• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 16
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Lisko - майстор
пон яну 06, 2020 8:33 pmLutchezar написа:
И аз много харесвам дървените къщи.
Докато един ден случайно го прекарах във фирма занимаваща се с импрегниране на дървен материал. И слушах преди всичко. На нашия пазар,каквато и дървесина да си намериш, трябва да се обработва отново между 3 и 5 години. Максимален живот навън въпреки импрегнирането - 30 години. Толкова дават специалисти от бранша.
Сигурно има и изключения, всички клиенти бяха за беседки или заведения, в първия случай следва нова беседка, а за втория тези пари ще се избият относително бързо.
Но и доста хора като разбираха цената на поддръжката се отказваха.

За мен изводът е че може някой ден да живея в дървена къща, но най-малко климатът на България не предразполага към такава. За материали, проект, строители изобщо не се замислям какъв проблем ще е. Цялата химия която ще крепи дървото, колкото и да е еко, не е предвидена човек да живее до нея и да я диша. И ще трябва да ѝ се робува непрекъснато, и с труд и с химикали, има не малки ежегодни инвестиции а няма да сме вечно млади.
Разумът ми ме отказва от тази красива идея...
А защо си мислите че всичко трябва да е импрегнирано в една дървена къща. Далеч няма такава необходимост.
nikolov333 - майстор
Цялата работа при избора на материали за къща се свежда до комфорта на обитаване, в зависимост от мястото на което се строи, предназначението и достъпността на материалите.. Дървената къща-вила е за уединени места в балкана с труден достъп на багери бетоновози и камиони, на тихи места с чист въздух сред природата и ако я посещаваш инцидентно. Комфорта на тухлената масивна постройка е в населените жилищни райони за постоянно обитаване..
Гледам един страхотен канал в ютуб на един украински конструктор, който ми отвори очите за много видове строителни материали и предназначението им..
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... 0jOxJjoPzD
Lutchezar - майстор
пон яну 06, 2020 10:22 pmLisko написа:

А защо си мислите че всичко трябва да е импрегнирано в една дървена къща. Далеч няма такава необходимост.
Заради нашия климат, и наличните дървесини. Влияят се или от влага или са податливи на насекоми. и не на последно място пожароустойчивост. Естествено че не всичко трябва да се импрегнира, но външните повърхности мисля че ще имат видими поражения много бързо.
theagent - специалист
пон яну 06, 2020 8:41 pmChefo77 написа:
... В този ред на мисли, ако е прав, ламарината е доста по-лека от керемидите, респективно не е нужно покривната конструкция да е толкова здрава, т.е. тези 11 м3 дали няма да се редуцират?
Не мисля, че би имало съществена разлика. Конструкцията на покрива трябва да се смята така, че да издържа на натоварването от сняг в съответния район. Въпросното може да е и до над 200 кг/м2
Между ламарина ( около 5кг/м2) и керемиди (около 45 кг/м2) разликата е едни 40 кг/м2.
Като се има предвид силното разнообразие в качеството на дървения материал, не съм убеден че може да се направи някава особена икономия на дървен материал от спестяването на разликата в теглото на покритието.
Освен това, при покривната конструкция играят и други фактори. Примерно, на мен ми пуснаха ребрата да са по-големи, за да може между тях да се постави по-дебела изолация. За покривната конструкция ще ми се закачи и окаченият таван, което също са си едни кила ...
jekasus - майстор
пон яну 06, 2020 2:59 pmРуди написа:
ата са едностранно представени истини
или рекламни заблуди.

- Голям процент рециклируемост? - Едва ли ще искате да ползвате
повторно изгнили греди от съборена стара сграда, освен за подпалки.
Добре обработен срещу пожар отпадъчен материал - и за това не става!
Бетоновите отпадъци пък ги ползват за основа на настилки и пътища.

Чам или салкъм?
А тухлата и бетона обикновено имат път към сметище, освен ако имат шанс за обратен насип.
Тук старите/над сто години/ къщи са комбинирани - първи етаж е камък, втори дърво и кирпич.
И точно тоя вариант ми харесва - камъка не дава капилярното движение на влагата нагоре, дървото не трябва да се обработва със химия, кирпича държи топлото/спрямо дебелината си/.
radius - майстор
Супер дом за 5 дни, ама материала е правен 55 дни. :razz: Да не говорим за точност на сглобките и качество на материала... Този клип доказва, че това не е за нас, за съжаление.
Руди - майстор
ср яну 08, 2020 8:45 amradius написа:
Супер дом за 5 дни, ама материала е правен 55 дни. :razz:
Да не говорим за точност на сглобките и качество на материала...
Този клип доказва, че това не е за нас, за съжаление.
В България няма фабрика, която да изпълнява подобни елементи по
поръчка (по чертеж на клиента).
Проектирах няколко подобни бунгала по настояване на чужд инвеститор.
Оказа се, че в България фабриките, които имат подходящи машини
обикновено са в мебелната индустрия, но нямат желание да се занимават
с къщи, а фирмите, които правят къщи нямат необходимото оборудване и
капацитет (по-скоро са вдъхновени от чука и циркуляра на Лари Хон).
В края на краищата профилите се заготвиха в чужбина, реализира се само
едно бунгало, сметките не се вързаха и дотам.
Christo - майстор
ср яну 08, 2020 8:45 amradius написа:
Супер дом за 5 дни, ама материала е правен 55 дни. :razz: Да не говорим за точност на сглобките и качество на материала... Този клип доказва, че това не е за нас, за съжаление.
Аз благодаря за клипа, информативен е, четиво за размисъл, както се казва. От там нататък е реклама и толкоз! Такава къща за пет дни може да направи само докторката с още двама ентусиазти. "Своими руками" не означава бригада от 20 души! До какво ниво на завършеност за пет дни? Лари Хон захваща началните талпи с винтове нещо около М8-М10, тука режат 45 градуса с резачки и ловят със едни смешни ламаринки и смешни видии. Който се интересува, да загледа на стара българска къща какъв длаб се прави на двете греди, няма мърдане без каквито и да било винтове! Ама там има едни ъгли, наклони, трудно ще стане с резачката, особено, ако си виждал резачка само в клипче. Това трябва да е проектирано със специализиран софтуер, за да излизат местата на длабовете автоматично, съгласувано и т.н. Профилните талпи сухи, импрегнирани още в завода-производител. Тъй в снега бой с чуковете, мале, мале! Последният ред талпи пак с резачките за места за ребрата, какъв равен покрив ще стане, не ти е работа! Гофрета за инсталацията добре! Вътре вездесъщият мостовак такова на метеното. Пъхат го в гофрето още на двора. Това нещо дали ще може да се извади вече монтирано, през пет завоя, с цел ремонт? Хидро изолаця на банята? Комини, печки? И какви пари? Мирише ми, че супер домът ще струва супер скъпо. И както казва radius, мисия невъзможна по нашите ширини. На нас ни дай суров материал, или пък прогнил, пирони и тесли. Като видиш български пирон и до него някакъв западняшки, става ясно, че и пирони не можем да правим. Или пък не искаме, но за клиента, тоест нас, е все едно каква е причината.

ПП. Руди, за много години! Ти добре пишеш новини от реалния живот, ама докторката те чете през ред, само където и изнася...Честита нова къща! Със снимки и срокове! За една година, чак не ми се вярва! Браво! Ще чакаме такива на петия ден от къщата на Лари на българска земя.
Последна промяна от Christo на ср яну 08, 2020 10:51 am, променено общо 1 път.
Руди - майстор
вт яну 07, 2020 1:40 amtheagent написа:
Между ламарина ( около 5кг/м2) и керемиди (около 45 кг/м2) разликата е едни 40 кг/м2.
От друга страна между 5 и 45 кг разликата е 9 пъти! За разлика от снега,
който трае от няколко дни до няколко седмици, товарът от керемидите е
постоянен, което влияе върху продължаващите във времето деформации
на дървените елементи на покрива.

Тези 40 кг за един покрив от 100 квадрата (къща 65-70 кв.м. със стрехите)
дава 4 тона допълнителна маса при земетръсното изчисление. При него
снегът се отчита със силно намалена стойност в зависимост от стандарта
за проектиране.

Дори да отчетем сняг средно 120 кг за България, ще получим общ товар
върху покрива около 160 кг с ламарина или битумни листове срещу 200 кг
с керемиди, което е 25% завишение. А всичко по-голямо от 5% не е за
пренебрегване.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6