• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 12
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
aroot - специалист
Globusbg , ще ми се да видя този проект, дали наистина има такова нещо. Отделно, как сте строяли с чертежи, представени от друг конструктор, как сте осигурили подписите върху актовете и протоколите на 1я не знам, но темата се разводнява. И все пак, тия коментари се четат от много хора, за това съм длъжен да дам някои уточнения.
На 1во място, проекта е проект, за да се спазва. Ако някой има несъгласие, отива се при съответният колега и се уточняват нещата. Знаем за примери, изчислени със занижени показатели, което води до занижени количества арматура, доверие на софтуер, технически грешки, презапасяване и прочие. НЕ са малко и Възложителите, дето на 100 кг желязо такъв скандал дигат, но после си купуват телевизор за 5 к, избамкан на огромният хол с премахнатата греда, щото им пречила.
Мнението, че пипето на конструктора е малко, ще приемам само от хора изкарали УАСГ.то и работили в сферата, другото си е заяждане. НЕ знам някой дали има представа, колко много се учи за тая специалност?!?! Неопитни, начинаещи колеги има, както и доктори.
Цената на грубият строеж наистина зависи от Конструктора, но той само материализира фантазията на архитекта и Възложителя. Всеки в сферата на строителството разбира капана на "икономичните" ивичини или единични основи, но не може да убедиш възложител че фунд.плоча в крайна сметка е по-евтино. Какво и как, знаем тия от бранша.
Отделно, аз съм за последна ст.бет.плоча, коментирал съм го и в други форуми, когато на живо видях последствията от гръмотевица ударила къща и рухналата мазилка в детската стая. Ако беше гредоред? Застаряване на материал, намиране на качествена дървесина и пр. са все въпроси, за които се сещат хората след години на експлоатация. Същата логика, прилагам и при корнизите, бетона си е бетон.
Не знам какво вече да казвам по темата, тя се разводни, чешем си езиците. На конкретните въпроси се отговори, ако някой конкретно иска нещо да пита, да пита, за да има информация за хората. Всеки с мозъка си трябва да е наясно, че качеството струва пари и време и обратното естествено.
radius - майстор
Аз пък съм инвеститор, на който проекта все му малееше откъм бетон и желязо. Има и такива случаи :? . И продължавам да мисля, че къщата ми не е много здрава откъм земетръс и дано да не го разбера някога наистина. Първата плоча, я направиха повече като плоча по мое настояване, макар да беше армирана настилка по проект.
Чираче - майстор
пон дек 30, 2019 3:32 pmsevginsali написа:

Мнението, че пипето на конструктора е малко, ще приемам само от хора изкарали УАСГ.то и работили в сферата, другото си е заяждане. НЕ знам някой дали има представа, колко много се учи за тая специалност?!?!
Аз мога да кажа, че наистина има конструктори с малко пипе. Макар и да не съм завършил УАСГ. Казвам го на базата на опита ми като машинен инженер. Моята къща, и по точно под кота 0 е като бомбоубежище. Над кота 0 е лека метална конструкция и термопанели. Пълен асинхрон. И е строена по Проекта, въпреки, че не ми харесваше.

Кажете от снимката дали Ви харесва? Щом сте завършили УАСГ.

Прикачен файл

P5210041.jpg
aroot - специалист
Моля, четете добре, никъде не съм писал че съм възпитаник на учебното заведение.
Не ви разбирам въпроса, снимка като снимка - изкоп в скални почви, вижда се настилката над обратният насип на основите и вертикалните пръти за сутеренните стени. Стремената на колоната в преден план са малко накриво сложени но като цяло ъгъла на снимане не позволява по-конкретен анализ. Железа като железа, нищо бункерно. Вие знаете ли какви са изискванията за противобомбени укрития? Ако това Ви е много като желязо, то тогава редовният ми отг в такива ситуации е, защо не си го направихте както си знаете?
А факта, че живеете в метална конструкция с термопанели и ст.бет.сутерен е явно ваше лично желание, което не ми е работа да коментирам.
Темата се измести много, не съм искал да се заяждам с никой, ще махна уведомленията за темата, че само ме разсейват.

ПП: Сега видях, стремената не са добре направени, трябваше да са затворени или както на обектите му викат "евробигла". Този вид стремена имат склонност да се разтварят при динамични товари.
plamen6703 - майстор
пон дек 30, 2019 4:57 pmsevginsali написа:
Моля, четете добре, никъде не съм писал че съм възпитаник на учебното заведение.
Ти ако прочетеш това с какво впечатление ще останеш?
пон дек 30, 2019 3:32 pmsevginsali написа:
Мнението, че пипето на конструктора е малко, ще приемам само от хора изкарали УАСГ.то и работили в сферата, другото си е заяждане. НЕ знам някой дали има представа, колко много се учи за тая специалност?!?! Неопитни, начинаещи колеги има, както и доктори.
Като не си от УАСГ какво обучение обсъждаш и за какви неопитни, начинаещи колеги пишеш? :partyman:
Чираче - майстор
пон дек 30, 2019 4:57 pmsevginsali написа:

ПП: Сега видях, стремената не са добре направени, трябваше да са затворени или както на обектите му викат "евробигла". Този вид стремена имат склонност да се разтварят при динамични товари.
Вярно е, че стремената са малко на криво сложени. Изработени са според проекта. Армировката е приета от конструктора. Ама такива бяха майсторите/ католици от Раковски / от строителната фирма.
Globusbg - напреднал
Колега sevginsali наистина ли не знаете как законно се сменя конструктор. Единият вариант е по настояване на клиента първия конструктор декларира отказ от авторски права , той се съгласява винаги тъй като му е платено а не отговаря за нищо. А другият вариант е просто му хвърляш проекта в коша, изтегляш документите от общината и ги внасяш повторно с проекта на другия конструктор. И пуснете на лична вашия майл за да ви изпратя проекта да го видите. И друг път като опровергавате нешо не прибързвайте с изсилени приказки след като не сте запознат с някои неща.
aroot - специалист
Знам, просто ми интересно дали и Вие знаете :) А и това естествено е свързано с пари и загуба на време, неща които не всеки преглъща. Имаме възложител, който не изчака 2 седмици за преработка на проект и не се впечатли от приблизително 30 к предвиждания за икономии, и каза - Срокове!
Пращам ви пощата си, ще се радвам да се науча на нещо ново.
С коментарите си целях, да защитя колеги от бранша, не знам вие дали приемате лесно да обиждат колегите ви по професия.
А за даскалото, визирах, че ще приема такива критични коментари само Строителен инженер, практикуващ при това.
А за докторите споменах, във връзка, че един вид всяко стадо си има черна овца, но не бива да се правят обобщения от частни случаи.
Globusbg - напреднал
Прави ти чест колега sevginsali последното изказване благодаря ти. Ще гледам още тази вечер да ти пусна майла. Иначе аз също съм открит за всяко нещо което може да бъде полезмо за човек. Аз съм на 56 години с 33 годишен стаж в строителството. Ръководя 2 строителни фирми и работя с 4 бригади. В Стара Загора имам построени 17 кооперации по 3-5000 м2 всяка една. а с бригадите правя около 15 къщи годишно из цялата страна. Мога да бъда полезен и да помогна с работа и на други колеги дори през целия зимен сезон. :partyman:
Чираче - майстор
пон дек 30, 2019 6:22 pmGlobusbg написа:
Прави ти чест колега ….. Ръководя ……. имам построени …….Мога да бъда полезен …...
Подозирам, че сте се регистрирали да си търсите клиенти от форума :? Имайте обаче нещо в предвид - тук няма глупави хора, въпреки надменното Ви отношение.

Извинявайте....
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 12

Тема "Строеж на къща - въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: