• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.

Бихте ли участвали в кооператвно строителство

Анкетата завърши на пет май 08, 2009 9:38 am

62%
Да
32
31%
Не
16
8%
Бих искал(а) но нямам време
4

Общо гласове: 52

FMaster - специалист
pesho написа:
Твърдо НьЕ !!! В прогресиращия свят да сте видяли подобни безумщини ? Иначе съществува още в родово-общинните общества и където работи стадния принцип-ей там към Анадола...Ей,тва българина не може да се отърси още от комунистическата утопия,мамка му.. :?
Колега, твърде си малък (във всеки един аспект), не говоря за години, за да говориш затова дали светът е прогресиращ ... :wink:

А иначе съм с две ръце за тази идея за колективно строителство и винаги бих участвал в такова начинание, стига да има общаци :) ,
че ме помръзва малко ... :idea: :wink:
n.nikoloff - специалист
Не изчетох темата, така че ако повторя някой моля за извинение.

Моето мнение е, че идеята за съвместно строителство е удобно приложима за всички заинтересувани страни. Със сигурност и икономически ще е по-изгодно. Потенциалните живеещи ще са заложили своите желания още в проектния етап. И понеже ще строят за своята си душа - (вероятно) няма да гледат най-евтиното, а по-качественото.
schuldiner - майстор
Ако се поизбистрят условията, принципно съм "ЗА".
Не е вярно, че не се практикува в "развитите демокрации". Сглобяемите къщи могат да се закупуват и разглобени - невинаги фирми ги завършват. А миналата година имаше оферта за един особен вид строителство, която звучеше приблизително така:
Осигуряваме обучение, подслон и храна за две седмици срещу помощ при изграждането на ... еднофамилна къща. Разходи за транспорт и други екстри са за сметка на кандидатите. Необходими са базови познания в ... . Кандидати с умения в ... ще имат предимство. Запитвания до ... дата. Ако бъдете одобрен или бройката е запълнена, ще бъдете уведомен.
Още ме е яд, че не отидох, но две седмици в Белгия... жена ми щеше да ме убие. За България и за по-кратко, може би...
ArturDent - Почти Безобиден
Още един глас за не!
Мотиви, няма да давам, само един пример.
Жилищно строителна кооперация започната по този начин - 20 години до акт 16 !
Наистина имам наблюдение от една такава кооперация (на един колега).
Ситуацията е следната: Събират се хората в началото на 90-те и решават ще строим. Дотук добре. Повечето от тях имат парите, други само част но не си го признават. Започват. Грубия строеж - около 1-2 години. Става въпрос за блок с 4 входа на по 6~7 етажа.
До тук добре.
Ще започват довършителните работи - една трета искат фирма, друга една трета решават че сами ще си ги правят, от останалата една трета - кой заминал в чужбина и не го е..бе, кой вече не е на този свят, кой вече няма същите доходи...
В крайна сметка всеки чопли по нещо. Ведъж, дваж годишно се събират и философстват как да довършат нещата. Решават да събират пари, но така и не успяват. Събират колкото да платят тока, водата и на пазач.... до следващата стеща.
Всеки апартамент е на различно ниво. Някои завършени, някой на тухла.
Изолация - един не сложил, друг 2, 3, 5, 7 см. Излиза закон, който ги задължава сградата да има изолация....
Мъкааааа....
5-6 млади семейства, които още не са ходили на училище при започването, не издържат по квартири и се нанасят. Ползват ток и вода от "времянка", плащат общо, има скандали.
Събранията продължават да се правят - събират се хора (никога всички), взимат се някакви решения, но не се изпълняват..... и т.н.
След 20 години се сдобиват с акт 16, като има назначен човек, който 2-3 години се занимава само с изваждането на този акт...
НЕ мерси, не изкам да учасвам във филма "Дом за нашите деца"...който го е гледал ще разбере за какво става въпрос.
n.nikoloff - специалист
Артъре, блок 4 входа по 6-7 етажа не е кооперация, а си е цяло село! Аз имам много дуги примери, противоположни на твоя (между другото примера, дето си го дал е много показателен), пък и мението ми е "таргетирано" не към такива "села", а точно към онова, което се влагаше и се е влагало в смисъла (и юридическата дефиниция ) за кооперация. 100% съм сигурен, че 3-5 семейства дори 6 спокойно и лесно могат да си направят хубав строеж на кооперативен принцип. За повече тази форма е трудно приложима.
torbalan - Дървен философ
и аз на много хора съм помагал и на мен много са помагали :)

няма ядове, ако трябва да се помага, но в кооперация не бих участвал ;)
n.nikoloff написа:
100% съм сигурен, че 3-5 семейства дори 6 спокойно и лесно могат да си направят хубав строеж на кооперативен принцип.
Сигурно може, но ще стане се отвори сметка и всички внесат цялата сума предварително. И да не се участва със собствен труд, иначе ще се появят сметки - ама този работил по-малко, другия сега му се наложило да отиде до село... Като се замисля - това си направо купуване на зелено.

П.П. "Орташката работа - кучета я яли."
n.nikoloff - специалист
ArturDent написа:
n.nikoloff написа:
100% съм сигурен, че 3-5 семейства дори 6 спокойно и лесно могат да си направят хубав строеж на кооперативен принцип.
Сигурно може, но ще стане се отвори сметка и всички внесат цялата сума предварително. И да не се участва със собствен труд, иначе ще се появят сметки - ама този работил по-малко, другия сега му се наложило да отиде до село... Като се замисля - това си направо купуване на зелено.

П.П. "Орташката работа - кучета я яли."
Точно 50% съм съгласен с тебе, защото съм виждал мултиплицирани и двата варианта. Не че не си прав - прав си, но и другото го има разпространено в голяма степен. Иначе учредаването на ЖСК си е юридически субект с всички реквизити и който го подпише - няма отмятане. Всички проблеми са от спестяване на юридическата услуга.
rumeniak - специалист
Здравейте колеги,

Дойде времето да почна лека по лека да движа нещата. На първо време трябва да се окоси ливадата щото от 20 години не е пипано нищо. Та на 6 юни ако има желаещи да помагат са добре дошли. Имам само едно косило и един сърп. Бирата и мезето естествено са от мен. Мястото е вилната зона на Нови Хан (Побит камък) на 25 км от орлов мост и на 1 км от магистрала тракия.
n.nikoloff написа:
Иначе учредаването на ЖСК си е юридически субект с всички реквизити и който го подпише - няма отмятане.
Е добре, представи си - лесния вариант:
Аз спирам да давам пари (да кажем дължа 10 000 лв.), кооперацията ме осъжда, за месец ;). Но официално се водя на заплата 500 лв. От които съда прави запор на 100 лв. И почвам да изплащам по 100 лв. на месец. След 10-15 години (да не забравяме лихвите за забава) ще си изплатя часта?
А ако драсна в чужбина? Имат изпълнителен лист и ....
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Искате ли да строим Заедно?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: