Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
zz_stefanov - майстор
Сигурно е така, аз пускам маркуч за промиване но с него по скоро напоявам земята наоколо докато водата излезе от изхода :)
ПП дренажните тръби трябва да са с отвори на 360 градуса, за да поемат и под тях. Аз уж такива заръчах, но като почнах да монтирам открих, че са на 270, та си ги донадупчих с ножа :)
preslav - майстор
zz_stefanov написа:
Сигурно е така, аз пускам маркуч за промиване но с него по скоро напоявам земята наоколо докато водата излезе от изхода :)
ПП дренажните тръби трябва да са с отвори на 360 градуса, за да поемат и под тях. Аз уж такива заръчах, но като почнах да монтирам открих, че са на 270, та си ги донадупчих с ножа :)
Честно казано до ниво избор на тръби не съм стигнал, но следвайки пътя на логиката тръбите трябва да са пробити и положени така, че на най-ниската им част да няма отвори. Идеята ми е, че при правилно определени наклони, протичащата вода ще отмива постъпилите песъчинки и те ще се утаяват в ревизионната шахта. В твоя случай надали допълнителните срезове ще ти направят беля, по-скоро долните отвори ще се затлачат и пак ще стигнеш до там, че водата ще отмива, а няма да попива. Като цяло идеята е да отведеш подпочвената влага далеч от къщата, а не да я попиваш около основите. Така си мисля за сега, но когато тръгна по магазините някоя млада продавач-консултантка може да ми промени мнението за влагата.
zz_stefanov - майстор
тя водата се разтоварва в празното пространство, а така хващам тая из от долу.
Има ги и двете версии в нета. При мен в дренажа течаща вода няма и не може и да има. Дренажа ми вентилира почвата край основите, а от вентилационния отвор дълго време лъхаше на влага.
preslav - майстор
zz_stefanov написа:
тя водата се разтоварва в празното пространство, а така хващам тая из от долу.
Има ги и двете версии в нета. При мен в дренажа течаща вода няма и не може и да има. Дренажа ми вентилира почвата край основите, а от вентилационния отвор дълго време лъхаше на влага.
Да, спомням си, че каза, че при теб влагата не е много, но това е частен случай - питащия с кладенеца надали ще се похвали със същото, може да се окаже, че изходната тръба тече като кайнак.
шоп - майстор
За дренажна тръба винаги използвам най-евтината сива канализационна тръба ф 110. Отворите могат да се разпробият със свредло ф4-ф5 мм, но това е трудоемко и времеемко. Дренажните отвори ги правя с ъглошлайф с диск за рязане с дебелина 3-4 мм във вид на прорези с дължина 2-3-4 см. По тои начин площа на всеки прорез за дрениране е в пъти по-голям от отвор с дадено Фи и същевременно се гарантира не преминаването на едри дренажни частици.

Разбира се, който желае може да си купи и скъп дренажен гофриран тръбопровод :-D
preslav - майстор
шоп написа:
За дренажна тръба винаги използвам най-евтината сива канализационна тръба ф 110. Отворите могат да се разпробият със свредло ф4-ф5 мм, но това е трудоемко и времеемко. Дренажните отвори ги правя с ъглошлайф с диск за рязане с дебелина 3-4 мм във вид на прорези с дължина 2-3-4 см. По тои начин площа на всеки прорез за дрениране е в пъти по-голям от отвор с дадено Фи и същевременно се гарантира не преминаването на едри дренажни частици.

Разбира се, който желае може да си купи и скъп дренажен гофриран тръбопровод :-D
Там е работата, че дренажния тръбопровод не е скъп или мноооого по-скъп - говорим за 30-40-50 м. тръба, дори и разликата да е 200-300 лв. повторното копане ще е в пъти по-сложно.
Някакъв случаен сайт - http://bg-maistor.com/vik/drenazhni-trabi - и друг за някакво сравнение - https://www.tashev-galving.com/120+PTN+ ... 0%BD%D0%B0
шоп - майстор
Кой говори за повторно копаене?

300-400 лв спестени пари никак не са малко. Ако вземеме опит от руският форум за тези 300-400 лв можем и един сл. колектор със сл. вентилатор да се монтира и да минем на още по-високо ниво в просушаването на грунта около фундамента.

Смея да твърдя, че в Бг дренажа е подценяван, системите са примитивни и има още много поле за развитие. Просушаването на грунта със сл. енергия е един от начините. Направих го преди 3 год на един приятел, имам снимки, но за съжаление той не желае снимки от имота му да са публично достояние.
preslav - майстор
шоп написа:
Кой говори за повторно копаене?

300-400 лв спестени пари никак не са малко. Ако вземеме опит от руският форум за тези 300-400 лв можем и един сл. колектор със сл. вентилатор да се монтира и да минем на още по-високо ниво в просушаването на грунта около фундамента.

Смея да твърдя, че в Бг дренажа е подценяван, системите са примитивни и има още много поле за развитие. Просушаването на грунта със сл. енергия е един от начините. Направих го преди 3 год на един приятел, имам снимки, но за съжаление той не желае снимки от имота му да са публично достояние.
Смея да твърдя, че 300-400 лв. на фона на една компроментирана основа на къща са нищо пари. Чудно ми е като гледам с каква лекота се купуват телевизори и смартОфони за по 700-1000 лв. и като дойде ред за презервативите си купуваме от най евтините или направо караме без тях.
Всичко е въпрос на виждане, в общия случай сме скъпи на триците и евтини на брашното.
BLUEPUPIL - майстор
Ако ползвате за дренаж гофрирани тръби(corrugated pipe) отвътре трябва да са почти гладки. Дренажните тръби се почистват от фирми със специални "топки" или "прасета", който липсват по нашити земи, затова се правят по широки ревизионните шахти и в тръбата преди полагането и се слага негниещо въже, с което при почистване се издърпва главното въже за което е закачена голяма гъба или нещо подобно.
zz_stefanov - майстор
Да, на тези които купих вътрешноста си е гладка. Не се доставят на кангал.
Големия диаметър осигурява по голяма повърхност за попиване и по лесно обслужване.
шоп, дренажа ми е 17 метра, при тея цени посочени от колегата горе изобщо не виждам смисъл от тая икономия. Гофрираната тръба е по устойчива на натиска на земята.

Тема "Дренаж къде да отведа водата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: