• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 16
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
SecondShoe - напреднал
От тази плевня ще излезе страхотна каменна къща, която може да се ползва стотици години. Благородно завиждам на хората, които ще имат щастието да живеят там. Направо е чудесна!
Stanislav Stefanov - специалист
silllveto написа:
Плевнята е страхотна! :) Направо я искам :wink:
По принцип мисля като Кеноби. Много ми хареса изпълнението от клипчетата. След множеството предложения и хипотези какво може да бъде направено, реших да споделя и моето мнение. Ето какво бих направила аз, ако беше моя, с минимум главоболия за строежи:
Смяна на покрив само ако се налага.
Вкопаване - двайсетина сантима.
Укрепване на конструкцията - отвътре, за да не развалям фасадата.
Изолация - на пода и покрива.
Етаж 1 - половината с въздух до покрива, другата половина на височина 200см кухня, баня, килер, стълби.
Етаж 2 - спалня, или две.
Прозорци - тесни, или сводести, може кръгъл под билото на покрива.
Входна врата - сводеста дървена, а към двора - двукрила, цялата остъклена, с прекрасна гледка към градината :wink:
:2thumbs: Харесва ми.
Чакам днес или утре да ми пратят точно височината на билото,и други размери за да станат по ясни нещата.Защото аз малко аджамйиската съм я премерил :)
dito - специалист
mitaka_vk написа:
Етаж 1 - половината с въздух до покрива, другата половина на височина 200см кухня, баня, килер, стълби.
Етаж 2 - спалня, или две.
Точно това твърдя, че не може да стане. Ако при 3.80 се опитваме да вместим два етажа, то виждам 3 варианта:
1. Първият етаж може да бъде само сутерен, разбира се вкопан.
2. Надстроява се
3. Прави се не дървена, а стоманобетонова покривна конструкция за да се получат скосявания

Тъй като виждам, че надстрояването не е желан варианат, май остават другите два. Третият вариант ще погуби атентичния вид на къщата - скосяванията не са характерни за старата ни архитектура. Затова и предложих варианта със сутерен, който освен това и ще реши проблема със захващането на гредореда/плочата, ако вътре се пуснат колони. А 75 м2 не е малко според мен - това си е един средноголям апартамент...
Милен - майстор
Един вариант и от мен :)

Махаш покрива, събаряш горните камъни до третия ред греди в стените. Там си правиш бетона плоча или гредоред каквото ти е на сърце. После си надраждаш наново нагоре, ако искаш и един етаж, може и с тухла, нова плоча или гредоред и нов покрив. Ще се получи нещо средно - първи етаж старинен камък, а втория съвременен тухлен. Помещението го разделяш например на 3х5м. като върешните стени ги правиш носещи и със стабилни основи да не се натоварват много старите от допълнителната тежест.
Моята къща е точно такава 1ет камък 60см втория е тухла и така си е строена не е реконструкция на стара.
kuuuuuul - майстор
Еееех,ако и мойта жена можеше да разсъждава като silllveto щях да направя чудеса,подкрепям нейната идея.
Стефан - майстор
Милен написа:
Един вариант и от мен :)

Махаш покрива, събаряш горните камъни до третия ред греди в стените. Там си правиш бетона плоча или гредоред каквото ти е на сърце. После си надраждаш наново нагоре, ако искаш и един етаж, може и с тухла, нова плоча или гредоред и нов покрив. Ще се получи нещо средно - първи етаж старинен камък, а втория съвременен тухлен. Помещението го разделяш например на 3х5м. като върешните стени ги правиш носещи и със стабилни основи да не се натоварват много старите от допълнителната тежест.
Моята къща е точно такава 1ет камък 60см втория е тухла и така си е строена не е реконструкция на стара.
Разумно предложение. Само искам да попитам как са градени камъните, и с какво са свързвани? Не виждам и колони, които преди 100 г не са се правили. Дано само не се разбунтува Вранча, че тия 100 кум. м. камъни ще станат една камара. Не знам, пък и не разбирам мотивите за обновяване и преправяне на плевня в къща? Дали е само от носталгия към старото, дали е от куртоазия, не знам. И не искам и да знам. Разбирам само, че това място, за да стане обитаемо, ще глътне в пъти повече средства, отколкото, ако се събори, и построи отново. Даже и в същия стил, ако щете. При един добър проект, всичко ще си дойде на мястото.
mitaka_vk - специалист
Стефан написа:
Разумно предложение. Само искам да попитам как са градени камъните, и с какво са свързвани? Не виждам и колони, които преди 100 г не са се правили. Дано само не се разбунтува Вранча, че тия 100 кум. м. камъни ще станат една камара. Не знам, пък и не разбирам мотивите за обновяване и преправяне на плевня в къща? Дали е само от носталгия към старото, дали е от куртоазия, не знам. И не искам и да знам. Разбирам само, че това място, за да стане обитаемо, ще глътне в пъти повече средства, отколкото, ако се събори, и построи отново. Даже и в същия стил, ако щете. При един добър проект, всичко ще си дойде на мястото.
Тук съм склонен да се съглася, че ремонта и преработката на старото има вероятност да излезе по скъпо отколкото да се построи нещо ново. Най вече големия разход идва от опитите да се запази автентичния вид.

А за земетръса може и да се поспори, просто трябва да се погледне кои са най земетръсните райони в БГ нищо повече :)
dito - специалист
Стефан написа:
Разбирам само, че това място, за да стане обитаемо, ще глътне в пъти повече средства, отколкото, ако се събори, и построи отново.
Амиии... така мисля и аз, но май Станислав си има вече изградено мнение по въпроса "събаряне или преустройство". Всичко зависи от това дали може да намери добър зидар и колко ще му струва.

А колко, всъщност, е дебел зидът? Защото съм виждал приземни етажи на стари къщи с двоен зид, пълен вътре с кирпич. Но това все пак е плевня, вероятно е единичен?
Стефан - майстор
dito написа:
А колко, всъщност, е дебел зидът? ?
Пишеш активно, и ръсиш съвети. А не четеш. Чукча! Човека си е казал, че зида е с дебелина 60 см.
единак - специалист
Плевнята е страхотна.
При добро желание, време и пари може да стане страхотно място. Убеден съм, че ще направите каквото трябва за да я превърнете в стилна и уютна къща.
Ако беше моя сигурно бих свалил нивата в двата тесни края под наклон, така, че да може да им се постави едноскатен покрив - винаги съм си мечтал за вискока дневна с наклонен таван на греди...А в средната третина бих надзидал с останалите камъни за втори етаж, покрит с двускатен покрив. Пода на втория етаж - гредоред.
Дървения материал и камъните ще ги имаш вече, труда... еми съвсем без пари не може.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 16

Тема "Преустройване на Плевня в Къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: