• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL - майстор
bmwww написа:
Здравейте отново . Понеже дойде време да се маха тази стена и искам да ви попитам какво мислите за начина по който аз съм решил да го правя . Ще съм благодарен ако всеки си каже мнението и плюсове и минуси . Аз лично след дълго умуване стигнах до извода ,че това е най-безопасният начин и ,че е по-добър от метода - вадиш първо един ред от едната страна и набиваш П-образ след което от другата по същия начин ! Опитах се да го представя възможно най-добре и разбираемо и затова го нарисувах на Paint . Надявам се да е разбираемо , ако не е питайте и ще отговарям . Стената е дебела 40см , дълга 3,50м и висока 2,70 .
Изображение Изображение Изображение
Идеята е да използвам 3 греди като лост и пода на втория етаж за опора като фактически те ще държат стената докато аз си работя от долу и си изливам колони и трегери !
Няма да стане така!!!!!! И, ако искаш акъл трябва да дадеш всичката налична информация: основи-дълбочина, ширина, вид, разположение и пр.; Вертикални носещи елементи: стени, колони, размери, пространствено разположение и т.н.
krismarg - специалист
bmwww написа:
Купих къщата ! И сега естествено ,че искам да я преустроя та искам да ви питам може ли да се избиват носещи стени с цел да се обединят стаи ? Къщата е с дебелина на стените 25см и има две стени които са по 40см . Точно те ми пречат . Проблема е,че това трябва да се направи на първи етаж ,а стените продължават до покрива . Къщата е 2 етажа гредоред !
Ако са и перпендикулярни и зидани с единички, това ти е противоземетръсната шайба.
Virtex - майстор
krismarg написа:
Ако са и перпендикулярни и зидани с единички, това ти е противоземетръсната шайба.
Може ли малко разяснение на тази практика и как да се идентифицира подобна шайба на 'старо' стройтелство, без колони.
bmwww - специалист
Стената е дебела около 40см и е от тухли еденички . Не знам какво имате предвид под перпендикулярно редени , предполагам напречно редени тухли на редовете една спрямо друга и ако става въпрос за това мисля ,че и тази стена така е редена защото как иначе от тухли еденички ще бъде около 40см . Къщата е с каменни основи - не знам колко дълбоки ,но под тази голямата стая която е на първи етаж има маза с каменен зид дебел около 40 см и от целия първи етаж само там беше гредоред ,но го махнах и излях плоча . Сега прилагам тази груба скица на къщата като с червено съм очертал дебелите стени - всички други са по 25см . Под голямата стая на първи етаж е мазето . Гадното е ,че къщата има доста не естествено големи коридори които не мога или по-скоро нямам идея как да усвоя . В коридора на 1ви етаж лявата врата е за мазата , средната са стълбите за 2ри етаж,другата е за банята като преди не я е имало, а на нейно място са били стълбите за 2ри етаж !
Изображение
Нещо не се качи хубаво та ето директен линк : http://www.img-share.eu/f/images/313/4rvfwka0.jpg
BLUEPUPIL - майстор
Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (75.22 KиБ) Видяна 2004 пъти
Най-вероятно зидарията обозначена с червено е тухла, плътна, единочка и се зове тухла и половина и е приета като стандарт да е 38см.(Сигурно 40 см. е с мазилката) Тази стена е вътрешна и е напълно логично да е по-дебела от външните които са 25см. Защото външните стени носят два пъти по-малък товар от вътрешните(по отношение на натоварването от подовите конструкции и покрива). Това решение се среща рядко в Б-я и дюлгерите дето са го изградили заслужават уважение. Защото без да са чували за стр. статика са чиктисали работите....... За да се получат нещата както трябва, е нужно да измериш разстоянието между касите на вратите от двете страни на червената стена и ако е по-малко от 120см. да кажеш, дали си склонен да ги изместиш малко или ще трябва да се работи с малко по-скъпото решение-една доста продълговата колона която ще придобие сечението на малка шайба. Решението, което се каня да предложа, премахва и стената на втория етаж, защото: 1.При работа, ще представлява сериозен риск и 2.Поведението на стената от втория етаж(ако остане) при земетръс и при премахване на стената под нея е неблагоприятно, тъй като масата и е значителна. Ако толкова се държи да се запази стената от втория етаж- може да стане , но напречните сечения на новоизлетите ст. бет. елементи ще се увеличат и цената ще нарасне доста.
bmwww - специалист
Значи сега направих измервания . Разстоянието между касите е 46см . Забравих да уточня ,но не знам важно ли е ,че имам комин на тази стена който се вижда от малката стая като и неговите мерки взех . На 1ви етаж комина започва от височина 1.90м от земята и 90см от вратата като неговата ширина е 40см . На 2ри етаж продължава вече по-широк - 65см от вратата като самия комин е 70см . Касите на вратите съм склонен да ги преместя ,но не съм сигурен дали ще имам вариант . Направих снимки дано по тях се ориентирате !
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
BLUEPUPIL - майстор
Комините остават или се махат? Най-лесно ще бъде да се махне и стената на втория етаж. Това устройва ли Те?
bmwww - специалист
Интересно ми е да чуя какви са вариантите с оставане на стената и с премахването и . По-принцип за комините не ми пука - единствено мислех този на 1ви етаж да го ползвам за аспиратор като готвя ,но не е проблем и някъде навън да го изкарам ! Стената по скоро не ми се иска да я махам,защото отгоре ще се получи същото помещение и няма какво да го правя освен спалня със собствена баня !
krismarg - специалист
Тя стената отгоре се възстановява на 1 тухла. Ама аз като гледам разположението предполагам че поповете на покрива са върху тези стени. Гредореда перпендикулярно на дебелите стени ли е?
bmwww - специалист
На тавана е успореден със стената ,а между стаите не знам , но ако съдя на по дошемето то и там значи е така !

А и забравих също нещо много важно да спомена . Качвал съм се на тавана и върху тези стени не лежи абсолютно нищо ,само комините излизат от тях !
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Избор между закупуване на къща и ново строителство" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: