• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
egomen66 - майстор
Не искам да мина тънко... [-X просто питам. При една ферма , товара не се ли предава като опън , а не като натиск на профила? #-o
BLUEPUPIL - майстор
dadko написа:
Виждам, че разполагаш с кофражен план, вероятно имаш и армировъчен. аз с такава информация не разполагам
Беше качен на стр. 1 от темата.
dadko написа:
Колко според теб трябва да е височината на обратната греда, за да поеме съсредоточен товар от 1 тон? При наличие на 15 см. плоча.
Щом ще се прави обратна греда защо искаш плочата да остане 15см, като може да е 10см. При поле над 20м2 това е 1м3 бетон повече. ======================= Въпроса повдигнат от dadko е от изключителна важност. Аз обаче се чудя как да го обясня, тъй като е доста сложен, защото засяга едно он най-трудните за изчисляване а оттук и на прогнозиране състояние на стоманобетона- провисването.При ст. бет. греди въпроса се решава лесно, като височината на гредата е над определен минимум, по отношение на отвора.При плочите нещата са по-сложни. Безгредовите плочи решиха проблема но само частично тъй като лимитиращото провисване се премести от средата на полето в средата на междуколлонните ивици. Винаги съм се стремял да избягвам съсредоточен товар от над 1тон, почти в средата на полето на плоча с дебелина 12-15см. Нагледал съм се на плочи дето са в предаварийно състояние.........Поради подобен проблем смениха гредите на магистрала Тракия- 63-ти километър дето са проектирани за 100 години, а издържаха само 30-тина...... Затова съм против тънките плочи, или се прави тежка плоча с достатъчно презапасяване или се минава към ст. греди. Проблема ще го доразвия, като сколасам в темата за армировката и там ще ви представя симбиоза между безгредова и гредова плоча- най-доброто от двете системи.
BLUEPUPIL - майстор
egomen66 написа:
Как седи въпроса , с изграждане на метални ферми от КВАДРАТНИ И ПРАВОЪГЪЛНИ ЗАВАРЕНИ ПРОФИЛИ , примерно 60/40 - 3 или 4 mm. дебелина , където товара се предава , на стомано-бетоните пояси , и от там на колоните. #-o
Тъй като получи само частичен отговор на горният въпрос, ето го и моят отговор: По отношение разхода на стомана, ферма от кухи тънкостенни профили с височина колкото съответните дървени попове е по-лека от дадената от мен пълностенна ст. греда. Дотук добре ама има три съображения, които обезмислят нейното приложение: Първо- разкрояването и заваряването (при тези профили болтовете са почти неприложими) искат много работа и затова в белите страни дето труда е скъпо платен за отвори до 6 метра се ползват пълностенни греди щото излизат по-евтино. За условията у нас не съм правил сметка кое ще е по-изгодно. Второ- предложените от мен HEA профили са с много високо качество, от леярни в ЕС. Докато качеството на студено огънатите и заварени кухи профили понякаго може да поднесе неприятни изненади. За да не бъда голословен ще дам пример от практиката- Кух квадрат натоварен на усукване(с което той се справя най-добре от всички др. натоварвания) част от зав. шев изпуска и се налага подмяната му. Трето- при корозия от 1мм. тънкостенният профил е застрашен докато на дебелостенния няма да му се отрази чак толкова негативно.
egomen66 - майстор
BLUEPUPIL написа:
egomen66 написа:
Как седи въпроса , с изграждане на метални ферми от КВАДРАТНИ И ПРАВОЪГЪЛНИ ЗАВАРЕНИ ПРОФИЛИ , примерно 60/40 - 3 или 4 mm. дебелина , където товара се предава , на стомано-бетоните пояси , и от там на колоните. #-o
Тъй като получи само частичен отговор на горният въпрос, ето го и моят отговор: По отношение разхода на стомана, ферма от кухи тънкостенни профили с височина колкото съответните дървени попове е по-лека от дадената от мен пълностенна ст. греда. Дотук добре ама има три съображения, които обезмислят нейното приложение: Първо- разкрояването и заваряването (при тези профили болтовете са почти неприложими) искат много работа и затова в белите страни дето труда е скъпо платен за отвори до 6 метра се ползват пълностенни греди щото излизат по-евтино. За условията у нас не съм правил сметка кое ще е по-изгодно. Второ- предложените от мен HEA профили са с много високо качество, от леярни в ЕС. Докато качеството на студено огънатите и заварени кухи профили понякаго може да поднесе неприятни изненади. За да не бъда голословен ще дам пример от практиката- Кух квадрат натоварен на усукване(с което той се справя най-добре от всички др. натоварвания) част от зав. шев изпуска и се налага подмяната му. Трето- при корозия от 1мм. тънкостенният профил е застрашен докато на дебелостенния няма да му се отрази чак толкова негативно.
:arrow: При една ферма , товара не се ли предава като опън , а не като натиск на профила? #-o

:arrow: Направи го според твоите виждания. След това , ще го обсъдим.Ако не те затруднява , да го скицираш, не само в хоризонтална проекция , а и като вертикален разрез. За да се види самата ферма , която ще се получи. Извинявам се , че отнемам от времето ти , и предварително ти благодаря. :prayer:

Това са въпроси от по горни постове....
BLUEPUPIL - майстор
egomen66 написа:
При една ферма , товара не се ли предава като опън , а не като натиск на профила?
Я качи една хубава снимка или чертеж на ферма с успуредни горна и долна част- демек правоъгълник. И да бистрим опъна, натиска и огъването.
egomen66 - майстор
BLUEPUPIL написа:
egomen66 написа:
При една ферма , товара не се ли предава като опън , а не като натиск на профила?
Я качи една хубава снимка или чертеж на ферма с успуредни горна и долна част- демек правоъгълник. И да бистрим опъна, натиска и огъването.
Утре.... за сега Лека нощ. :)
bigdragon - майстор
Фермена конструкция по определение:
Конструкция в която всички елементи работят на опън или натиск.
Изключват се огъването и усукването.
Познава се по триъгълниците, които се образуват от елементите.
Кръстена е на физика Енрико Ферми
dadko - майстор
Един въпрос имам към автора на темата:
Поради какви причини се е ориентирал ( ако се е ориентирал вече, де) към метална конструкция за покрива или към някаква смесена- дървена конструкция с метални ферми?
Какви са основните му съображения и доводи. Просто ми е интересно.
Ето един малко полезен калкулатор
http://www.zhitov.ru/bg/wooden_truss/
egomen66 - майстор
BLUEPUPIL написа:
egomen66 написа:
:arrow: Примерно...

Прикачен файл

прави-и-дъговидни-ферми.jpg
прави-и-дъговидни-ферми.jpg (15.1 KиБ) Видяна 2633 пъти

Прикачен файл

SGLOB.NAVES_.JPG
egomen66 - майстор
dadko написа:
Един въпрос имам към автора на темата:
Поради какви причини се е ориентирал ( ако се е ориентирал вече, де) към метална конструкция за покрива или към някаква смесена- дървена конструкция с метални ферми?
Какви са основните му съображения и доводи. Просто ми е интересно.
Ето един малко полезен калкулатор
http://www.zhitov.ru/bg/wooden_truss/
Във първия си пост от темата , съм отправил молба за вашите мнения.... и на други места съм споменавал , че темата е широко отворена и не е свързана конкретно с моя казус. Това е идеята... да се качват точно такива калкулатори , и др. материали свързани с темата.
Ето един пример със смесена- дървена конструкция с метални ферми... :partyman:

Прикачен файл

timthumb.php.jpg
timthumb.php.jpg (78.45 KиБ) Видяна 2632 пъти
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Изграждане на метална конструкция за покрив." | Включи се в дискусията:

Сподели форума: