• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 16
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
V1978 - специалист
@BLUEPUPIL

Мерси. Ето това е конкретна информация, която не знаех и е полезна. Значи ще трябва да сменя вида на тухлите за носещите стени или да избера друг тип конструкция. Не е фатално.
nikolov333 - майстор
Материалите за строежа се избират донякъде с твое участие, но зависят и от конструктивните особености и изисквания, така че, ще се решават на по-късен етап заедно с конструктора при готов проект от архитекта.. Архитекта ще ти иска само да знае дали външните стени ще са 25 или 35 см дебелина, за да го предвиди при проектирането.. Мазето си е много рискова екстра и много често поддръжката и експлоатацията му са проблем.
V1978 - специалист
@nikolov333

Здравей, радвам се, че следиш темата (да сме на ти ?). До колкото разбрах имаш вече готов реален проект за къща 100м2 и си на етап събиране на оферти от фирми/бригади. Със сигурност можеш да си много полезен не само на мен, но и на други в кюпа :lol: .

За стените и тухлите - ясно, трябва да обмисля друг вариант. Не е проблем, няма драма никаква.

За мазето - според мен проблемът е само високата цена първоначално при строежа. Честно казано не виждам рискове с подръжка и експоатация. Една добра хидроизолация трябва да е достатъчна. На мен мазето ми трябва за сервизни и технически помещения, не за жилищна площ. В двете фамлни къщи имаме мазета. Къщите са стари (едната 1960г, другата 1988г). Мазетата дори нямат хидроизолация и въпреки това няма никакви сериозни проблеми толкова много години. Разбира се, ползват се само за сервизни помещения, не за жилищни.

Мерси още веднъж, ще съм благодарен ако продължиш да следиш темата и да помагаш :)
moimoimoi - майстор
Ako ще слагаш окачен таван на жилищния етаж може да го направиш с по голяма височина2,8-3метра. то всъщност окачения таван е добро решение относно топлоизолирането. друго дето може да направиш е една по голяма козирка над входната врата.има тухли на винербергер 38 см дебелина дето покриват изискванията за топлосъхранение и може да минеш без стиропори. https://www.wienerberger.bg/produkti/st ... mfort.html
Dessie - специалист
пон фев 24, 2020 5:17 pmmoimoimoi написа:
Ako ще слагаш окачен таван на жилищния етаж може да го направиш с по голяма височина2,8-3метра. то всъщност окачения таван е добро решение относно топлоизолирането. друго дето може да направиш е една по голяма козирка над входната врата.има тухли на винербергер 38 см дебелина дето покриват изискванията за топлосъхранение и може да минеш без стиропори. https://www.wienerberger.bg/produkti/st ... mfort.html
Само се намесвам да кажа, че Винербергер тухлите “покриват” изискванията за топлосъхранение на Наредба 7 само при специфични условия, едно от които беше зидане с терморазтвор, който е около 15 пъти по-скъп от обикновения.... . Аз за себе си реших, че при зидарията ще използваме Младост/ Поротерм 25-ца нут+ федер, пък после ще опаковаме със стиропор. Имам тема някъде из форума, бях закопала много в сравнителните характеристики на тухлите, разгледай ако ти е интересно.
V1978 - специалист
Благодаря на всички за съветите.
Относно Wienerberger 38 Comfort тухлите - мислех го този вариант, но май се отказах, защото мненията за тях са по-скоро негативни. В общи линни - скъпи, ниска механична здравина, поемат много вода, а за носещи стени - абсурд.

Понеже пак се завъртя въпросът за топлоизолзции и Наредба7 да питам:
Ако приемем, че външните стени са носещи (от плътни тухли единички), с дебелина една тухла (25см), то възможно ли е да се покрият изискванията само с външна изолация с мултипор с разумна дебелина? Смятам да оставя пенопластите като последен вариант.

И въпросче за тухлите (може би към BLUEPUPIL):
Освен почти плътните тухли единички, има ли други тухли (по-големи например), които да са допустими за носещи стени съобразно наредбите?
Тези примерно стават ли? http://keramatad.com/bulgarian/tuhli/tuhli-dvoiki/
nikolov333 - майстор
пон фев 24, 2020 10:27 pmV1978 написа:
...Понеже пак се завъртя въпросът за топлоизолзции и Наредба7 да питам:
Ако приемем, че външните стени са носещи (от плътни тухли единички), с дебелина една тухла (25см), то възможно ли е да се покрият изискванията само с външна изолация с мултипор с разумна дебелина? Смятам да оставя пенопластите като последен вариант.
....
Абсолютно ДА.. За мен лично, точно този е идеалния вариант.. :idea:
V1978 - специалист
@nikolov333

Да, на мен също това ми се вижда добър вариант, но вероятно е и най-скъпия. Ще направя малко сметки тези дни.
В твоя проект има ли разчет колко да е дебелината на мултипора?
nikolov333 - майстор
Проекта ми, все още е на архитектурната и дизайнерска част, понеже държа на функционалното изчистване на детайлите в в помещенията, но и аз имам същите резерви относно цената, а и труда за зидане с единичките е с различна цена, макар че при мен са само 100м2 на един етаж.. Вътрешните преградни стени със сигурност ще са с плътните единички, но за външните зидове, все още мисля.. Multipor-a за изолация твърдо съм го избрал..

П.П.Това с цените, което се опитваш да смяташ е обречено на предварителна грешка в изчисленията.. Ако те притеснява сумата, която можеш да си позволиш да отделиш за строежа, компромисите с конструкцията и изолацията не са добър вариант.. По-скоро, аз лично бих жертвал мазетата за сметка на сервизни помещения на първия етаж или ще ги направя на половината площ под къщата..
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 16

Тема "Строеж на къща от нулата - актуални въпроси/отговори/цени за 2020г." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: