• 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Fortune - специалист
pipbel написа:
Да, за рекуператорите доста съм се ровил, и тук и из нета.
Виж тези линкове ако си заинтересувана. Има и други де.

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... c&start=45
http://www.mitsubishi-aircon.co.uk/defa ... 0000061498

Имам и оферта от Варненска фирма. Който търси-намира :-D
Смятам да сложа на дневната другата година, ако съм доволен - ще поръчам и за детската и още 1 стая други 2 през интернет, че излиза по-евтино.
10х
Може ли да се направи сравнение между между климатик, който ти вкарва свеж въздух и обикновен + рекуператор.

И в твоя случай по-удачно ли е да са отделно рекуператорите или в система?

Сигурно са наивни въпросите ми, но съм в началото на проучването :)
pipbel - майстор
Може ли да се направи сравнение между между климатик, който ти вкарва свеж въздух и обикновен + рекуператор.
по-удачно ли е да са отделно рекуператорите или в система?
Въпросите не са никак наивни, много са си резонни дори.
И аз в началото се бях засилил към новите модели климатици с вградени "рекуператори" и вкарване на свеж въздух, напр. Уруру Сарарата на Дайкин и др., но след няколко прочетени мнения из нета и в тоя форум се разубедих.
Останах с впечатление че решения 2 в 1 или 3 в 1 не са много удачни и най добре е да са си отделно нещата.
Да кажат пак Еди и Ванко 68 а и другите спецове в раздела климатици и вентилация.
Всъщност не е лошо да си отвориш 1 тема там, щом имаш специален интерес.
Ще я следя и аз :cool:
pipbel - майстор
Precaka mi se kirilizatora :sad:
Последна промяна от pipbel на ср юли 07, 2010 3:03 pm, променено общо 1 път.
pipbel - майстор
Малко в стил преди /сега
Ето къде бяхме Ноември (1-та снимка) и докъде я докарахме дневната стая.
Купуване на материали, поставяне на сух под, лепене на гранитогрес на кухненския бокс и около камината, дооблицоване на комина и измазване на ГК кутия на камината,поставяне на трислоен паркет с подложка, преходни лайсни, абажури, перделъци и т.н. и т.н.
Пуснахме я баш за Коледа и си изкарахме празника там. Страшни пържолки стават в каминката. :)
Отне ми около 2 седмици работа,сами с жената.
Майстор не влезе с изкл. на дърводелеца да докара поръчаната кухня и бюрото. По последните има още работа.
Общата височина беше 185, но падна на 172 см след като вдигнах нивото с 13 см заради сухия под.
Последния си е чисто мой *патент* :-D понеже такова изпълнение не съм срещал никъде по форумите и нета макар че доста съм се ровил.
Залепих (с ПУ пяна СТ84 за ТИ)за бетонната плоча 2 слоя по 4см подов фибран, след това 2 слоя по 1см ГФ Vidifloor. Беше си играчка и имах опасения понеже бетонната ми плоча не бе от най равните, но стана добре и здраво, много съм доволен. Основен помощник ми беше един 3.5 м. дълъг нивел. Работата малко се усложняваше и от факта че трябваше да правя пода на 2 етапа, тъй като междувременно бяха доставили гарнитурата и нямаше къде да я сложа другаде. Нооо стана. :cool:
За съжаление не правих снимки по време на направата му.
След сухия под 5мм подложка и 3 слоен дъбов паркет на Барлинек.
Общо изчислих че съм постигнал U= 0.33 W/m2K което ме удовлетворява като за приземен етаж.
Дневната е 28 м2 и каминката я стопля добре, както и двете стаи на 2-я етаж.

Прикачен файл

SS851852.JPG
SS851852.JPG (77.8 KиБ) Видяна 6833 пъти

Прикачен файл

SS851855.JPG
SS851855.JPG (68.92 KиБ) Видяна 6833 пъти

Прикачен файл

resize_of_ss851761_310.jpg
resize_of_ss851761_310.jpg (25.63 KиБ) Видяна 6833 пъти
Последна промяна от pipbel на пет юли 09, 2010 2:00 pm, променено общо 1 път.
valio2007 - специалист
Имаш ли вече наблюдения това което изчислявахме за енергийната ефективност на къщата дали се покрива на 100%?
pipbel - майстор
valio2007 не знам кой аспект по точно те интересува, но не съм си правил все още някакви засичания на ток, дърва и прочие.
Бях изчислил че ще губя някъде към 8300 КВч на отоплителен сезон.Реално съм отскоро новодомец, а и доскоро и стаята от предния пост не бе използваема.
Така че реалните сравнения спрямо теоретичните данни ще ги правя през отоплителния сезон Окт 2010-Апр 2011.
Иначе както казах каминката (10.5КВ) се справя чудесно с отоплението на 3-те стаи и жена ми е много доволна (беше скептична)
Добрата външна ТИ си казва думата. :cool:
В дневната си поддържа 24-25 С, в детската горе винаги е поне 2 градуса по-топло (много помага слънцето през прозорците) а в спалнята е 18-20С. Общата чиста площ на стаите е 65м2, а в м3 е към 170. Коридора/стълбищната клетка си се отоплява добре само от отварянията на вратите. Там съм сложил вътр. ТИ от фибран 3см за да не му топля излишно стените.
В баните на 1 и 2 етаж съм с 600 кВ Адакс-и и е комфортно.
Все още не съм сложил климатика в дневната, остана за другия месец, ще бъде 13-ка Тошиба Дайсекай. За там е предвидено и рекуператорче отделно.
sasooooooooo - "специалист"
Щом вече си новодомец ти пожелавам само приятни моменти в новата ви къща.:razz:

Това ли е краят на епизод 2? От тук какво да очакваме?
pipbel - майстор
Това ли е краят на епизод 2?
sasooooooooo ти майтапиш ли се ? :shock:
Верно че основните 4 стаи кажи речи ги оправих, ама много работа още ме чака.
Ето един непълен списък на това което следва преди да кажа че епизод 2 е приключил:
= стълбище и коридори, 34 м2 маза/механа, таванска стая 16-18м2 (за гости), обзавеждането им, соларната с/ма с 200л бойлер също не е
поръчана, 60 лин.метра външни цокли мене чакат,клинкерните облицовки на прозорците, терасите,входните стълбища и пътеките около къщата и т.н. и т.н.

А работата по двора си е достойна за отделен епизод 3
= гараж, огради ( 70% още са си от *каменната ера*),зимна градина под терасата, довършване на оранжерията,навес за дърва,стопанска част (гълъбарник+пъдпъдичарник),направа на автоматична поливна с/ма за райграса и оранжерията, лятна беседка с барбекю и външна чешма, оформяне на алеи, лехи,алпинеум с изкуствено езеро, озеленяване и т.н. и т.н.

Така че доста още има да ме мяркаш и да гледаш снимки. Всичко ще стане - здраве да е само... :)
Последна промяна от pipbel на пет юли 09, 2010 2:03 pm, променено общо 1 път.
sasooooooooo - "специалист"
pipbel, никакъв майтап няма :? . Не може да не се съгласиш, че вече пригодена и годна за живеене къща, не е нов етап.
Съдя по себе си. В началото си направихме така организацията, че да е възможно за живеене. Направихме хола с бокс-кухнята, коридира в превърнахме мокрото в баня и тоалетна. Една година след това още спяхме в хола на разтегателен диван, но действах по спалнята и детската. От миналата есен спим вече в спалнята, детската не съм обзавел още, щото не й е време :? , а банята остава за по-късен етап. И въпреки всичко нанасянето ни тук бе нов етап... Както казват по NG - "Замисли се" :)
prascho - майстор
Докторе, аз този телевизор не бих го пуснал тук. Гледай да не го лизне някой крадец.
  • 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45

Тема "Строителство - епизод 2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: