• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kolcho - специалист
BLUEPUPIL написа:
Нека сравним една ст. бет колона с напреч. сечение 50х50см. и една шайба 25х100см.
Мога ли да помоля сравняващия да заяви дали е дипломиран инженер-конструктор в областта на строителството?
:?:
Keresteliev - специалист
Pooh написа:
.... - и аз съм лаик в темата, .....
Не си само ти, но е добре, че си признаваш!
BLUEPUPIL - майстор
kolcho написа:
BLUEPUPIL написа:
Нека сравним една ст. бет колона с напреч. сечение 50х50см. и една шайба 25х100см.
Мога ли да помоля сравняващия да заяви дали е дипломиран инженер-конструктор в областта на строителството?
:?:
Няма скрито покрито, веднага отговарям: Завършил съм в чужбина (General) Civil engineering- bachelor и нямам придобити проектански права, както ги наричат тук в Б-я.
BLUEPUPIL написа:
А сега ти се опитай да съпоставиш двата елемента и с изводите си да опровергаеш частично или напълно моето твърдение. Явно неакадемичното твърдение, че
BLUEPUPIL написа:
Шайбата в едното направление има два пъти по-малко съпротивление на латерална(хоризонтална) сила от колоната. В другото направление има два пъти по-голямо R.
те дразни. Исках да унагледя идеята с прост пример, за целта доста съм поопростил нещата. В действителност шайбата в направление 100см. би трябвало да има повече от два пъти по-голяма коравина от колоната и обратно, колоната би трябвало да има повече от два пъти по-голяма коравина от шайбата в направление 25см. Ще се радвам да бъда опроверган! :wink: :rock:
Hursa - майстор
На каква база сравнявате?
Да сравним конструкция укрепена с 8 шайби - по 4 в две взаимно перпендикулярни направления 200х25 см (за да се счита шайба, до колкото съм срещал, трябва да е поне 150 см).
И да ги сравним с една колона 200х200, с 16 колони 50х50 или 32 колони 38х38 - каквито предложихте (които като сумарен обем ще бъдат дори повече от 8те шайби).
А какво означава
BLUEPUPIL написа:
А защо шайбите не са чак толкова добро решение (освен ако не са разположени на точно определени места, което е голяма рядкост, защото осакатява архитектурното въображение)
Колоните също не ги групирате в единия ъгъл на зданието. Все пак мисля, че в повечето здания по лесно ще се впишат шайби 25х200 (150) от колкото колони 50х50 или дори 38х38.
(Или трябва да не сравняваме с "квадратни" колони? С какви да сравним?)
Последна промяна от Hursa на пон юли 03, 2017 10:38 pm, променено общо 1 път.
Pooh - майстор
BLUEPUPIL, не ми се водят безсмислени спорове. Явно е вярно, че българското строително образование, дава много повече от англо-саксонското ... разбирай го, както искаш.
Ако все пак, намериш дори и един проект, в който инженерът е пренебрегнал противоземетръсните шайби (хиксове или други усилвания) за сметка на колоните - ще си изям учебника по Стоманобетон на мига. На въпроса за сравнението - както няма сграда с една колона, така няма и с една шайба - това са елементи, които работят ЗАЕДНО. Би трябвало поне това да ти е до болка ясно и да не се опитваш, по подобен лаишки начин, да спекулираш с останалите потребители ...
Снимките, които си дал са некоректни - складова база (вероятно хладилник), паркинг, плетеница, от която не се разбира много вида на зданието и сграда с неясно предназначение, това типични примери за какво точно са? Няма конструктор, който да разчита на колоните да му поемат земетръса! Може някъде по света да се намери подобен индивид, но в България - твърдо не.
Твърдо - колоните в строителството имат една единствена задача, също както и гредите - да отведат натоварването от плочите в основата!
Всяко ДОКАЗАТЕЛСТВО в полза на противното, само ще е добре дошло.
Поздрави.
Hursa - майстор
Аз не съм против безсмислените спорове :) . Може би трябва да се прокоментира всяка от показаните картинки.
BLUEPUPIL написа:
Прикачен файл:
1.jpg
Прикачен файл:
2.png
Прикачен файл:
3.jpg
Прикачен файл:
4.jpg
Прикачен файл:
5.jpg
Pooh написа:
Колони на земетръс - НЕ НОСЯТ!
Те имат друга задача - да пренесат натоварването в почвата ... съвсем популярно казано. Против земетръс се изпълняват други конструктивни елементи - противоземетръсни ШАЙБИ. Другият вариант е дървена или метална конструкция, със съответните противоземетръсни елементи - паянти (диагонално разположени в стените греди) и "хиксове" (диагонални, кръстосани метални греди, отново в стените).
Я ги покажи маркираните с червено елементи, посочени от теб на тези няколко снимки. Една от тези сгради е представител на топ земетръсното строителство.
Но трябва да покажете повече от конструкцията на 3 4 и 5 картинка. На 4 ясно се виждат "хиксовете", а на 5 се вижда диагонално укрепване в ъглите.
kolcho - специалист
BLUEPUPIL написа:
Няма скрито покрито, веднага отговарям: Завършил съм в чужбина (General) Civil engineering- bachelor и нямам придобити проектански права, както ги наричат тук в Б-я.
OK!
Сега подновявам предложението си към модераторите да трият мненията на пълни лаици, които си позволяват да умуват категорично върху критично важни неща за строителството: качество на конструкции, възможности за промени в планировката, електрически системи и пр.
Благодаря!
djendov - специалист
Понеже се изписаха едни неща за шайбите и колоните, някой ще обясни ли на практика. Ето чертеж на първия ми етаж. Над него има още един и покривна плоча. Имам само колони 25х50. Къде са моите шайби? Нямам носещи стени, няма стоманобетонни стени. По чертежа не се подвеждайте, това, което е защриховано е грешка на архитекта. Цялата конструкция е само с колони 25х50. Втория етаж е абсолютно същия по конструкция. Нямам нито носещи стени, нито шайби 25х200.
Прикачен файл:
1 etaj.jpg
radius - майстор
Джендов, що така направи, Пух ще трябва да почва да яде учебника. :wink:
Сега ако пусна и моята къща, в която нещата са подобни ще има цунгцванг :lol: .
Явно по Варна е модерно да се строи без шайби, може би е заради морския климат. Само да поясня, че моите шеги са леко през сълзи, защото не съм убеден, че това е правилно решение. Със сигурност не съм искал да спестя 2-3 кубика бетон, но така са ми я проектирали.
kolcho - специалист
djendov написа:
Ето чертеж на първия ми етаж.
Страхотен проект - 11 кв.м. спалня при 47 хол си е истинско постижение, както и да го погледнеш!
Поздравления!
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11

Тема "Идеен план на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: