• 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
chapara - майстор
Dessie, това са твоите пари!
В строителството има йерархия и закони. Прескачайки ги, Ти трябва в случая да зааемеш мястото на инвеститорски контрол. Той санскрит е позволен без правова защита. Дори някой приятел, комшия може би ти свършил работа, мисля :? Не ми се иска да продължавам разговора за да няма обидени, мисля беше достатъчно като тема за размисъл. Прекалено доверие само Богу!!!
Аз съм бил от двете страни на фронта. Цигани ме ,,опърлиха" с 3х за покрив, пих една ракия и толкоз, предоверяване, изгорях, а съм краставичаря. Та теб няма да те преметнат😁
Dessie - специалист
Хубаво де, да приемем, че идва “ инвеститорския контрол” и вижда тоз паткан , че е прешкурил / недошкурил и какво прави?
а) Хваща го за ръката и започват заедно да прешпакловат
б) бие му една лопата зад врата и директно го копае в градината
в) нещо друго

Ясно е, че съм изтървала няколко червени флага с този, които можеше да спестят време и пари, обаче сега четеш цялата сага и то е лесно отстрани да кажеш - що не го контролира? Остави сроковете му, работата е лайняна като краен резултат в момента. И как се разбира подобно нещо на ден първи? Тук уточняваме, че все пак съм разгледала 5 завършени негови обекта в комплекса при съседа и подобни тъпотии не се виждаха. Грешки при слагане на профили се случват, мръднал при завиването на винта - установява се грешката, съответно се оправя/ преправя. Нещо не се довидяло, че не е минал ножа за шпакловане - виждаш го, оправяш го. Тук не говорим за неотстраними дефекти, а за мързела и нежеланието да се оправят.
kozl - майстор
пон ное 11, 2024 7:17 amDessie написа:
Тук не говорим за неотстраними дефекти, а за мързела и нежеланието да се оправят.
Напоследак това е масово явление свързано с тенденция за допълнително заплащане.
нед ное 10, 2024 10:38 amDessie написа:
@kozl - изпълнителят на боята ще съм аз, тоя не мога да го изтърпя и минута повече. Одеве нахълта без да свали сота, та явно маца нещо, после като отида за плочките ще видя какво “твори” . По отношение на обезпрашаването - мисля да действам по същия начин - прахосмукачка и после парцал.

Имам кофти чувството, че ще има още фина работа по шпакловката, но после като пусна снимките ще кажете как и дали трябва да се престаравам :-)
Аз дефекти по шпакловката трудно ги откривам на място, та на снимките ако видя дефекти #-o
Аз също съм "бояджия" в буквалния, професионален смисъл :roll: Даже имам и тапия от строителния техникум. Е липсва ми доста практика. Не си вадя хляба с това и боядисвам, собствено и роднинско, без заплащане - в стила на форума.
От собствен опит в апартамента на роднина:
Шпакловки и боя от сериозни изпълнители. Боята си избира собственика от високите класове на Витекс. Изпълнителите не бяха работили с тази боя. На таваните провал и след няколко ръце смениха боята за таваните. Стените излязоха с приемлив вид с няколко ръце. Да не пиша наситения цвят колко ръце отнесе :shock: Труда за повечето ръце за сметка на Изпълнителя, допълнителната боя за сметка на Възложителя.
И двете страни натоварени, но важното бе е да се хареса.
И тука се сещам, че и аз съм издавал апартаменти на собственици. Едни и същи по качество апартаменти са приемани по различен начин. Статистически повечето критично :-D Но помня за случай, когато собствениците бяха възхитени от шпакловката в апартамента, а фирмата ги продаваше на мазилка и замазка :roll:

От моя опит - има бои, с които се работи по лесно за по-добри резултати и това не е задължително да е свързано с по-високата им цена.
Аз препоръчвам да търсите специалисти, които са установили с какво да работят и са го правили многократно.
Аз лично шпакловах и боядисвах апартамента на сина с боя Vivechrom. Със цялото си старание и желание стените ги докарах на приемливо ниво. С таваните не успях да се справя с различните оттенъци.
chapara - майстор
пон ное 11, 2024 7:17 amDessie написа:
Хубаво де, да приемем, че идва “ инвеститорския контрол” и вижда тоз паткан , че е прешкурил / недошкурил и какво прави?
а) Хваща го за ръката и започват заедно да прешпакловат
б) бие му една лопата зад врата и директно го копае в градината
в) нещо които можеше да спестят време и пари, обаче с
Инв.контрол е съдя.
Идва паткан и го посрещаш ти и контролът.
Обяснявате му, че ИК приема работата и дава зелена светлина за плащане. Без него ,,нула" и че се работи и приема на прожектор. Вероятно не знаеш? Взимаш един силен прожектор, слагаш го до стената на земята да свети под много малък ъгъл , в ляво, дясно на горе и ще видиш за какво сава дума! Имах бригада бояджии във фирмата и знаеха как приемам, та нокога няаше издънки. Научиха се и после само избирателно светвах по някий таван или стена. Но пък им плааащах. Та с контрола, може да запалиш джапанките и за два месеца. Дори и да му плащаш както е редно, той ще ти е спестил достатъчно. Нищо де, за другата къща 😁 ще знаеш.
Успех.
Dessie - специалист
Ето от този тип са повечето дефекти по шпакловката:
Прикачен файл:
IMG_6531.jpeg

Прикачен файл:
IMG_6532.jpeg
Прикачен файл:
IMG_6534.jpeg
Прикачен файл:
IMG_6535.jpeg
Давайте акъл как и с какво да оправям? Какъв грит шкурка да вземам? Тия каверни ясно, че ще ги премажа съз зеления капак на Кнауф. Вътрешните ъгли ако ги зашкуря наравно и после мина с ъглова мистрия ще станат ли прилично?
kivanov - специалист
Аз не разбирам от шпакловка, но моите стени изглеждат по-равни само на машинната мазилка. Или изпускам нещо от снимките.
Dessie - специалист
вт ное 12, 2024 7:06 pmkivanov написа:
Аз не разбирам от шпакловка, но моите стени изглеждат по-равни само на машинната мазилка. Или изпускам нещо от снимките.
Докато са мокри, наистина изглеждат по-гладки :-) като просъхнат след месец и удариш ножа, вече е друго :-) гипсовата мазилка е доста по-едра структура от финишното покритие и колкото и да е равна, пак трябва да се заглади.

На постнатите снимки има материал за шкурене, но има и за допълване, то е ясно….
resistbody - майстор
Тотал щета, и моя турбозол беше по-добре от твоя "финиш"... 520кг шитрок ми отиде за стените и таваните... вие колко хвърлихте... Съжалявам, но си далече от боядисването...
kivanov - специалист
вт ное 12, 2024 7:12 pmDessie написа:
вт ное 12, 2024 7:06 pmkivanov написа:
Докато са мокри, наистина изглеждат по-гладки :-) като просъхнат след месец и удариш ножа, вече е друго :-) гипсовата мазилка е доста по-едра структура от финишното покритие и колкото и да е равна, пак трябва да се заглади.

На постнатите снимки има материал за шкурене, но има и за допълване, то е ясно….
Утре ще снимам стените. Може и на мен нещо да не ми е ясно. Имам стени на точно 1 месец и са доста гладки (имат само пръски докато са работили по съседните стени, но ще ги махнат). Предполагам, че аз нещо пропускам, защото тези снимки по гладкост ми приличат на варо-циментовата ми мазилка.
chapara - майстор
Има нещо сбъркано тук, тоя паткан не ти е показвал негова работа на 100% !!!
Аз, шпакловката не ми е ниша и я мразя, като шпакловам само с гипсово лепило я правя за боядисване с малко шкурене но с 220 шкурка.

За протокола, работа не търся, само коментирам!
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55

Тема "Моето пътешествие “Да построим къща”" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: