• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 17
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Biso - специалист
Тъй, тъй........ от еднакви изходни позиции сме тръгнали. :-D Както се казва......мислили сме на една честота. :lol:

За съжаление, анализирайки по-трезво ситуациите със системите за топлоизолация, установяваме, че няма идеална. Все на някоя нещо й куца. Налага се търсим баланса на интересите ни между различните или комбинацията им.

Описаната от теб по-горе (а и мислена и от мен така по-рано) се компрометира в частта си около термомостовете с бетона. А както знаем, той е доста по-добър термопроводник от тухлата.....
Реално се оказва, че загубите от фасадите (при все, че са с по-голяма площ) не са толкова сериозни, колкото от стъклопакетите, пода и особено бетонният таван, където по-топлият въздух стои докато не се охлади и падне надолу. Тавана пък с така замислената само сандвичова система на стените е директно изложен на външните атмосферни влияния.....и ето ти го термомоста. Налага се и неговата изолация.

Дори и това да е поне двуетажна еднофамилна къща вероятно (ще затопляш/охлаждаш сам себе си), не омаловажава значително проблема. Особено, там където ще имаш колони, шайби и стълбища.

Та ако наистина искаш да отдалечиш точката на конденза, по-доброто решение е поставиш преградата между двете температури отвън.

Аз лично, ще изпълня освен замисленият и от теб междузидов изолационен слой, и стандартен такъв отвън с EPS на фасадите и XPS на бетоновите вертикали.
Фло - специалист
bulhomes2 написа:
Кууул, погледни линка дето го дадох в началото! Не е сериозно да се подценяват строителните предписания. Ако човека е навит да експериментира - ок - да се оправя, но не е редно да му даваш такъв съвет ако не си го правил и не си се убедил, че няма да има проблеми. Даже това на снимката е с единички, а предполагам, че той си мисли да го прави с четворки, което е още по-слабо.
Направо пуска снимката, да не ровите...
Изображение
Здравей bulhomes2 :partyman: от Фло!
Вече съм тука! Чудя се защо съм се мотал толкова време,да не се регистрирам в тоя сайт ,тъй като съм поначало фен на движението направи си сам,докъдето може де !Поздрави!
bulhomes2 - майстор
Да ти кажа и аз се чудех как съм го пропуснал. Много народ тука....
Фло - специалист
bulhomes2 написа:
Да ти кажа и аз се чудех как съм го пропуснал. Много народ тука....
Още не мога да пиша на "лични"тука,вероятно има някакъв "карантинен" период за новодошлите!В общи линии от оня форум ме баннаха заради една моя, много поучителна тема за недъзите и мушенгиите на имотния пазар.Темата се наричаше " Прескочи брокер и спечели-забавна игра за продавачи и купувачи" :rolleyes: и тъкмо набра популярност с около хиляда посещения за 2 дена. Бях си сложил и автоматичен подпис: "Не трябва да сте непременно луд за да работите с агенция за имоти,но това понякога помага"! Оная " магьосничката",собственичка на сайта я хвана нещо потрес и това е! Много мръсния томер от тяхна страна беше,че са направили преди това да ме баннат регистрация на моя ник в конкурентния им сайт/на Светльо и додо2/,така,че аз да не мога да се регистрирам там с моя ник Фло.Както и да е! Надявам се тука да е едно готино място за обмяна на идеи по строителството и да е по-ведро!
emilvtc - специалист
От написаното и прочетеното до момента по темата с термоизолациите разбирам, че трябва да се обърне повече внимание на тавана, стъклопакетите и пода, вместо на стените.

Много се чудех дали къщата да е едноетажна или двуетажна. Претегляйки плюсовете и минусите май ще да е едноетажна.
Мисля си, че едноетажна би трябвало да излезеи по-евтина. Парите като ги няма достатъчно или в излишък човек - никак не са без значение ...

Идейния план който обмислям в момента е показан по-долу на картинката. Исках къщата да не е голяма и в същото време да си има всичко - Хол, кухня+трапезария, детска, кабинет/стая за гости, гараж с топла връзка и работилница. Мазето мисля да е извън къщата под верандата, като в него ще се влиза отвън
В проекта за момента има три неща, които ме дразнят и те са, че банята и тоалетната нямат прозорец, няма как спалнята да си има собствена баня и хола ми се вижда голям. Продължавам да мисля варианти, които да отстранят тези недостатъци и ще съм ви благодарен да чуя критиките и идеите ви.

Относно тавана и покрива:
Ако се направи не от бетонна плоча а с дървени греди (дал съм размери на втората графика по-долу) дали няма да излезе по-евтино и с по-малко термозагуби?
Подпокривното пространство не предвиждам да е обитаемо. По-скоро ще се използва като склад или въобще няма да се ползва.

Какви са плюсовете и минусите на таван на едноетажна къща с гредоред и какви са ако е с бетонна плоча? Ценовото сравнение на двата варианта в полза на кой от вариантите е?

П.П. Нека обсъдим само покрива над жилищните помещения, а не този над гаража и работилницата.

Прикачен файл

Casa18_NS1.jpg

Прикачен файл

Casa18_NS2.jpg
Casa18_NS2.jpg (48.57 KиБ) Видяна 3456 пъти
bulhomes2 - майстор
emilvtc написа:
... Мисля си, че едноетажна би трябвало да излезеи по-евтина. ...
Тук бъркаш. При еднаква квадратура на едноетажна и двуетажна къща при двуетажната покрива и фундамента ще са по-малки и съответно ще е по-евтина. Ако на едноетажна по замисъл направиш още един етаж, то той ще ти е доста по-евтин - пак заради покрива и фундамента. Едноетажната къща обаче е по-удобна за ползване.
emilvtc - специалист
bulhomes2 написа:
Едноетажната къща обаче е по-удобна за ползване.
Това е една от причините за се преориентирам към едноетажна къща. Все пак ще я правя за себе си "за живеене", а не за "продаване"...

Основите на едноетажната няма ли да са по-плитки в сравнение с двуетажната? Това няма ли да компенсира по-голямата площ на плочата на пода на къщата?

Покрива ще е с по-голяма при при едноетажната къща, но ако тавана не е от бетонна плоча(при двуетажния вариант) а е гредоред (при едноетажния вариант)- това няма ли да компенсира себестойността му?
bulhomes2 - майстор
Гредореда и бетонната плоча почти нямат разлика в цената. Имат но не е в пъти. Увеличаването на размера на фундамента е много по-голямо от намаляването на дълбочината му и няма как да поевтинее.
emilvtc - специалист
bulhomes2 написа:
Гредореда и бетонната плоча почти нямат разлика в цената. Имат но не е в пъти.
А кой е по-евтиния вариант?

Ако ти трябва да избереш единия от вариантите за себе си - кой би избрал? (говорим за едноетажна къща)
bulhomes2 - майстор
Аз вече избрах и го направих за себе си - гредоред.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 17

Тема ""Вградена" термоизолация по време на строежа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: