• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Вадим Владимиров - специалист
ArturDent написа:
Вадим Владимиров написа:
след като се монтира улуците горе на покрива се нитосват, а снадката се обработва с PU-уплътнител (силикон)
И при мен си капе - от топлинните разширения снадката не може да се уплътни с нищо.
Пробвал съм поне с 4 вида материали от най-скъпите.
В по-топли дни даже чувам като се местят.
Точно поради тази причина се режат улуците в казаните. Ние ползваме силиконите на http://www.denbraven-bg.com/page.php?index=12
Не го смятайте за реклама.
bulhomes2 написа:
Гледам снимка SAM_0012. Няма ли опасност от оливане на тръбата отвън? Ръба на тръбата едва ли ще може така точно да се отреже и монтира, че да е най-ниската точка в улука, за да не задържа вода. Не е ли по-добре отвора в улука да е по-малък от диаметъра на тръбата и ушите да са вътре в тръбата? Демек тръбата да опира в улука, а не да влиза в него.
На снимките по-горе се вижда как обработваме капачките. По същия начин се обработва и снадката м/у улука и щуца.
bulhomes2 - майстор
Не разбрах как ги обработвате, но Вие си знаете. В началото на темата обясних, че питам от чисто любопитство, не че ще ставам тенекеджия. Само искам да знам как е правилно.
jekasus - майстор
Вадиме, понеже си на форумен изпит по монтажа на улуците :lol: да питам пак(на първия си въпрос получих отговор), в самата снадка слагаш ли PU-уплътнител или само отгоре?
Само отгоре. Най-честите проблеми са като при колегата "ArturDent", но решението е повече нитове, ако не може да се прекъсне улука в казана.
И да добавя. Този силикон не е обикновен санитарен.
Илиян Илиев™ - майстор
За ъгловите снадки силикон за улуци същия цвят сложен обилно между двата детайла. После попнитове през около 3 до 5 сантиметра. Избилия силикон се обира. Естествено не се разчита само на попнитовете за притискане на двата детайла, притискат се максимално преди нитоването. Накрая обмазване и като на снимките.

Не претендирам за голям опит с улуците, но така съм процедирал до сега и не ми е капало на наставка, било то ъглова или по средата на дължината.

И за наклоните да кажа - не са задължителни, а пожелателни. Важно е да няма обратен наклон. Ще кажа и защо: При хоризонтален улук водата ще се оттече почти напълно, максимум да остане 1 милиметър. Този милиметър се изпарява за по-малко от час при последвало слънце.

При обратен наклон 1 сантиметър ще остане 1 сантиметър и 1 милиметър вода, което ще отговаря на около 5,5 милиметра средна дълбочина. Тя ще се изпари за няколко часа. Не е желателно да я има, просто давам пример за да се разбере че не е фатално да няма наклон или нищожен обратен наклон.

Според мен е по-важно да се сметне добре броя на отводнителните отвори и обема на самия улук спрямо квадратурата на покрива. Демек, ако има една тръба ф80 в единия край не е като да има в двата края по една. Както и улука от снимката, ако е с 2 см по-висок обема му ще се увеличи почти с около една трета така на око(давам пример с този от снимката за да се добие по-лесна представа, а не защото мисля че не е подходящ за там за където е предназначен).

Отделно е важно покривната равнина под какъв ъгъл влиза в улука и колко сантиметра. Бе има си тънкости, не е като да няма. Вадим ще ни въвежда стъпка по стъпка.
ArturDent - Почти Безобиден
Вадим Владимиров написа:
Само отгоре. Най-честите проблеми са като при колегата "ArturDent", но решението е повече нитове, ако не може да се прекъсне улука в казана.
И да добавя. Този силикон не е обикновен санитарен.
Значи трябва да сложа още нитове....
А "силикон" - разбира се не съм слагал. Нещо като битум е, черно специално направено за улуци (имаше нарисувани на опаковката). Към 20 лв. беше тубата. Не мога да си спомня на коя фирма, но беше от тия дето се водят "маркови".
VLADO66 - майстор
Аз лично предпочитам PU-50 по-плътно е и образува по-дебел слой между контактните повърхности.
schuldiner - майстор
Да кажеш на тоя, дето ти ги е правил... знаеш какво.
Сериозно, на кои снадки протекоха - на ъгловите или на средните? Щото имай предвид че ъглите са алуминий, при това не по размер (уж стандартни фабрични, а се разминават 5 мм и не са точно прав ъгъл), та там е по-слаб материалът и не търпи много крепежи.
Рискът се оказа неоправдан, но дилемата беше или вероятност да издуе някъде по тези 16 метра, или прекъсвания с казанчета, които от това разстояние просто не стават за гледане.
Споменавал си на лични, че не е много тежък проблем и че няколко пъти е правено без успех. Лепеното първоначално е с РU Sika точно за целта. Предполагам за 20 кинта не си взел по-лош материал, но явно не е от уплътнителя. Все още може да се резнат улуците и да се монтират казани, но отиде визията, а и между казаните пак ще имаш... колко - 14 метра? Значи рискът остава... и дано някой от колегите даде по-свястна идея.

ПП В момента се мъча да си представя дали ще стане със самозалепващо фолио отвътре - дори и да прави ръб, снадките са на вододел и не би трябвало да е проблем задържането на малко вода. Обаче дали ще е достатъчно еластично, за да издържи на линейните разширения...
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "безшевни улуци" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: