Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
87 мнения в "Лепене на гнайс"
Здравейте,
решил съм едната стена в кухнята да я направя с камък, но имам няколко въпроса и ще се радвам ако може да ми помогнете.
Приложил съм снимки на стената, както и на камъка който съм си харесал. Стената е 7 квадрата.
Може ли да сложа камъка не на цялата стена, а на половината. Идеята ми е камъка да се спуска от тавана на около метър надолу. Ако е възможно как и от къде да започна реденето, както и ще трябва ли да сложа нещо което да служи за опора на камъка и да лепя от най-ниската точка нагоре към тавана. Това което мисля да направя е да сложа алуминиеви профили от гипс картон на който да легне камъка и след като залепне и изсъхне да ги махна. Дали ще се получи? Има ли опасност с времето да се свлече...?
Ако няма възможност по горе описания начин и редя отдолу-нагоре да сложа перваза и от там ли да редя или от най- ниската точка? Има ли някакво значение?
С какво лепило да лепя и да слагам ли някаква арматура (мрежа) отзад?
Трябва ли камъка да се лакира и ако да с какво?
Ще се радвам ако можете да ми помогнете и/или дадете някоя идея или съвет!
Благодаря предварително!
решил съм едната стена в кухнята да я направя с камък, но имам няколко въпроса и ще се радвам ако може да ми помогнете.

Приложил съм снимки на стената, както и на камъка който съм си харесал. Стената е 7 квадрата.
Може ли да сложа камъка не на цялата стена, а на половината. Идеята ми е камъка да се спуска от тавана на около метър надолу. Ако е възможно как и от къде да започна реденето, както и ще трябва ли да сложа нещо което да служи за опора на камъка и да лепя от най-ниската точка нагоре към тавана. Това което мисля да направя е да сложа алуминиеви профили от гипс картон на който да легне камъка и след като залепне и изсъхне да ги махна. Дали ще се получи? Има ли опасност с времето да се свлече...?
Ако няма възможност по горе описания начин и редя отдолу-нагоре да сложа перваза и от там ли да редя или от най- ниската точка? Има ли някакво значение?
С какво лепило да лепя и да слагам ли някаква арматура (мрежа) отзад?
Трябва ли камъка да се лакира и ако да с какво?
Ще се радвам ако можете да ми помогнете и/или дадете някоя идея или съвет!
Благодаря предварително!

BLUEPUPIL
- майстор
Христо Христов написа:Тъй-тъй.....Идеята е да направя това което искам без да се сурка,без дори да пада и едно парче камък!!!Все пак не участвам във форум за екзотични начини за самоубийствоНяма да се водиш по акъла на пишман майсторите с тия облицовки. Те са само за клиенти абдали, иначе не ги слагаш на твойта си къща. Върху пенополистирол облицовъчни камъни не се лепят- останалото са дяволски работи и най вече временни.Ако е за отвън, купуваш по широки камъни и с предварително излята основа зидаш нагоре, но не повече от 2 етажа, ако пък между стената и зидарията оставиш 10-тина см. и сложиш вертикална армировка и се запълни с бетон, става мамси джейс. За отвътре облицовката изглежда изкуствено и напарфюмирано и е в пълно противоречие с характерните за камъка здравина, масивност и дълговечност. За да бъдат въздействието и ефекта от камъка пълни стените се зидат с камъни и отвънка се поставя изолация. Трябва да се научите да мразите каменните облицовки (опит за перифраза на Ф. Ницше)!
п.п.Ако е от значение стената е зидана с плътни тухли единички.
M.Yankov
- специалист
Може ли да сложа камъка не на цялата стена, а на половинатаРазбира се, че може. Колкото и където искаш. Не са задължителни правилната геометрия и форми. Всичко е въпрос на фантазия и да прецениш как на теб ще ти хареса. (разбира се съветите не са излишни)
Идеята ти може се допълни ако налепиш "колона" в средата (или по в страни) да образува Т форма. Или налепено по ъглите и свързано горе, като П и една картина в средата Общо взето пълна импровизация.
Ето как го знам аз след няколко такива изпълнения.
- Започваш ден по-рано с грундиране на стената.
- Лепи се винаги от горе на долу.
- Правилно си се ориентирал за профила, но по-сигурно ще е с дъска. Хващаш я здраво, лепиш камъка и след няколко дни я махаш смело.
- В този случай, когато камъка е "висящ" армировката е задължителна. Слага се армировъчна мрежа - дюбелира се, хваща се със шайбички, лепиш камъка върху нея.
- Лепиш ли от пода нагоре може и без мрежа.
- Ако пода е нивелиран лепиш директно.
- Ако има отклонение нивелираш с един канап. Лепиш първия ред по конец, като където камъка не ляга на пода подлаш с клинчета. След няколко дена като изсъхне добре, може да махнеш клинчетата и да запълниш с лепило. Няма опасност от свличане.
- Лепилото по избор и цена. Има специални за камък, но стават и такива за гранитогрес и т.н. (аз използвах ЦМ11 на церизит)
- този камък, който си избрал не се фугира.
- може да остане и така, но лакиран става още по красив. Създава мокър ефект и изразява "жилите" и шарката на камъка. Най обикновен лак за камък от всяка една железария или големите вериги. На закрито и една ръка върши работа.
Надявам се ще ти е от полза. успех

Здравейте , предстои ми лепене на камък върху фибран(хпс) и стирипор(епс)
Камъка ще започва от земята и ще стига на около 5-6м.
Фибрана е 5см лепен е върху бетонна стена по начина рамка и много малки топки вътре.
След това слагам 10-12 дюбела на квадратен метър , лепя армираща мрежа и щпакловам.
Преди да започна с камъка ще поставя метална мрежа с метални дюбели пак 4-6 на квадратен метър.
По същия начин съм направил и 8см стирипор, но там ще е високо около 2м
Пропускам ли нещо?
Благодаря за отговорите
Фибрана е 5см лепен е върху бетонна стена по начина рамка и много малки топки вътре.
След това слагам 10-12 дюбела на квадратен метър , лепя армираща мрежа и щпакловам.
Преди да започна с камъка ще поставя метална мрежа с метални дюбели пак 4-6 на квадратен метър.
Пропускам ли нещо?
Благодаря за отговорите
BLUEPUPIL
- майстор
mitiokrika написа:Здравейте , предстои ми лепене на камък върху фибран(хпс) и стирипор(епс)
Пропускам ли нещо?
Благодаря за отговорите
BLUEPUPIL написа: Няма да се водиш по акъла на пишман майсторите с тия облицовки. Те са само за клиенти абдали, иначе не ги слагаш на твойта си къща. Върху пенополистирол облицовъчни камъни не се лепят- останалото са дяволски работи и най вече временни.Ако е за отвън, купуваш по широки камъни и с предварително излята основа зидаш нагоре, но не повече от 2 етажа, ако пък между стената и зидарията оставиш 10-тина см. и сложиш вертикална армировка и се запълни с бетон, става мамси джейс. За отвътре облицовката изглежда изкуствено и напарфюмирано и е в пълно противоречие с характерните за камъка здравина, масивност и дълговечност. За да бъдат въздействието и ефекта от камъка пълни стените се зидат с камъни и отвънка се поставя изолация. Трябва да се научите да мразите каменните облицовки (опит за перифраза на Ф. Ницше)
http://www.bg.all.biz/img/bg/catalog/144311.jpeg
как мога да редя този вид камък на 10см от стената и да налея бетон след това?
BLUEPUPIL
- майстор
mitiokrika написа:http://www.bg.all.biz/img/bg/catalog/144311.jpegОти си купил такъв камък? Този е за лепене върху масивна основа без изолация. Като искаш отвънка, хем да има изолация хем камък правиш двойна стена.
Прикачен файл:
02.jpg (57.2 KиБ) Видяна 3578 пъти
Прикачен файл:
03.jpg (43.52 KиБ) Видяна 3578 пъти
Тема "Лепене на гнайс" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература