пон яну 06, 2020 8:33 pmLutchezar написа: И аз много харесвам дървените къщи.А защо си мислите че всичко трябва да е импрегнирано в една дървена къща. Далеч няма такава необходимост.
Докато един ден случайно го прекарах във фирма занимаваща се с импрегниране на дървен материал. И слушах преди всичко. На нашия пазар,каквато и дървесина да си намериш, трябва да се обработва отново между 3 и 5 години. Максимален живот навън въпреки импрегнирането - 30 години. Толкова дават специалисти от бранша.
Сигурно има и изключения, всички клиенти бяха за беседки или заведения, в първия случай следва нова беседка, а за втория тези пари ще се избият относително бързо.
Но и доста хора като разбираха цената на поддръжката се отказваха.
За мен изводът е че може някой ден да живея в дървена къща, но най-малко климатът на България не предразполага към такава. За материали, проект, строители изобщо не се замислям какъв проблем ще е. Цялата химия която ще крепи дървото, колкото и да е еко, не е предвидена човек да живее до нея и да я диша. И ще трябва да ѝ се робува непрекъснато, и с труд и с химикали, има не малки ежегодни инвестиции а няма да сме вечно млади.
Разумът ми ме отказва от тази красива идея...
Цялата работа при избора на материали за къща се свежда до комфорта на обитаване, в зависимост от мястото на което се строи, предназначението и достъпността на материалите.. Дървената къща-вила е за уединени места в балкана с труден достъп на багери бетоновози и камиони, на тихи места с чист въздух сред природата и ако я посещаваш инцидентно. Комфорта на тухлената масивна постройка е в населените жилищни райони за постоянно обитаване..
Гледам един страхотен канал в ютуб на един украински конструктор, който ми отвори очите за много видове строителни материали и предназначението им..
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... 0jOxJjoPzD