• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BoBo72 - специалист
Цветко, ако ще правиш само пристройка, това минава за шеста категория строителство. В този случай се подава само заявление в общината, единственото условие е да спазваш минималните разтояния от границата на имота, а те са по три м. от трите страни и пет м. в дъното.
единак - специалист
Тия граници дето ги тръсна не са винаги това, което са. Зависи каква му е земята.
Martin.P - специалист
Ще помоля знаещите и тези, които са се сблъсквали вече с материята да ми кажат в общи линии какви са етапите и документите нужни за следната ситуация; Имам стара къща, на два етажа - първи - вкопан, зид от камъни, втори - плет и гредоред. Искам да съборя втория и да оставя част от дуварите на първия, като изградя нова къща на същото място и размери и също на два етажа на основата със стоманобетонна конструкция - може би само с една плоча- между първи и втори етаж. Покрива на втория етаж ще бъде от дърво. Та въпроса ми е през какви етапи се минава(освен архитектурен проект) за да бъде всичко законно.

Благодаря предварително!
zdravko_dimitrov1986 - специалист
Минава се през всички етапи.
Така описаното от теб може би да може да се мине и като реконструкция и преустройство, но трябва да си направиш съвещание с гл. архитект на съответната община.
Ако нямаш проекти на същ. сграда, може би ще се наложи да се направи заснемане на нея, и след това върху това заснемане се изработват проектите.
Издава ти се виза за проектиране, после поръчваш проекти, после ги внакяш за одобрение в общината. Като трябва да имаш предварителни договори с енерго и ВиК.
после ти се издава стр. разрешение и почваш.
Това е доста накратко.
Направи си справка и със ЗУт.
Поздрави.
argonavt - специалист
Етапите са както ги описа Здравко ,но ... според мен първо се спри на проектантския екип , запознай ги с проблема ти и след като се договорите преценете каква виза ще вадите - за преустройство или ново строителство.
Всичко зависи от гледната точка на конструктора / ябълката ще е носимоспособността на съществуващия каменен зид/
Според мен - реконструкция и преустройство.
Не знам дали е много на място, но ако може да попитам... Имаме къща, на един етаж + мансарда, искаме да вдигнем втори и да направим пристройка за да разширим къщата. Имаме всички проекти и разрешение. притеснява ме как ще се захване плочата на разшитението към фундамента?
ArturDent - Почти Безобиден
Tile написа:
Имаме всички проекти
Ами то в проекта трябва да си го има. Потърси.
Tile написа:
разшитението
Ъъъъъ :?
В проекта има много неща :) Искам някой да ми обясни от чисто практическа гледна точка - как да се сложи арматурата, и като е нова част дали след време няма да улегне? Иска ми се (но не знам дали е възможно) да се направи разширението без да се избива стената? В смисъл да не се налага да се изнасяме, докато тече ремонта... Извинявам се, ако на някой въпросите изглеждат глупави...
ArturDent - Почти Безобиден
Без лошо
Хайде сега си прочети какво си написал, без взимаш предвид това което си виждал и знаеш - проекта и сградата. Помисли дали някой може да ти отговори на въпроса изобщо, без да гадае. Трябват снимки на сградата и/или проекта.
ArturDent прав си, разбира се! Другата седмица ще изпратя всяка информация, която може да е от полза. Надявам се, че мога да получа малко помощ в самото разчитане на проектите, а и после при ремонта.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Главоблъсканици, свързани със строеж на къщи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: