• 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 55
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Dessie - специалист
Електроинсталации:
Прикачен файл:
IMG_2741.jpeg
Прикачен файл:
IMG_2740.jpeg
Прикачен файл:
IMG_2737.jpeg
IMG_2737.jpeg (111.46 KиБ) Видяна 456 пъти
Прикачен файл:
IMG_2736.jpeg
IMG_2736.jpeg (114.05 KиБ) Видяна 456 пъти
Прикачен файл:
IMG_2735.jpeg
Последна промяна от Dessie на нед апр 30, 2023 5:53 pm, променено общо 1 път.
Dessie - специалист
Прикачен файл:
IMG_2732.jpeg
Прикачен файл:
IMG_2733.jpeg
Прикачен файл:
IMG_2734.jpeg
Последна промяна от Dessie на нед апр 30, 2023 5:54 pm, променено общо 1 път.
BLUEPUPIL - майстор
Връзките в кутиите как са направени?
Dessie - специалист
съб апр 29, 2023 11:55 amBLUEPUPIL написа:
На спайки
Прикачен файл:
IMG_2758.jpeg
IMG_2758.jpeg (41.66 KиБ) Видяна 604 пъти
iliya_i - майстор
съб апр 29, 2023 6:00 pmDessie написа:
съб апр 29, 2023 11:55 amBLUEPUPIL написа:
На спайки
IMG_2758.jpeg
Имам само 3 въпроса:
- защо кутиите са свързани, преди кабелите и самите кутии да са замазани?
- защо в кутията не е оставен аванс?
- защо жилата на мостовите кабели са разделени преди да влязат в кутията?

Не питам случайно.
Не знам кой го е измислил и сътворил това, но ще берете ядове. Всяко мърдане отслабва спайката, а в момента при вас всичко е мърдащо! За това свързването се прави при фиксирани с мазилка/гипс кутии и кабели. И мостовака се цепи до кутията, за да е ясно кой фазов с кой нулев е чифт.

Ако човека още не е приключил го гонете и търсете по-читав.
kr1100 - майстор
Деси вместо тези снимки да беше направила снимки с един дълъг нивел поне 2 м да се види колко са вертикални стените.
Dessie - специалист
Кабелите са фиксирани за стената с фиби, нищо и никъде не мърда. Кутиите ще останат под мазилката, ако някоя мърда, ще се фиксира с гипс преди нея. Съдейки по размера на кутията има поне 4 см аванс на кабела и 3 спайка Предполагам, че жилата са делени преди да влязат в кутията за да може да “вземат завоя” по-лесно, както на други 90-градусови чупки, т.к. изолацията на самия кабел е дебела.
Казвай какво ти е притеснението, че от намеци хич не разбирам и “ще берете ядове” е много общо понятие :-)

@kr1100 - тухлите са добре, бетона е крив. То е видимо и без нивел :-) споменавала съм назад в темата….
iliya_i - майстор
съб апр 29, 2023 8:02 pmDessie написа:
Кабелите са фиксирани за стената с фиби, нищо и никъде не мърда. Кутиите ще останат под мазилката, ако някоя мърда, ще се фиксира с гипс преди нея. Съдейки по размера на кутията има поне 4 см аванс на кабела и 3 спайка Предполагам, че жилата са делени преди да влязат в кутията за да може да “вземат завоя” по-лесно, както на други 90-градусови чупки, т.к. изолацията на самия кабел е дебела.
Казвай какво ти е притеснението, че от намеци хич не разбирам и “ще берете ядове” е много общо понятие :-)
Деси, това което пишеш е несериозно. Ама мноооооооооооооооооооооооооого несеееееееееееееееееееееееериозно.
Не знам кой електрически напълно неграмотен човек те е убедил, че се прави така.
Притеснението ми е, че спайките ще се компрометират още по време на мазилката. Ако не още преди това.
Фибите са, за да фиксират кабелите на тухлата, ама там където кабела е цял. Не и при снадките.

Хората преди много години са измислили гипса. Вече дори чистия гипс го наричат "електричарски гипс". Стяга за 15 минути. И се гипсира преди спайката, а не след нея. Докато стигнете гипсиране по вашата технология, 10-20 процента от спайките вече ще са компрометирани. А като ги замажете, ама не сега ами "друг път" как ще ги ревизирате после? А самия начин на изпълнение с неспазване на последователността на операциите гарантират наложително ревизиране, но ще го разберете едва когато инсталацията почне да се ползва.
Сама си казала - 3 см спайка и 4 см аванс - т.е ако трябва нова спайка, което е заложено в начина на изпълнение, ще трябва да се премести и кутията, защото този 1 см. не покрива разстоянието м-у различните дупки, през които влиза кабела.

Хвалите се, колко хубава къща си правя, хубава дограма, хубав здрав бетон.... комбиниран с калпаво изпълнеие на ел.инсталация.

Хайде осъзнайте се, докато му е време. И си намерете кадърен човек.
съб апр 29, 2023 8:02 pmDessie написа:
Кутиите ще останат под мазилката.....
Ей точно това ме притеснява. Защото след мазилката, е даже и след боята следва ... къртене.
radius - майстор
Аз си го направих сам със спайки(качествено и симетрично стегнати с 2 чифта клещи)+спойки (ама такива мазни, разляти). Дали не е вариант тук да се приложи?
iliya_i - майстор
съб апр 29, 2023 8:35 pmradius написа:
Аз си го направих сам със спайки(качествено и симетрично стегнати с 2 чифта клещи)+спойки (ама такива мазни, разляти). Дали не е вариант тук да се приложи?
Аз не коментирам спайките. Коментирам спайките на нефиксирани кабели в нефиксирани кутии. И последващо замазване.
Сега спестяват 10 кг гипс от 1.20 лв/кг. срещу риск от поправки още през първата година от ползването.
  • 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 55

Тема "Моето пътешествие “Да построим къща”" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: