BLUEPUPIL написа:Нека сравним една ст. бет колона с напреч. сечение 50х50см. и една шайба 25х100см.Мога ли да помоля сравняващия да заяви дали е дипломиран инженер-конструктор в областта на строителството?

BLUEPUPIL написа:Нека сравним една ст. бет колона с напреч. сечение 50х50см. и една шайба 25х100см.Мога ли да помоля сравняващия да заяви дали е дипломиран инженер-конструктор в областта на строителството?
Pooh написа: .... - и аз съм лаик в темата, .....Не си само ти, но е добре, че си признаваш!
kolcho написа:Няма скрито покрито, веднага отговарям: Завършил съм в чужбина (General) Civil engineering- bachelor и нямам придобити проектански права, както ги наричат тук в Б-я.BLUEPUPIL написа:Нека сравним една ст. бет колона с напреч. сечение 50х50см. и една шайба 25х100см.Мога ли да помоля сравняващия да заяви дали е дипломиран инженер-конструктор в областта на строителството?
BLUEPUPIL написа:Нека сравним една ст. бет колона с напреч. сечение 50х50см. и една шайба 25х100см.А сега ти се опитай да съпоставиш двата елемента и с изводите си да опровергаеш частично или напълно моето твърдение. Явно неакадемичното твърдение, че
BLUEPUPIL написа: Шайбата в едното направление има два пъти по-малко съпротивление на латерална(хоризонтална) сила от колоната. В другото направление има два пъти по-голямо R.те дразни. Исках да унагледя идеята с прост пример, за целта доста съм поопростил нещата. В действителност шайбата в направление 100см. би трябвало да има повече от два пъти по-голяма коравина от колоната и обратно, колоната би трябвало да има повече от два пъти по-голяма коравина от шайбата в направление 25см. Ще се радвам да бъда опроверган!
BLUEPUPIL написа:А защо шайбите не са чак толкова добро решение (освен ако не са разположени на точно определени места, което е голяма рядкост, защото осакатява архитектурното въображение)Колоните също не ги групирате в единия ъгъл на зданието. Все пак мисля, че в повечето здания по лесно ще се впишат шайби 25х200 (150) от колкото колони 50х50 или дори 38х38.
BLUEPUPIL написа:Но трябва да покажете повече от конструкцията на 3 4 и 5 картинка. На 4 ясно се виждат "хиксовете", а на 5 се вижда диагонално укрепване в ъглите.Прикачен файл:1.jpgПрикачен файл:2.pngПрикачен файл:3.jpgПрикачен файл:4.jpgПрикачен файл:5.jpgPooh написа:Колони на земетръс - НЕ НОСЯТ!Я ги покажи маркираните с червено елементи, посочени от теб на тези няколко снимки. Една от тези сгради е представител на топ земетръсното строителство.
Те имат друга задача - да пренесат натоварването в почвата ... съвсем популярно казано. Против земетръс се изпълняват други конструктивни елементи - противоземетръсни ШАЙБИ. Другият вариант е дървена или метална конструкция, със съответните противоземетръсни елементи - паянти (диагонално разположени в стените греди) и "хиксове" (диагонални, кръстосани метални греди, отново в стените).
BLUEPUPIL написа:Няма скрито покрито, веднага отговарям: Завършил съм в чужбина (General) Civil engineering- bachelor и нямам придобити проектански права, както ги наричат тук в Б-я.OK!
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: