Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
ArturDent написа:
А защо в шибаната графика няма разходи за охлаждане?
Защото в една "шибана графика" няма как да обхванеш всичко.
Забравих да спомена ,че от PHPP2007 сградите се смятат и на охлаждан и то също не трябва да превишава 15kWh/m2a.При първата версия на стандарта е имало критерий за охлаждане ,но реално в Германия вискчо може да се реши само със засенчване и "нощен байпас" на рекуператора.В България (освен най-южната част) нещата са подобни на Южна Германия.Някъде към 2000-ната година обаче института започва развитието на стандарта за цяла Европа (по програма на ЕС) включително най-южните части и във софруера (PHPP) се включват и модули за "охладителен товар".След въпросния PHPP2007 с възможност за охладителен товар и др. екстри стандарта започва да се ползва и в Америка............
ArturDent написа:
6 месеца по 200 лв. за охлаждане
Нещо в къщата ти и/или начина ти на живот е дълбоко сгрешено.При мен 35кВ ток годишно (25-35 лева сметки) включват освен битовите нужди и работа на климатика лятото и в преходните сезони.
ArturDent написа:
4 месеца по 150 лв. за отопление.
Дай боже всеки му такъв отоплителен сезон 4 месеца (при нас минава 6 месеца) и то по 150 лева на ток :)
ArturDent написа:
При мен ситуацията е такава за ток - 6 месеца по 200 лв. за охлаждане, 4 месеца по 150 лв. за отопление.
6Х200+4Х150 - 1600 лв. годишно и ме питаш какъв е смисъла от енергийна ефективност на сградите.Дай боже всеки му такава финансова безгрижност :lol:
schuldiner написа:
Говорим за къща...
На едно домакинство му стигат около 20 дка дъбова гора, за да си добива дървесина за огрев за вечни времена. По-голяма независимост от туй...
Със и без "нискоенергийна сграда"/"пасивна сграда" нищо не те спира да направиш това с гората :) .Гледал съм една пасивна къща (мисля в Чехия) там хората си бяха сложили миниатюрен котел на дърва към които бяха включили боилера и осигурили въпросните минимални 15KWh/m2a.Въпрос на решение-нищо в стандарта не те спира да го направиш.Няма смисъл да споменавам ,че дървата за целия сезон си ги бяха побрали в едно стаиче 2 на 1,5 :lol:
Последна промяна от Tsilkov на съб окт 20, 2012 12:10 am, променено общо 1 път.
BobyB - специалист
ArturDent написа:
А защо в шибаната графика няма разходи за охлаждане?
Или института е някъде в северна Германия.
При мен ситуацията е такава за ток - 6 месеца по 200 лв. за охлаждане, 4 месеца по 150 лв. за отопление.
Сложи си 30-40 см вата на плочата отгоре и сметките за охлаждане ще станат 0.
А тия климатици явно много скоро ще ти станат основно отопление, не вярвам да я караш дълго с тая камина. Камината е приятна, ама писва всеки ден през 2-3 часа да добавяш и да чистиш, и то в хола а не в мазето.
stenmark - специалист
Цилков щом плащаш до 35лв сметки за ток лятото при включен климатик,топла вода за къпане на примерно 4 човека,готвене,миялна,перялна,хладилник/фризер,осветление и компютри значи наистина си успял да си направиш ниско енергиен дом.Обаче само да попитам как накара по-горе споменатите електроуреди да не харчат ток?
8180 - майстор
marmoz написа:
П.П. Я вземи отвори нова тема и админите да и щтракнат кламер ,че темата си е важна :)
И два кламера ще им сложа, и специално тема им отварях, и ги каних, ама - не щат.
Явно им е по-приятно да разпускат, от вероятно по-подреденото си и рутинно ежедневие, с конкретни отговори из текущите теми - разбираемо.
Няма лошо и БЛАГОДАРЯ на специалистите за отзивчивостта, дано не се уморят.
Има уникално полезни, професионални и нови за Форума мнения и обяснения, потъващи на невероятни места из темите. Има упоменати "некоректни" нормативи и др., в което неспециалист трудно би се ориентирал на кое да вярва.

Ето тук се обсъжда сериозно пасивната/нискоенергийна къща - от заглавието изобщо не личи.
Има нарочна тема за пасивните къщи - тя пък тръгна в Отопление.
Някъде мярнах Професора с интересни данни за пароизолацията - сега сам трудно ще го намеря, а имах уточняващи въпроси.
И те така...
Не е практично, ама нали все пак го има.
Да са живи и здрави да пишат и помагат както им е приятно. :partyman:
Tsilkov - майстор
stenmark водата е от топлофикация-само тя е извън сметката.Всички уреди са клас А(ама копувани преди пет години) и нямам крушки с нажежаеми жички.От уредите няма лишения: 2 телвизора,2 компютъра , пералнята и се "вие свят" от бачкане заради децата , печката и тя така ,климатика лятото и в преходните сезони............Сега направих точна калкулация - средно 39 лева за изминалата година.Оказа се че от време на време имам пикове от 50 лева(през ваканциите) :? .

8180 - Семни заглавието на тая тема и слагай кламера - как сега всички да си пренапишем зорлем мненията :lol:
8180 написа:
Има нарочна тема за пасивните къщи - тя пък тръгна в Отопление.
Това е най-големия парадокс от всичко :lol: Барем за "нискоенергийна" да беше се ядва ма "пасивна" в раздел "отопление" :?
ArturDent - Почти Безобиден
VLADO66 написа:
Ще намалиш драстично цифрите за охлаждане ако сложиш сенници на южните прозорци и лятото използваш за проветрение север/ако имаш/
Сложил съм "сенници" ама още не са пораснали - слива, ябълка, круша и пак ябълка. От западната има много голямо дърво и там си действа сенника лятото.
Tsilkov написа:
Нещо в къщата ти и/или начина ти на живот е дълбоко сгрешено.
Е по по принцип има нещо сгрешено - климата при нас и моето усещане за комфорт.
Тези изчисления се базират до колкото гледам на 25-26 градуса в помещението. За мен комфортната температура е 21, максимум 22.
Пискам климатиците някъде за Великден и ги спирам малко преди Димитровден ;-)
А все пак си говорим за 4 климатика, макар и доста хубави. Отговарят на 22, 12, 12 и 9 BТU.
Tsilkov - майстор
ArturDent написа:
За мен комфортната температура е 21, максимум 22.
По принцип разликата от 21 към 24-25 градуса не е толкова голяма(освен в схванатия врат според мен :lol: ).То проблемът при охлаждането е колко жега влиза през стените и прозорците.Пред южните прозорци нямаш ли стрехи?Какъв ти е покрива?Има естествено значение и вътрешните уреди колко "товарят" ,ама все пак за къща едно-две LCD и една печка няма как да окажат такова въздействие.

Тема "Въпроси относно нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: