Мдаааа, тази в началото реторична дискусия има опасност да прерастне в нещо което е извън добрия тон и обоснованата дискусия в която някои казват се раждала истината...
Както и да е. И аз да споделя своето намерение да си издигна семейно огнище, но тъй като съм голям почитател на мазетата (или по-точно избите
), смятам да е леко вкопана в земята. Към момента сериозно ме занимава идеята за градеж с дялан камък, съответно със всичките му прибавени хидроизолации, дренажи и др. С цел да се усети и севременността на конструкцията (поне на този етап) съм се спрял на изграждане на стоманени носещи греди директно върху каменния градеж, които греди ще са и носещи за първия етаж. Първия етаж (ако устискам) смятам да продължа с каменния градеж, като с цел да си спестя известни разходи (не че дотука само не са достатъчно големи) вътрешните интериорни стени ще са по метода на сухо строителство и самостоятелно изграждане. Покрива ще е изцяло дървена конструкция (паро и хидроизолация) с минерална вата. Колебая се за завършващото покритие (ондулин, керемиди...).
Най-важното в цялата ситуация е че съм след етап закупуване на подходящ парцел. На мястото има стара къща, чиито приземен етаж (вкопан на около 1,5 - 1,8 м, без плоча)е каменен градеж с кал, а първия съответно кирпич, но това ще е в историята... след време.
Дайте мнения относно каменния градеж (говорим за около 90 кв.м. на етаж). Освен, че е голям майсторлък да се направи подобно нещо.
П.С. Това е разбира се само една идея, неразисквана с архитект или други компетентни лица.
Както и да е. И аз да споделя своето намерение да си издигна семейно огнище, но тъй като съм голям почитател на мазетата (или по-точно избите

Най-важното в цялата ситуация е че съм след етап закупуване на подходящ парцел. На мястото има стара къща, чиито приземен етаж (вкопан на около 1,5 - 1,8 м, без плоча)е каменен градеж с кал, а първия съответно кирпич, но това ще е в историята... след време.
Дайте мнения относно каменния градеж (говорим за около 90 кв.м. на етаж). Освен, че е голям майсторлък да се направи подобно нещо.
П.С. Това е разбира се само една идея, неразисквана с архитект или други компетентни лица.