• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
рашкета - специалист
Ха ха ха ха, а бе ей, шперплатчо, ти май си вярваш а? Знаеш ли , че има плевник в същия двор на повече от 50г. и ще изкара още толкова? И даже не са и чували за Бохемити,мохемити и т.н.........
Аз лично давам гаранция докато съм жив за тая къща.
briko - специалист
thinkpad написа:
briko написа:
Ако става въпрос за сигурност, няма значение от какво е къщата. През далечната 1995 г. крадци разбиха зид широк/камък/ 65-70 см. под прозорец и успяха да ме претарашат
Става въпрос за сигурност, но говорим за безопасност, а не за строене на Алкатраз. На дървени конструкции, освен ако не са леки и не са предназначени за временно пребиваване вяра честно казано нямам. Дървото гние, има и вредители. Някой ден тоя шперплат ще почне да се разпада и тогава нищо няма да може да се направи по въпроса, освен да се събори всичко и целият труд да отиде на вятъра. С камък или тухли няма чак такава опасност. Дори и с глинен кирпич.
А разбиването на зид от 70см камък определено е нещо много шумно. Не знам виличка ли е било или какво, но блъскането и разбиването ще се чуе на далече, ако има поне един жив човек наоколо ще чуе и ще види. То който иска може да мине през стената и с канго, бензинов ъглошлайф или направо багер.
Къща в центъра на Пловдив, бяха вадили камък по камък под прозореца на тоалетната на партера. Никой не е чул нищо, чисто и просто в Пловдив сме кофти хора, по селата и малките градове не е така. Та по темата, имаме едно дървено бунгало на х. Равнища 1200 м.над.в./ строено през 1980г. отвън кофражна дъска боядисана, по средата армиран найлон и отвътре шперплат, това е целия пълнеж на стените и до сега няма сериозни поражения.
thinkpad - майстор
рашкета написа:
Не живея в плевник, навярно и ти. Ако за селско-стопански постройки или бараки за инструменти е позволено да ги стъкмиш от 5 летви и ламарина за покрива, то това е къща. Дървото е предразположено към гниене, вредители, влагата му влияе зле и т.н. Оня ден дълбах за конзоли в къща, строена основно с кирпич и тук-таме тухли. Колкото и да е леш, предпочитам такава пред дървена. Все пак не строим бунгала, тия къщи трябва да ни надживеят.
briko написа:
Къща в центъра на Пловдив, бяха вадили камък по камък под прозореца на тоалетната на партера.
Добре, тая къща е някаква стара ли? Строена е без цимент, няма никакъв бетон?
briko - специалист
thinkpad написа:
рашкета написа:
Не живея в плевник, навярно и ти. Ако за селско-стопански постройки или бараки за инструменти е позволено да ги стъкмиш от 5 летви и ламарина за покрива, то това е къща. Дървото е предразположено към гниене, вредители, влагата му влияе зле и т.н. Оня ден дълбах за конзоли в къща, строена основно с кирпич и тук-таме тухли. Колкото и да е леш, предпочитам такава пред дървена. Все пак не строим бунгала, тия къщи трябва да ни надживеят.
briko написа:
Къща в центъра на Пловдив, бяха вадили камък по камък под прозореца на тоалетната на партера.
Зид от камък-гранит строен през 1937 г. първия етаж от къщата е строен по тази технология, втория е от тухли и плочата е чак м/у втория и тавана, така са строили на времето хората и до ден днешен къщата не е мръднала, но поради лоши съсобственици може и да бера ядове, но това е друга тема. Сега се сещам, пак за Равнища, до това бунгало за което писах е до основната постройка, която е строена от същия човек/ прадядо ми/ като конструкцията е от дървени греди/талпи/, м/у тях оплетка от тънки стъбла и всичко това е запълнено с керпич, основи повдигнати някъде към метър от земята от камък и тигли, покрив от тигли, които сменихме с тенекия през 85г. миналия век, тази вила е строена от 1935 до 1938 г. и до ден днешен я използваме. Аз съм фен на това строителство и в момента си строя бунгалце, което след няколко месеца ще изолирам отвън с фибран, после мрежа, мазилка и готово............ забравих, под тях е шперплат. :rock:
briko - специалист
briko написа:
thinkpad написа:
рашкета написа:
briko написа:
Зид от камък-гранит строен през 1937 г. първия етаж от къщата е строен по тази технология, втория е от тухли и плочата е чак м/у втория и тавана, така са строили на времето хората и до ден днешен къщата не е мръднала, но поради лоши съсобственици може и да бера ядове, но това е друга тема. Сега се сещам, пак за Равнища, до това бунгало за което писах е до основната постройка, която е строена от същия човек/ прадядо ми/ като конструкцията е от дървени греди/талпи/, м/у тях оплетка от тънки стъбла и всичко това е запълнено с керпич, основи повдигнати някъде към метър от земята от камък и тигли, покрив от тигли, които сменихме с тенекия през 85г. миналия век, тази вила е строена от 1935 до 1938 г. и до ден днешен я използваме. Аз съм фен на това строителство и в момента си строя бунгалце, което след няколко месеца ще изолирам отвън с фибран, после мрежа, мазилка и готово............ забравих, под тях е шперплат. :rock:
Извинявам се на автора на темата, но я следя с голям интерес и за това споделям и го поддържам.
thinkpad - майстор
briko написа:
Извинявам се на автора на темата, но я следя с голям интерес и за това споделям и го поддържам.
Аз пък споделям мнението за тухли, дрелка с борокорна, флекс, прахоляк и гипс, който в някои случаи мистериозно се пука и те влудява. :-D
VLADO66 - майстор
Който се плаши от разбиване на сглобяема къща може да добави във вътрешните слоеве електрозаварена мрежа.А по въпроса за дълговечността-при едно добро автоклавно инпрегниране не виждам проблем и за 100 години.
jekasus - майстор
thinkpad написа:
Къща от шперплат? А какво ще стане, ако някой я ритне или духне вятър? А тоя шперплат няма ли да изгние след години?
Американските къщи да ги духа. :-D
Тукашни къщи са строени от камък първи или приземен етаж, а той не кача капилярно влагата нагоре и дървото по-нагоре не гние. И ебем ти панелките и новите кооперации със кухите тухли - при сериозен земетръс те са първи потрошени :-D
dolli - специалист
thinkpad написа:
Все пак не строим бунгала, тия къщи трябва да ни надживеят.
Задължително, че как иначе :-D Ела да видиш по селата колко двуетажни неизмазани прогимназии стърчат. Навремето са ги строили със същата идея. И да ти кажа - постигнали са целта си - собствениците умряха, децата не са стъпвали на село от 30 години, а бетонно-тухлените мавзолей сега ги разграбват циганите.

Рашкета, извинявай, че ти спамим темата, къщето е чудесно, със здраве да си го ползваш.

Колкото до капилярната влага - отдолу под "венеца", който води гредите, се лепи една гумена лента и няма никакви проблеми.
thinkpad - майстор
dolli написа:
///И да ти кажа - постигнали са целта си - собствениците умряха, децата не са стъпвали на село от 30 години, а бетонно-тухлените мавзолей сега ги разграбват циганите.
Това с циганите е съвсем отделна тема. Една къща е къща, ако може да стои права над 100години. А защо така говоря - защото ако лично аз искам да вдигам нещо, искам то да иска възможно най-малко грижи и да създава най-малко проблеми. Дървото не е такъв материал, вредители, гниене, пазене от влага и прочие и прочие.. Ето, имам една роднина, на която на старата му къща се е пукнала греда от старост и съответно е увиснало и трябва да се разтурга покрива, да се сменя и да се препокрива. А къщата няма много или дори 100години. Ако това беше носеща конструкция на дървена къщичка и така беше се пукнало, дали нямаше да ми падне цялата къща на главата? Въобще не съм ентусиаст да обикалям и всяка година да инспектирам конструкцията.
Последна промяна от thinkpad на ср дек 11, 2013 11:29 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Сглобяема къщичка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: