• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 23
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Lutchezar - майстор
Я пусни гугълска снимка на сателит да видим колко е далеч от пътя. Тоя някакъв голям къртовски труд се заформя, напомня ми времената от казармата с излишък на работна ръка и на всеки да се намери някаква работа, аз със сигурност не бих с хванал на такива хамалогии, здраве с нищо не се купува.
MamaMy - майстор
Не знам твоя конструктор колко е в час, но при подобен казус на съседа му падна пристройката.
Представете си елементарна едноетажна постройка с едно помещение. Ивичести основи от камък и сравнително доста плитки. Не повече от 60см, а зидовете с единички на широката страна. Покрива ламарина. Всичко изглежда прилично, но когато са го правели това е било обработваема градина. Почвата е била мека и обилно напоявана. Оказва се, че това е и най-ниската част на двора. Реално там се оттича водата под обработената почва при поливане и дъжд. След няколко години два от ъглите по диагонал започват да пропадат и се образуват точно такива хоризонтални пукнатини. Точно тогава аз купих моята къща, а комшията с помощ от брат си правеха кофраж и отляха успоредно на стените бордюри за да стабилизират основите. Оказа се, че пак не са копали достатъчно до твърда основа. След няколко месеца, благодарение на допълнителната тежест двете по-дълги стени се наклониха на вън и паднаха, а покрива се срина надолу и остана цял. На една от късите страни беше вратата. Точно там са прекъснали бордюра. Като се срина всичко тези две парчета покрай вратата бяха щръкнали нагоре. Добре, че всичко стана през нощта и не е имало хора. Аз помагах при разчистването. Направо си личеше как е станало.
preslav - майстор
Не се случват нещата със снимка от кадастъра, но ще пробвам и с Гуглето.
Иначе съм съгласен с мнението на МамаМу, но съм учил за устойчивост на кораба, а не на основите на къща - на кого да се доверя или по-добре да не ходя на доктор като се знам що за инженер съм?
Какви са опциите, най-лесно е нищо да не се прави, да си го преметна, да кажа, че къщата не е моя и да съм ням свидетел на последствията от бездействието. Преди няколко години копах в задната страна на къщата за да правя хидроизолация - над 2 метра дълбочина всичко е пясък, колко още надолу не знам, не знам и какво означава здрава основа (скала, глина, мантията на земята). Казвам го защото наистина не знам какво трябва да гоня и как да го постигна, знам само как се свлича ситния пясък и добре, че бях взел мерки да не ме затрупа.
Последна промяна от preslav на пон авг 28, 2023 5:22 pm, променено общо 1 път.
nikolson - майстор
За такава снимка иде реч.
https://www.google.com/maps/@43.2424678 ... ?entry=ttu
ТВОЯТ кадастър няма да покаже нищо.
Намерих една снимка от 2012та, Април.
Къщата със стария покрив, лозето боМбон.
preslav - майстор
пон авг 28, 2023 5:16 pmТрифон П.Трифонов написа:
Намерих една снимка от 2012та, Април.
Къщата със стария покрив, лозето боМбон.
Поствай каквото си намерил, тайни няма - важното е да има полезна информация. Иначе имам доста снимки с новия покрив, но въпросът не е да се фукам. В същност сещам се за една, която е по-обща и може да даде представа.
Десният долен ъгъл на втората снимка е единственото място където могат да се изсипят материалите.

Прикачен файл

IMG_1012.JPG Сега изглежда така и проблема е в десния ъгъл.

Прикачен файл

къща Ася.jpg
preslav - майстор
https://www.google.com/maps/@43.2414251 ... ?entry=ttu
Ето я пълната наслада - електричекият стълб е началото на пътеката, там е разтоварното място.
Сега се сещам, че имам ръчен свредел за дупки за бетонни колчета, с него мога да вляза още 50-60 см. надолу от изкопа за гредите, примерно през 30 см. дупка с арматура (вързана с другата), залята с бетон. Другото, което е по силите ми е да вляза с още метър надолу, точно в ъгъла, където се срещат гредите т.е. обща стъпка за двете греди.
Преди години паметникът на "Почивка" беше започнал да потъва и да се килва, биха се почти хоризонтални сонди, няма идея за диаметъра, със сигурност е имало арматура, инжектира се бетон - паметникът още си стои след 40 години.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0 ... 0%B1%D0%B0 - това са тонове бетон.
Последна промяна от preslav на пон авг 28, 2023 6:24 pm, променено общо 1 път.
nikolson - майстор
Бах ти кайряка... Къде е вратникът на тоя двор?
MamaMy - майстор
Това с този пясък както го описваш е много голям проблем. Рискуваш да се задълбочи. Чувствам, че не съм достатъчно компетентен и не искам да рискувам да те подведа, но искай второ мнение.
Знам, как в Астрахан строяли руснаците вили върху подобен терен. Отливали върху подравнения пясък една обща плоча с все пътеките. След няколко години повечето вили имали вид на кулата в Пиза :lol: . Един приятел работи там и без малко да отида и аз. Разправяше, че лепил плочки в една баня в подобна вила. Искал да прави замазка за наклоните, но руснака му казал, че няма смисъл. Ходели един път годишно на тази вила и всеки път наклона бил в различна посока :-D .
preslav - майстор
Вратникът е на 30-40 м. от стълба, ама той да е кусура - там поне минава бригадирското ферари.
Мнението на конструктора е, че точно това се случва - стичащите се по пътеките води подмиват пясъка под "основата", ако се спре "подмиването", може да изчезне ефекта на потъването. Предвидил съм и канал, който да отвежда стичащата се по пътеките (покрай къщата, точно на болното място) вода.
Ако баба ми беше мъжка т.е. ако аз строях къщата, никога нямаше да я направя на това място, но такива са били тъпизмите по онова време - за да скриеш единия етаж, вкопаваш в земята и го пишеш мазе. Минаваш метър, а после узаконяваш изсраното (без извинение). Сега тъпизмите са подобни, последните етажи на сградите са "дръпнати" навътре от основните зидове, получават се едни огромни тераси, които всеки си покрива с какви ли не халви - иначе много се пънем за енергийна ефективност, избягване на термо-мостове и т.н. непонятни мен неща. Аз виждам само грозотията на назъбените сгради и самоделните веранди, навеси и т.н. покривчета над последния етаж, който не се води студио. А де, не съм архитектор, ама хич не ми се нрави гледката, иначе нормички, изисквания, инженерни решения, 15 см. EPS, съмнителни минерални мазилки (2-3 години след "санирането" загубиха първоначалния си цвят) - няма смисъл да изреждам всичкото слабоумие, което ме е заляло.
Имам конкретен проблем, който не искам да завещавам на следващото поколение - дали ще се справя е друга тема.
Този Петък поръчвам пясъка за Събота, жената обеща да товари количката, а аз САМО да сипвам на определеното място (30-40-50 м. по-нататък), като се махне пясъка от ската (до стълба), поръчвам филца, междувременно си домъквам арматурата на пръти по 2-2.5 м. циментът го набавям в последния момент.
Това е бетонобъркачката - https://www.onlinemashini.bg/betonobark ... 2141/32539 - нямам забележки към изпълнението, само не знам дали маторя ще е достатъчно силен.
Последна промяна от preslav на пон авг 28, 2023 7:00 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 23

Тема "Сух бетон в торби по 25 кг." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: