• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
шоп - майстор
пет сеп 20, 2019 7:49 pmnautilus33 написа:
Нали няма смисъл да правя висок пояс, а просто слагам разтвор колкото и на другите редове и слагам пръчките отгоре и поставям блокчетата?
На кота под керемидите си отлей един ст. бетонен пояс с восочина 10-15 см. и ширина колко е тухлата. Хоризонталната арматура на този пояс я превържи хубаво с вертикалната на колоните и ще си доволен: "като слон" както казват руснаците.

Много хора леят хоризонталния пояс под керемидите като шапка. Демек е по чирок с 5-10 см спрямо зида и пояса го оформят като водокап. не е лошо и това изпълнение, но е по-трудно от към кофриране и армиране.
В този случай може да се мине и жез керемидена шапка.
nautilus33 - майстор
Да, и такъв ще правя, но ми казаха, че било хубаво да сложа и две пръчки по средата някъде, на към 1м височина, за да стане още по-здраво? Та, има ли смисъл, макар, че железата съм ги купил вече, но не знам само да не ми изиграят шега при тръмбоването/вибрирането на бетона в колоните, защото ще трябва да ги поставя съзмоно максимално в края, за да не удрям в тях като вибрирам(с дървена летва, нямам вибратор).
Всъщност, има ли някакъв чалъм при тръмбоването на бетона в колоните, или си трябва най-отгоре да се кача и оттам да тръмбовам. Питам понеже са тесни, биглите са 10х12 и няма да има как да провра летва между биглите, а и като пристегна кофража с тел или шпилки, че стане още по-сложно да провра летвата за трамбоване. Но смятам да ги отлея на два етапа, защото предполагам, че ще ми е по-лесно.
шоп - майстор
С арматурно желязо също може да опиташ да трамбоваш бетона + класиката: бой с теслата по кофража:-)
nautilus33 - майстор
А, боя с теслата му е сигурен :) Само, че последния път като изливах колоните, не тръмбовах, а само бих с теслата и по ръбовете останаха празни места. Та, ще трябва и да трамбовам.
Относно колоните. Бетонът между арматурата и тухлите ще е около 6-7см, проблем ли ще е? Защото знам, че по-принцип трябва да е 2-2,5см. Дали ще държи здраво при това положение?
nautilus33 - майстор
Един въпрос относно пояса над зида. Ще е висок 10см, повече не мога да отпусна. Ширина 15см. Та, иглите трябва да са 10х5, и в такъв случай какво желязо се залага? Имам останали пръти N12 и N10, и ми се иска да ги ползвам тях, за да не купувам други. Но при височина на биглата 5см, това значи, че ако заложа 4 пръта, те ще са почти един до друг?
nautilus33 - майстор
НИкой ли не може да помогне относно арматурата за пояса, защото трябва да поръчам биглите, за да навържа и излея пояса тези дни.
nikolov333 - майстор
Според мен на тази дебелина си сложи ивици готова заварена арматурна мрежа, ако има с подходящ размер.. https://all.biz/bg-bg/zavarena-armaturna-mrezha-g53724
nautilus33 - майстор
Няма. Има единствено 4х20 и 6х20, но ми се струва неподходяща, знам ли? Другият вариант е да ползвам прътите 12 за отдолу и по два Ф6 отгоре с бигли? Дали е добър вариант?
nikolov333 - майстор
Става, но според мен е излишно, при пояс 10 на 15 см.. мрежа 6-ца с око 10*10 см, няма как ли да поръчаш от някъде..?
nautilus33 - майстор
Няма. Само тези готовите ги имат. По принцип прътите ги имам, само бигли трябва да поръчам. Та, предполагам, като пари ще ми излезе същото. аз тези пръти така или иначе няма къде да ги ползвам, а по-добре да ги пложа в пояса. Даже си мислех само два пръта да сложа без бигли, ама ми се ще да е като хората.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "материал за зидане на тухли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: