• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL-2 - специалист
нед дек 09, 2018 8:51 amnolkov написа:
Имате ли идея, какво трябва да е вертикалното отклонение на метър при вертикалните елементи (или не се изчислява така)?
Може би искаш да попиташ дали например колона висока 2.5м може да има отклонение от вертикала от да речем 5см.
nolkov - специалист
нед дек 09, 2018 11:55 amBLUEPUPIL-2 написа:
нед дек 09, 2018 8:51 amnolkov написа:
Имате ли идея, какво трябва да е вертикалното отклонение на метър при вертикалните елементи (или не се изчислява така)?
Може би искаш да попиташ дали например колона висока 2.5м може да има отклонение от вертикала от да речем 5см.
Честно казано се надявам да не може повече от 1 см на 2,5 м. :)
шоп - майстор
нед дек 09, 2018 12:53 pmnolkov написа:

Честно казано се надявам да не може повече от 1 см на 2,5 м. :)
Ако на мен някой ми кофрира и отлее колона с такова отклонение му купувам един отвес за 5 лева и го гоня от обекта:-)
nolkov - специалист
Аз питам за нормата каква е, а иначе всеки сам преценява какво да прави после.
BLUEPUPIL-2 - специалист
Няма норма, която да ограничава наклона на колоните, защото има и 45-градусови. Няма опасност за колоната при описаното от мен отклонение, защото най-вероятно в нея има огъващ момент и способност да се справи с макар и малки странични сили поети от подходяща армировка и сечение, които ще се справят с така възникналия ексцентритет. Така че, въпроса е по-скоро естетически и е в полето на т.н. добра стр. практика.
nolkov - специалист
Благодаря ти BLUEPUPIL-2,
Мислех, че има нещо като норматив за вертикални колони (не такива под ъгъл). Засега нямам оплаквания, но за мое инфо и успокоение.
Утре като свалят кофража първата ми работа е ще да видя дали няма следи от измръзвания по бетона (следи от кристали) ако няма значи всичко е било ОК и чакаме пролетта, за да продължим.
Руди - майстор
Действащите стандарти за безазрушителен контрол са:
БДС EN 12504-2:2012
БДС EN 12504-4:2005

Относно отклонението на колоните - за височина до 5м - 10 мм допустимо отклонение (чл.7)
Наредба 3
BLUEPUPIL-2 - специалист
Раздел II
Кофражни работи
Чл. 7. (1) Изпълнението на кофражите и скелето трябва да осигурява поемането на предвидените в проекта постоянни и временни товари без опасност за работниците и авария на конструкциите. Те трябва да осигуряват и предаването на действащите товари върху земната основа или върху вече изпълнени носещи конструкции.
(2) Когато в проектите не са посочени допустимите отклонения при изпълнението на кофражи и скелета, се спазват стойностите по табл. 1
=== 2.2. на цялата височина на конструкциите за:
=== б) стени и колони с височина до 5 m вкл.-10мм.

Тъй като, кофража е вече направен и колоните са излети, аз си позволих да тълкувам въпроса от по-драматичната му страна, не колко е допустимото отклонение, а дали то ще се отрази на носимоспособността на колоните.
BLUEPUPIL-2 - специалист
нед дек 09, 2018 11:50 amBLUEPUPIL-2 написа:
И за двата посочени от теб метода не знам да има официални БГ стандарти.
DIN EN 12504-2 Testing concrete in structures - Part 2: Non-destructive testing - Determination of rebound number
Като казах български визирах не превода на горния стандарт а такъв продукт на българската стр. наука.
Руди - майстор
нед дек 09, 2018 11:50 amBLUEPUPIL-2 написа:
И за двата посочени от теб метода не знам да има официални БГ стандарти.
...
Като казах български визирах не превода на горния стандарт а такъв продукт на българската стр. наука.
Посочените от мен БДС-та са официалните български стандарти, защото
родната строителната наука е избрала да преведе и адаптира точно тях.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Армиране и отливане на бетонова плоча" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: