, че се меся в неговата тема, но това е последното ми питане тук. По-нататък ще пусна моя тема.
tretre - специалист
То камините, малко като басейните!
Голям мерак, една торба пари и накрая ги ползваш 5 пъти в годината...
Но щом ти е толко зор направи си камина, но сложи и нещо да се отопляваш с КПД над 80%!
Tsilkov - майстор
chandler_vt помисли за вариант камина на пелети която да замени всичко описано от теб по горе :wink:
MrSpasov - специалист
Понеже темата е моя ще се опитам да коментирам всичко от моята гледна точка:

1. Фитилчо - ложията играе ролята на своеобразен радиатор - а аз не искам такъв. Тераса ще ми липсва само ако надмина себе си и след време притежавам басейн, и като се напия ще се чудя от къде да скачам в него.

2. Stenmark - предубеден съм към гипскартонените стени, вероятно ще е много по - бързо и всичко, но имам наптрапчивото усещане, че ще се чува. Пък и като ме нервира жената и и бия главата в стената да не излиза поне от другата страна.

3. chandler_vt - Вода-вода няма да е удачния случай за мен, парцела ми е доста ниско (разбирай на 3 м надречна височина :lol: )

4. VLADO66 - Идеята е да се стремя да направя пасивна къща, но за това съм писал около , защото определено не целя да е на всяка цена. Съответно ако термопомпа не е добра система за мен ще се откажа от нея.

5. Георгиев - А коя къща се отоплява и охлажда евтино?

6. gechev - е колко е скъпо бе хора , колко? Нали това е идеята на тази част на форума да стане ясно кой какво иска, как най - добре да го направи и колко ще му струва евентуално.

7. VLADO66 - 10 000 лв за 3000kW. на година - си е песен = ако смятам правилно 3000kW х 0.20 лв. + 12 месеца х 20 лв (такси и глупости) = 720 лв / 12 = 60 лв на месец за 200 м2 топло/студено и топла вода.

8. gechev - напротив прав си не си в грешка. И не само аз ми всеки търси начин да направи къщата си така, че ако може да му носи проходи а не разходи. Относно тивита , не знам много , аз разчитам на преки наблюдения а такива за тивит нямам.

9. Tsilkov - 30 са ужасно много пари. Аз все си мислих, че цялата инсталация за отопление и охлаждане ще ми се върже до 20 к.

За Winerberger имам добри впечатления. Преди 3 години за около 3 години работих като Мениджър проект в строителна фирма, но не се занимавах с строителен мениджмънт а с търговски. За времето успях да посетя стотици строителни обекти в процес и изградени. Останах впечатлен от една баровска къща в Драгалевци около 500 м2 , на която само кухнята и трапезарията беше 80 м2, в най - лютата зима без отопление беше 16' включихме една 2 kW духалка и за 10 мин температурата беше 22' . това с поротерм 38 и 10 см XPS.
Ами в общи линии е това.
Tsilkov - майстор
MrSpasov написа:
Съответно ако термопомпа не е добра система за мен ще се откажа от нея.
Термопомпа вода-земя (обикновенно с ветикален сондаж) е добра за всеки. Това е най-универсалното и луксозно решение (имаш комфорт, имаш отопление и охлаждане, имаш и топла вода, всичко това с целогодишен КОП около 4-5). Естествено като "най-добро" и цената му става най-висока.
bulhomes2 - майстор
Не съм съгласен. За енти път ще го разказвам. Преди доста години и аз бях залитнал и то точно по тоя вид термопомпи. В един сайт една фирма показваше работата си по такава. Сериозна работа. Сигурно декар двор го бяха изкопали на 2 м дълбочина и от време на време като кладенци - серпентини в тях още по-надълбоко. Бяха оставили и телефон на клиента. И му се обадих. Каза, че никога не би го направил пак. 20 000 лв била инвестицията, за къща от 300 кв.м., в която живеел само сина му в една стая, плащал по 500 лв ток на месец.
Ако някой има монтирана такава да сподели, но това беше моя контакт с такива.
Tsilkov - майстор
bulhomes2 написа:
Сигурно декар двор го бяха изкопали на 2 м дълбочина и от време на време като кладенци - серпентини в тях още по-надълбоко.
Не съм много навътре технически в тематиката и затова избягвам да коментирам (мсиля горе някои споменаваше заравянето в двора) но това нещо не се копа в двора а се прави дълбочинен сондаж - има си техническо-експлоатационни прични за това. Освен това всяка фирма която прави/продава отоплителна техника с вода се пъне да рпави такива неща - а тук важно е отнемането на топлината от почвата. Около самите тръби се прави пласт топлоотдаващ материал и не се ползват какви да е тръби. Отделно самата почва трябва да се сметне/замери...............
Аз досега само положителни отзиви съм чувал - и то не от тези дето са монтирали. В линка на фирмата която дадох по-горе си има референтни обекти - спокоино могат да бъдат проверени. Дори и при добро и работещо изпълнение цялата система си е цифра.
bulhomes2 написа:
за къща от 300 кв.м., в която живеел само сина му в една стая, плащал по 500 лв ток на месец.
Е тука има нещо дълбоко сгрешено/невярно независимо от свинщината която са направили с термопомпата. 300 квадрата къща си е 300 квадрата къща па ако ще и една мишка да живее в нея. Ся тва че той топли само една стая (обградена от неотоплявани помещения) със система от тръби надвишаваща километър....... :prayer: :supz: :axe: :rolleyes: :drinkers: Като ти трябва една стая защо строиш 300 кв.м. :?
MrSpasov - специалист
Tsilkov написа:
MrSpasov написа:
Съответно ако термопомпа не е добра система за мен ще се откажа от нея.
Термопомпа вода-земя (обикновенно с ветикален сондаж) е добра за всеки. Това е най-универсалното и луксозно решение (имаш комфорт, имаш отопление и охлаждане, имаш и топла вода, всичко това с целогодишен КОП около 4-5). Естествено като "най-добро" и цената му става най-висока.
Добре де дай да разгледаме нещата така:
В момента живея в панелно жилище от 75 м2 , режийните ми в зимните месеци са
Парно - 150 лв - като само един радиатор работи нон стоп другите разботят на 20%
Ток - около 40 лв
Вода около 20 лв
Общо = 210 лв
Комфорт не мога да кажа, че има живее се. (за топлина говоря)

В тоя ред на мисли , 100 лв средно - месечен разход за режийни обуславя разход за 200м2 комфор
за около 20 000 лв.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Какво разбрал, какво недоразбрал !?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: