• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 16
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ArturDent - Почти Безобиден
Пита за цената
Ел - поне 1000, от които към 700 такси. Но най-добре си приготви 1500.
Вода - може би пак толкова.
Канал ?
koceto_pz - специалист
ArturDent написа:
Пита за цената
Ел - поне 1000, от които към 700 такси. Но най-добре си приготви 1500.
Вода - може би пак толкова.
Канал ?
Засега канализация няма,има само в малка част от селото,все ме тегли към голия парцел...нещо това с събарянето на старата постройка не ми допада...Ще ми се ако намеря някоя къща,да не я събарям а само да и се направи ремонт...
ijs - специалист
koceto_pz написа: .....продължаваме с жената да ходим на огледи на къщи покрай близките села край Пазарджик....

Моят коментар: Ако ще избирате готова малка къща + двор за 50 000лв - ще имате по- малко работи ( главно ремонтни работи + някои подобрения и разширения) - много подходящ избор, ако си над 50 годишна възраст...

Ако ще купите празен парцел - страшно много... работа те чака и парите ви няма да стигне. Може би, само по-младите (25-30 г) могат да свършат всичко. Ваш избор...
stivemaster - майстор
Аз ще добавя само една идейка (за някои радикална разбира се) за материали за евтино строителство, съчетаващи в едно и енергоефективност освен ниската цена на всичко отгоре и даващи възможност за направи си сам участие на бъдещия собственик.
Приемаме че парцела е идеално равен и не е по нисък от околния терен и т.н което не налага по скъп фундамент.
Предвид ниското тегло фундамента ще е пъти по евтин отколкото традиционен ,макар че няма да давам точен пример ,размерите ще ви ги даде проектанта.Плочата ви даречем ще е 8х8м. ,изолирана отдолу с фибран върху изолирани с фибран ивични фундаменти.
Това което предлагам е двуетажна стоманена конструкция 7/7/6м , от кух профил 100/100/5мм за вертикали и хоризонтали и UPN100 за скарите между етажите и за плоския едноскатен покрив.
Външните стени са "зидария" от полистиролни "стиропорни" блокове - 25/25/50см или 25/50/100 см , изрязани в зоната на колоните и залепени за конструкцията както и помежду си с полиуретанова пяна.върху тях отвън пак пяна залепени плоскости като тези http://www.mvv-bg.com/mgo.htm , отвътре залепен с пяна гипскартон.
Покрива е суперелементарен - термопанел едноскатно 60 м2 върху скарата.
Цената на фундамента + конструкцията ((около 4 тона) материали и труд) + пълнежа и обшивката на стените + покрива излиза 22000-23000 лв.
Смятам че с инсталациите ,преградните стени ,шпакловките ,разликата между цената на стената и тази на дограмата и т.н довършителни работи със преобладаващо участие на собственика би могла да се върже в споменатата цена.

И ще си позволя приятелски да поправя ФЛО - стените на къща 100м2 мисля че не могат да паднат под 120м2 .
tetomaster - специалист
Стига с тия панели за покрив. Вие къща ли ще правите или производствено помещение?
bycec - специалист
tetomaster написа:
Стига с тия панели за покрив. Вие къща ли ще правите или производствено помещение?
Какво им е лошото на термопанелите ? Сериозно питам .
Фло - специалист
stivemaster написа:

И ще си позволя приятелски да поправя ФЛО - стените на къща 100м2 мисля че не могат да паднат под 120м2 .
Имал съм предвид следното: ако ограждащата зидария, примерно е 100 квадратни метра плътен зид от нея трябва да се извади светлия отвор,това са врати и прозорци,който или които отвори по памет ми се струва са към 15 % минимално по норматив.Така площа на зидарията се намаля с тази на прозорците и вратите.По тази логика при определени обстоятелства :стени- витрини,да речем зидарията на една къща може да бъде и 0 квадрата.Когато някъде далеч назад съм смятал брой тухли съм имал предвид и светлия отвор,затова е излязла квадратурата и под 100.

Покривните термопанели имат само един недостатък:големият шум като вали дъжд,затова изискват допълнителна шумоизолация отдолу. Квадрата на термопанела е 33лв.,а цената на труда при монтажа е 8 лв. ,затова тетомастера не ги харесва щото за него няма далавера.
Последна промяна от Фло на съб яну 28, 2012 12:28 am, променено общо 1 път.
Tsilkov - майстор
stivemaster написа:
Плочата ви даречем ще е 8х8м. ,изолирана отдолу с фибран върху изолирани с фибран ивични фундаменти.
Понеже стоманените колони са с малко сечение и почти не правят термомост е по добре фундамента с долната плоча да остане гол от изолации и върху него да се сложи хидроизолация + 10 см. XPS и после още една армирана замазка.Така въпреки втората плоча се спестяват доста пари от изолационни работи и термомоста става минимален (нещо което посмъртно не може да се постигне при монолитна къща).За колоните обаче бих препоръчал двоино Т ,или П сечение по доста причини.Иначе стоманената конструкция е един чудесен вариант за нискобюджетна къща без да се налага да правиш компромис със скърцащия етаж както е при дървената.
koceto_pz написа:
Дали с тази разлика от 4000 лева ще мога да си оправя тока и водата за голия парцел....
И за голия и за застроения парцел докато не провериш и не се увериш за положението с тока и водата всичко е предположения.Иначе ако всичко е ОК с двата то за голия ще дадеш към 1500-2000 лева които ще отидат най-вече за такса мощност(но разчиставнето на старата къща ше ги стопи).Според мен обаче си вземи хубавия парцел ,а не се цигани за 2000-3000 лева защото къщата може да я сучеш доста ама парцела няма как.
Фло написа:
Покривните термопанели имат само един недостатък:големият шум като вали дъжд,затова изискват допълнителна шумоизолация отдолу. Квадрата на термопанела е 33лв.,а цената на труда при монтажа е 8 лв. ,затова тетомастера не ги харесва щото за него няма далавера.
Ако покрива е достатъчно дебел(поне 10 см. щото 6 санта за 33 лева не е за къща) + полиуретанов + правилен монтаж панелът не тропа!Цената с конструкция и всичките салтанати тогава почва да гони 60 лева на квадрат.Ако и лепнеш един гипсокартон отдолу(защото хората не обичат къщата да им е с завършек панел,макар че аз бих го оставил гол :-D ) +15-20 лева и цената почва да гони на Тето покривите та и я надминава.
tetomaster - специалист
Фло написа:
Не става дума кой има и кой няма далавера!
Като толкова са евтини тези панели нещо не съм видял масово хората да ги използват за строителство на собствените си къщи. И имам една молба: Ако не сте работили дадена система, не давайте акъл.Защото, ако си монтирали поне една барака с тези панели, ще видиш, че освен самите панели има един куп други допълнителни неща които задължително трябва да се монтират. Ето например виж тези панели.Харесва ли ти монтажа? Искаш ли такава къща? Колко време ще издържи този EPS ?

Прикачен файл

P1090120.JPG
P1090120.JPG (8.11 KиБ) Видяна 4539 пъти

Прикачен файл

P1090082.JPG
P1090082.JPG (17.1 KиБ) Видяна 4539 пъти
tetomaster - специалист
Tsilkov написа:
...........цената почва да гони на Тето покривите та и я надминава.
Цената на покрива е относително понятие. С риск да се повторя тя средно върви около 100 лв/m2.(заедно с водосточната система,1 комин). Пак казвам зависи от много неща: вид покрив,наклон, обем работа, сезон, използвани материали(топлоизолация, термопанели :) ,керемиди, фалцов покрив).Много е трудно да кажеш цена без да си видял какво ще правиш.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 16

Тема "Изграждане на нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: