Не искам да мина тънко...
просто питам. При една ферма , товара не се ли предава като опън , а не като натиск на профила? 
dadko написа:Виждам, че разполагаш с кофражен план, вероятно имаш и армировъчен. аз с такава информация не разполагамБеше качен на стр. 1 от темата.
dadko написа: Колко според теб трябва да е височината на обратната греда, за да поеме съсредоточен товар от 1 тон? При наличие на 15 см. плоча.Щом ще се прави обратна греда защо искаш плочата да остане 15см, като може да е 10см. При поле над 20м2 това е 1м3 бетон повече. ======================= Въпроса повдигнат от dadko е от изключителна важност. Аз обаче се чудя как да го обясня, тъй като е доста сложен, защото засяга едно он най-трудните за изчисляване а оттук и на прогнозиране състояние на стоманобетона- провисването.При ст. бет. греди въпроса се решава лесно, като височината на гредата е над определен минимум, по отношение на отвора.При плочите нещата са по-сложни. Безгредовите плочи решиха проблема но само частично тъй като лимитиращото провисване се премести от средата на полето в средата на междуколлонните ивици. Винаги съм се стремял да избягвам съсредоточен товар от над 1тон, почти в средата на полето на плоча с дебелина 12-15см. Нагледал съм се на плочи дето са в предаварийно състояние.........Поради подобен проблем смениха гредите на магистрала Тракия- 63-ти километър дето са проектирани за 100 години, а издържаха само 30-тина...... Затова съм против тънките плочи, или се прави тежка плоча с достатъчно презапасяване или се минава към ст. греди. Проблема ще го доразвия, като сколасам в темата за армировката и там ще ви представя симбиоза между безгредова и гредова плоча- най-доброто от двете системи.