• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
VLADO66 - майстор
Прeдлaгaм ти кaто отидeш дa купувaш ОСБ дa сложиш под 12мм. двe грeдички пeз 60см. и дa стъпиш отгорe и дa прeцeниш дaли ти e достaтъчно-имaй впрeдвид чe нaтовaрвaнeто e до 250-300кг./м2/70см.мокър сняг/.Относно опaсностa от нaмокрянe -прaвиш скaт и ковeш мeмбрaнaтa/aко e хубaвa нямa дa пропуснe кaкто бeшe в моя случaй/.
svetoslavoff - специалист
Владо - "Прeдлaгaм ти кaто отидeш дa купувaш ОСБ дa сложиш под 12мм. двe грeдички пeз 60см. и дa стъпиш отгорe и дa прeцeниш дaли ти e достaтъчно-имaй впрeдвид чe нaтовaрвaнeто e до 250-300кг./м2/70см.мокър сняг/"[/
Уфф, ми нали затова споделям. Много ме съмняваха тези цифри - 12мм. Интересно, че ако е с дъски дават 25мм!
Поздрави!
Вадим Владимиров - специалист
С риск да се повторя.
"Свали всичките керемиди, махни летвите, провери гредите в какво състояние са. Покрива със сигурност е крив. Варианта е следния: странично на реброто, с винтове за дърво, сложи две дъски дебели от 3см нагоре.Все едно дублираш реброто.Използвай канап с който ще изправиш повърхноста. Накови плътна дъсчена обшивка с дъски дебели 2,5см (по-евтино и правилно отколкото с OSB-плоскости.). Сложи си паропропусклива мембрана (дифузионо фолио).Накови си двойна скара с летви 3x4см и си нареди керемидите отново. Обшивките на комина направи ги от поцинкована ламарина. Смени си и улуците. Сложи си безшевни поцинковани улуци. Ако имаш средства може да си наковеш стрехата с нова ламперия или дюшаме. В общи линии това е което трябва да се направи.Всичко друго е безсмислено.Горе-долу става дума за 1500-1700 лв (материали)."
Става въпрос за ремонт на покрив с керемиди, но мисля че става и в твоя случай.
Варианта с металните керемиди не го пропускай. Най-малкото, защото са най-леки.
schuldiner - майстор
svetoslavoff, по много причини не харесвам ОСБ за обшивка под битум, но пък 1 см е направо безобразие. Да не е за два пласта с кръстосани фуги препоръката? То пак не е много за харесване, ама нейсе...
А на конкретния въпрос за дъжда: ако наистина е влагоустойчиво (да понася поне едно-две намокряния), няма никакъв проблем. Мембраната не се лепи за обшивката - да успее да залепне е добре, но няма такова изискване. Така че ако завали, изчакваш да поизсъхне и продължаваш смело.
Вадим Владимиров - специалист
И малко снимки на това което казах
Прикачен файл:
Sanierung1.jpg
Прикачен файл:
Sanierung2.jpg
Става дума за плевня, така че не се налага използването на двойна скара и дифузионно фолио.
Благодаря за споделеното.
Само затвърдихте съмненията ми във видяното по рекламни материали в мрежата. Май имам някъде адресите, може да ги потърся и да се уверите сами.
Та продължавам да мисля за моя ремонт и като си правех едни груби сметки за тегло на покрива, ето какво получих:
база - дървена носеща конструкция до ребра - горе/долу като за очаквания при мен ремонт, 60м2 площ
1. керамични или бетонни 60х45кг/м2=2700кг
2. шиндли 60х10кг/м2 + 900кг обшивка(600кг/м3 чам 2,5см 1,5м3)=1500кг
3 полимерни 60х20кг/м2=1200кг
Разбира се сметките са съвсем ориентировъчни, но мисля без големи грешки защото:
- при 1 и 3 има двойна скара, а при 2 е единична - само контралетви, но разликата в теглата за единична и двойна е минимална;
- ламарини, улуци, дишаща мембрана са еднакви за трите варианта, пък и не тежат много.
- може би за нов покрив да има разлики в теглата на конструкцията, но това не се отнася за моя случай.
Нещо да съм изпуснал?
Поздрави!
ПП Моля да няма пак включвания за метални:)
VLADO66 - майстор
Кaкто си го смятaл носимостa нa рaзличнитe покривни систeми e около 20 процeнтa от общaтa носимост нa покривнaтa конструкция, коeто e прeнeбрeжимо мaлко с оглeд изборa нa оптимaлнa систeмa кaто кaчeство/цeнa.
Владо, напълно съм съгласен с теб за общата носимост, не правя сравнение и по критерий цена/качество, просто споделих някои сметки само за теглата на завършващите покрития при ремонт и налична конструкция.
Като се изтъкват предимствата на шиндлите, се подчертава, че тежат 8-10кг/м2 срещу около 45 до 50кг/м2 за бетонни и керамични - на пръв поглед 5 пъти по-леки, а излиза, че разликата в теглата на м2 готов покрив е по-малко от 2 пъти.
Поздрави!
stenmark - специалист
svetoslavoff написа:
Владо, напълно съм съгласен с теб за общата носимост, не правя сравнение и по критерий цена/качество, просто споделих някои сметки само за теглата на завършващите покрития при ремонт и налична конструкция.
Като се изтъкват предимствата на шиндлите, се подчертава, че тежат 8-10кг/м2 срещу около 45 до 50кг/м2 за бетонни и керамични - на пръв поглед 5 пъти по-леки, а излиза, че разликата в теглата на м2 готов покрив е по-малко от 2 пъти.
Поздрави!
И как така излезе че разликата е два пъти.То на керемидите/бетонни или керамични/ на тях обшивка не им трябва :? .
stenmark написа
"И как така излезе че разликата е два пъти.То на керемидите/бетонни или керамични/ на тях обшивка не им трябва :? ."
Ами точно защото не им трябва обшивка, отношението за тегла от 1:5 (грубо) покритие с шиндли/покритие с б(к) керемиди отива към 1:2
Погледни малко по-нагоре сметките:
база(изходни данни) - 1.дървена носеща конструкция до ребра като за очаквания при мен ремонт, -2.площ за покриване 60м2
1. керамични или бетонни 60х45кг/м2=2700кг
2. шиндли 60х10кг/м2 + 900кг обшивка(600кг/м3 чам 2,5см 1,5м3)=1500кг
3 полимерни 60х20кг/м2=1200кг
Разбира се сметките са съвсем ориентировъчни, но мисля без големи грешки защото:
- при 1 и 3 има двойна скара, а при 2 е единична - само контралетви, но разликата в теглата за единична и двойна е минимална;
- ламарини, улуци, дишаща мембрана са еднакви за трите варианта, пък и не тежат много.
Както виждаш, за 1 и 3 не съм слагал обшивка.
Пак уточнявам, това са мои сметки във връзка с надвисналия над главата ми ремонт, буквално:) Снемам до ребра и един от трите варианта, по-скоро 2 или 3
Поздрави!
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11

Тема "консултация за покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: