• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 13
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL - майстор
Възприемаш написаното твърде повърхностно. Постта ми има две цели.

1..Да насочи вниманието на строящите към проектиране, намаляващо разходите за отопление и охлаждане;

2..От макроикономическа гледна точка, политически натисканата надолу цена на битовия ток води до деформации и изкривявания, които се отразяват крайно неблагоприятно на публичните финанси и потъпкват идеята за соц. справедливост.

С думи прости, държавата се лишава от приходи, а ценен ресурс като ел. енергията се „източва“ през климатиците на посттоталитарната средна класа и „богатите“ на смешна цена.

И като резултат не можем все още да започнем 7 блок на АЕЦ Козлодуй. И няма достатъчно пари за пенсии.

„Климатичен“ цирк.
:lol:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт юли 25, 2023 5:09 pmBLUEPUPIL написа:
...няма достатъчно пари за пенсии.

Супер ми е любопитно, според теб, откъде идват парите за пенсии
LazarGanev - "Велик майстор"
вт юли 25, 2023 12:33 pmGrozdev написа:
АЗ по нагоре също го казах.
Решението е Климатици.
Дърветата и другите засенчващи
Фактори са +. !!
Да, накрая се съгласи, че решението е климатици, но преди това поне 10 пъти натякна, че вътрешната изолация е грешка, че по този начин ставаш клиент на енергото, че се заробваш и т.н. След като вече си убеден, че без климатици няма да стане в тази къща, нека да попитам - в кой случай ще се плаща по-малко за охлаждане - със или без вътрешна изолация? По-добре ли ще е ако се махне изолацията на външните стени? :cool:
Възприемаш написаното твърде повърхностно. Постта ми има две цели.

1..Да насочи вниманието на строящите към проектиране, намаляващо разходите за отопление и охлаждане;

2..От макроикономическа гледна точка, политически натисканата надолу цена на битовия ток води до деформации и изкривявания, които се отразяват крайно неблагоприятно на публичните финанси и потъпкват идеята за соц. справедливост.

С думи прости, държавата се лишава от приходи, а ценен ресурс като ел. енергията се „източва“ през климатиците на посттоталитарната средна класа и „богатите“ на смешна цена.

И като резултат не можем все още да започнем 7 блок на АЕЦ Козлодуй. И няма достатъчно пари за пенсии.

„Климатичен“ цирк.
:lol:
Боже, Блу!!!
Каква роля репетираш?

По т.1 имам ли право да надуя чорапите до пръсване?
Щом аз го мога, защо други, по умни от мен да не го правят от много далеч назад във времето?
С т.2 ми върна спомените от комсомолските и задължителните открити партийни събрания.
Епилога ми оправи настроението окончателно.

Пожелавам всекиму прохлада, където и да е!
Държа авторските права на снимката.

Прикачен файл

DSC_0208.JPG
nelina_london - специалист
вт юли 25, 2023 5:27 pmn_a написа:
...няма достатъчно пари за пенсии.
Блу ,ясно е че цената на тока не е икономически изгодна за страната ,но има много фактори ,включително и политически .Изказването ти прилича на задача по математика с условие : "Докажи ,че А=Я "

Супер ми е любопитно, според теб, откъде идват парите за пенсии
Недей пита ,че като икономист ще трябва да се червя , че сама не съм стигнала до следните генерални изводи :

1.Трифон плаща 50 лв.ток с климатик и е виновен ,че няма пари за пенсии .
2.Аз също имам климатик и нищо, че отговарям на точката за супер енергоефективност ,съм виновна ,все пак харча евтин ток за охлаждане .
3.Родителите ми ,пенсионери на минимална пенсия ,имат 100лв ток без климатик .И те са виновни ,щом харчат двойно на хората с климатик и ощетяват държавната хазна .Ще ми поливат зеленчуци с помпа ,ще отглеждат бройлери на кварцова лампа ,ще ползват неикономични уреди , ама я ....Ей затова са им ниски пенсиите ,ограничения трябват .

Има редица икономически мерки ,които бяха предприети преди години и те не са в услуга на социалното преразпределение на средствата,че да се захващаме сега за загубите ,които търпи държавата от евтиния ток ,източван от климатиците .Няма икономически инструменти ,които да изградят справедливо разделение ,което да послужи за различна ценова ставка на единица ел.енергия според социалния статус ,така че да няма ощетени .
Grozdev - специалист
вт юли 25, 2023 6:09 pmLazarGanev написа:
Решението е Климатици.
Фактори са +. !!
Да, накрая се съгласи, че решението е климатици, но преди това поне 10 пъти натякна, че вътрешната изолация е грешка, че по този начин ставаш клиент на енергото, че се заробваш и т.н. След като вече си убеден, че без климатици няма да стане в тази къща, нека да попитам - в кой случай ще се плаща по-малко за охлаждане - със или без вътрешна изолация? По-добре ли ще е ако се махне изолацията на външните стени? :cool:
Да докато не се разкарат вътрешните термо недомислици
Без климатици няма стане.
Кво не е ясно?
Вече споменах за термо маса, , акумулиращия ефект,,,,
Повече нямам намерение
Да коментирам.
:yawinkle:

Когато някой си е решил да си полива градината с НафтА, никой не може го спре.
Пък че ЯГодите му после миришели,, няма значение.
Негови са си.
вт юли 25, 2023 8:05 pmGrozdev написа:
вт юли 25, 2023 6:09 pmLazarGanev написа:
Решението е Климатици.
Фактори са +. !!
Да докато не се разкарат вътрешните термо недомислици
Без климатици няма стане.
Кво не е ясно?
Вече споменах за термо маса, , акумулиращия ефект,,,,
Повече нямам намерение
Да коментирам.
:yawinkle:

Когато някой си е решил да си полива градината с НафтА, никой не може го спре.
Пък че ЯГодите му после миришели,, няма значение.
Негови са си.
Гроздев, противно на маниера си, цитирам целият чаршаф.
Лазар е профи, ако не си разбрал.
Попита те нещо, което не съм сигурен да си разбрал.
Ако махне вътрешната топлоизолация, повече ли ще се пече от "термо масата" и нейният акумулиращ ефект или по малко?!
Гроздев, сега осъзнаваш ли нещо или си знаеш своята си?
Прав си по някои точки, но всеки казус е различен, което налага да се абстрахираш от "положението у нас" и да коментираш конкретно по него- Казуса.
ivanovbg - майстор
Вие сте като коне с капаци. Едно си знае баба, едно си бае. Има десетки начини в зависимост от района в който сте да се охладите на нормална температура почти без пари на месец, а вие знаете само климатици. Ще ви нахвърлям няколко идеи:

Ако имате кладенец в двора е много лесно. Всеки който го има е студил диня, бира... Еми една петметрова серпентина в него ще ви даде нужната студена вода дето да се върти от една циркулационна помпа през един конвектор и да ви климатизира къщата.
Ако нямате бунар, а по дълбок сондаж спокойно можете да пуснете една U образна тръба за подово до дъното на сондажа и да захраните конвектора с водата циркулираща в нея.

Ако нямате и двете ще трябва да покопате. До вяка къща има сянка от дървета. Най малко от северната страна на къщата е вечната сянка. Изкопавате дупка 8 квадрата на дълбочина два метра. Нареждате тръби за подово с тънка пясъчна възглавница. Отгоре можете да сложите изолация и да отлеете един басеин или просто да върнете земята. 8квадрата ще ви дадат един киловат охладителна мощност. Водата от тази серпентина я пускате през конвектора и пак сте идеално климатизирани лятото.

И това са само три от десетките начини на лятна климатизация при условие, че разполагате с дворно място.

Та човек ако има акъл няма да се поти летоска от жегите без да плаща доста пари за термопомпи и климатици със съответния ток към енергото. Е вярно е че с климатик е най бързо и лесно и е единственото решение в апартаментите.
gnt69 - майстор
вт юли 25, 2023 10:34 pmivanovbg написа:
Вие сте като коне с капаци. Едно си знае баба, едно си бае. Има десетки начини в зависимост от района в който сте да се охладите на нормална температура почти без пари на месец, а вие знаете само климатици. Ще ви нахвърлям няколко идеи:
Аз ще си барам дистанционното пък ти си копай.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 13

Тема "Охлаждане." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: