• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 97
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kivanov - специалист
ср окт 07, 2020 1:09 pmРуди написа:
Голяма къща е. Сигурно има 500-600 квадрата с терасите.
Това "всяко дете да се грижи за банята си?!" - честно,
не си го представям. Не си представям и къща от този порядък
изобщо да се почиства и поддържа без професионална външна помощ.
Това са много помещения, и то големи, СПА кът, тераси, веранда...
Този проект е за към 500, но смятам накрая да не е повече от 450. И вероятно СПА зоната ще е в друга постройка. Гаражът е малък.

Ще ползвам професионално почистване на някакви адекватни периоди, но според мен всеки трябва да се грижи за собствения си хабитат.
Чираче - майстор
Точно срещу нашата къща има една голяма, строена с перспектива за живеене и на децата и внуците. Но всяко от децата е поело по пътя си. В момента там живеят само старците в една пристройка. Така, че мислете преди да строите читалища :?
Руди - майстор
ср окт 07, 2020 3:19 pmЧираче написа:
Така, че мислете преди да строите читалища :?
"...човек, когато знае к'во му е, само аз си знам к'во ми е!"
В.Божинов
kivanov - специалист
Точно срещу нашата къща има една голяма, строена с перспектива за живеене и на децата и внуците. Но всяко от децата е поело по пътя си. В момента там живеят само старците в една пристройка. Така, че мислете преди да строите читалища :?
Аз все още нямам деца и проектирам семейна къща. Изобщо нямам планове да правя къща за идните поколения.

Гараж за 2 коли = 60 квадрата
Басейн + малко СПА = 100 квадрата
Кинозала = 40 квадрата
200 квадрата екстри и 250 жилищна част = 450 квадрата.

ср окт 07, 2020 3:49 pmРуди написа:
В.Божинов
"Не го крия, че в последните три години животът ми се преобърна на 360 градуса". :-D
Руди - майстор
По-важното е да няма паузи с упойки и операции, виж
паузи за почивки на екзотични места - може!
Последната фамилна къща със СПА зона и площ почти
600 квадрата проектирахме през 2016 в имот 6 дка.
Следя темата с интерес.
kivanov - специалист
В понеделник ще подам документи за протокол, че сградата е премахната. Нужен ми е за да може в АГКК да премахнат къщата от кадастъра.
Имам 11 дървета (след голямото чистене) и експертната оценка на растителността ще струва 300лв. Май ще махам още едно дърво.
В неделя (утре) чакам да дойде геодезиста за заснеме парцела и да каже къде и как са ми оградите.
Днес поставихме кабела от стълба в табло. Беше приятна занимавка.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Имам проблем с оградата от снимките. Основите мисля, че са ок, но колоните и тухлите са наклонени към мен. Дължината е към 40 метра. Говорих с комшиите и са съгласни да я правим нещо, но не знам какво. Директно си мисля да се събори и да се прави наново според това каква ограда реша да имам (гладък бетон, габиони и т.н.). Какъв човек (като специалност) трябва да я прегледа и да даде идеи?

Искам да си направя time lapse видео със строежа и искам да монтирам 2 камери на стълбове. Намерих фирми, които продават стълбове и харесах 6 метра, но остава да проверя дали ще искат да ги монтират те (може би е добре да изчакам докато се изясни кое как ще е в проекта на къщата). През това време подготвям компютър и малко електроника, които да сложа там.
nikolov333 - майстор
Щом е наклонена оградата значи основите и не са добре :idea: според мен е рано да се занимаваш с нея, поне до след изясняването на идеиния проект за къщата. Архитекта или конструктора може да ти даде по-конкретен съвет. На таблото му изолирайте шината или я скъси и сложи един заземителен кол и ДТЗ преди предпазителите, че на строеж е опасно така да не "светне" някой, докато включва нещо в контактите.. :idea:

Прикачен файл

IMG_20201011_040938.jpg
IMG_20201011_040938.jpg (78.13 KиБ) Видяна 2225 пъти
bota156 - специалист
ср окт 07, 2020 4:24 pmkivanov написа:
Аз все още нямам деца и проектирам семейна къща. Изобщо нямам планове да правя къща за идните поколения.

Гараж за 2 коли = 60 квадрата
Басейн + малко СПА = 100 квадрата
Кинозала = 40 квадрата
200 квадрата екстри и 250 жилищна част = 450 квадрата.

ср окт 07, 2020 3:49 pmРуди написа:
В.Божинов
"Не го крия, че в последните три години животът ми се преобърна на 360 градуса". :-D
Не се изхвърляй, няма нужда.
2 гаража са 30кв - 5х6 повече е излишно, 30-40кв мазе
Басейн и СПА - пропусни ги. Ходи навсякъде има за по 10лв, за това ще дадеш поне 50к. Сметни колко пъти трябва да го ползваш да ти излезе сметката. Поддръжка поне 10% от цената годишно. Комшията в 10х5 басейн гледа домати в кофи :)
Кинозала = одобрявам :)
40-50кв всекидневна - може 20 кухня с трапезария + 30 дневна. Задължително 30кв веранда с барбекю
3 спални по 20кв и 3 бани по 5-6кв
10кв стълбище, 10 коридор
Общо около 250кв, макс 300 со стените.
Направи я така че да можеш да живееш само на 1 етаж, Няма да ти се разкарва по етажите като минеш 50-те
naster - майстор
... Или не слушай никого и го направи точно както си го представяш. Напълно подкрепям за басейна - жена ми не дава... Още бавя вертикалната с надеждата да копна едни излишни 40 кубика земя. Гараж си требе за гуми, велосипеди, градински инвентар. Всекидневна, трапезария и кухня - отворен план 50м2 е супер, от личен опит го казвам.
kivanov - специалист
нед окт 11, 2020 8:22 pmbota156 написа:
Не се изхвърляй, няма нужда.
2 гаража са 30кв - 5х6 повече е излишно, 30-40кв мазе
Басейн и СПА - пропусни ги. Ходи навсякъде има за по 10лв, за това ще дадеш поне 50к. Сметни колко пъти трябва да го ползваш да ти излезе сметката. Поддръжка поне 10% от цената годишно. Комшията в 10х5 басейн гледа домати в кофи :)
Кинозала = одобрявам :)
40-50кв всекидневна - може 20 кухня с трапезария + 30 дневна. Задължително 30кв веранда с барбекю
3 спални по 20кв и 3 бани по 5-6кв
10кв стълбище, 10 коридор
Общо около 250кв, макс 300 со стените.
Направи я така че да можеш да живееш само на 1 етаж, Няма да ти се разкарва по етажите като минеш 50-те
1. На моите коли в гараж 5х6 ще им е много тясно. Едната е 2.10х5.4, а другата 2х5
2. Басейнът ми е голяма тръпка и мисля, че ще е мега кеф. СПА-то е по-скоро сауна + приключенски душ и 50к ми се виждат адекватно и ОК
3. Кинозалата си е кеф
Общо взето 300 квадрата както ги казваш + СПА-то = отидоха 450 :) Май май няма как да се избяга
нед окт 11, 2020 9:50 pmnaster написа:
... Или не слушай никого и го направи точно както си го представяш. Напълно подкрепям за басейна - жена ми не дава... Още бавя вертикалната с надеждата да копна едни излишни 40 кубика земя. Гараж си требе за гуми, велосипеди, градински инвентар. Всекидневна, трапезария и кухня - отворен план 50м2 е супер, от личен опит го казвам.
Аз слушам само себе си, но ми е хубаво да заформя дискусия ЗА/ПРОТИВ и да събера мнения ;) Жените обикновено искат басейните... странна работа ;)
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 97

Тема "Парцел -> Къща -> Дом" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: