ArturDent написа:А защо в шибаната графика няма разходи за охлаждане?Защото в една "шибана графика" няма как да обхванеш всичко.
Забравих да спомена ,че от PHPP2007 сградите се смятат и на охлаждан и то също не трябва да превишава 15kWh/m2a.При първата версия на стандарта е имало критерий за охлаждане ,но реално в Германия вискчо може да се реши само със засенчване и "нощен байпас" на рекуператора.В България (освен най-южната част) нещата са подобни на Южна Германия.Някъде към 2000-ната година обаче института започва развитието на стандарта за цяла Европа (по програма на ЕС) включително най-южните части и във софруера (PHPP) се включват и модули за "охладителен товар".След въпросния PHPP2007 с възможност за охладителен товар и др. екстри стандарта започва да се ползва и в Америка............
ArturDent написа: 6 месеца по 200 лв. за охлажданеНещо в къщата ти и/или начина ти на живот е дълбоко сгрешено.При мен 35кВ ток годишно (25-35 лева сметки) включват освен битовите нужди и работа на климатика лятото и в преходните сезони.
ArturDent написа:4 месеца по 150 лв. за отопление.Дай боже всеки му такъв отоплителен сезон 4 месеца (при нас минава 6 месеца) и то по 150 лева на ток

ArturDent написа: При мен ситуацията е такава за ток - 6 месеца по 200 лв. за охлаждане, 4 месеца по 150 лв. за отопление.6Х200+4Х150 - 1600 лв. годишно и ме питаш какъв е смисъла от енергийна ефективност на сградите.Дай боже всеки му такава финансова безгрижност

schuldiner написа:Говорим за къща...Със и без "нискоенергийна сграда"/"пасивна сграда" нищо не те спира да направиш това с гората
На едно домакинство му стигат около 20 дка дъбова гора, за да си добива дървесина за огрев за вечни времена. По-голяма независимост от туй...

Последна промяна от Tsilkov на съб окт 20, 2012 12:10 am, променено общо 1 път.