• 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 97
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
skostadinov - специалист
нед яну 22, 2023 6:23 pmAndronoff написа:

На всичкото окабеляване, което е замислил, ако използва безжичен протокол като гореспоменатите, ще спра да му чета темата :-D :-D
Според мен и жичните и безжичните протоколи и с-ми си имат своите плюсове и минуси, както всичко останало на тази планета. Но аз смятам, че безжичната дава много повече гъвкавост и възможност на мнооооого по ниска цена. Можеш да я надграждаш постоянно и да я променяш из основи без да правиш основен ремонт :)
С кабеларката освен, че струва мега скъпо, трябва мнооого добре да се обмисли и проектира всичко предварително защото веднъж изпълнено окабеляването после трудно и пак скъпо. И ако решиш да надграждаш, ...

Лично мое мнение с което не искам да ангажирам никого. Да ме прощава Краси, че му цапам темата.
kivanov - специалист
нед яну 22, 2023 7:11 pmskostadinov написа:

На всичкото окабеляване, което е замислил, ако използва безжичен протокол като гореспоменатите, ще спра да му чета темата :-D :-D
Според мен и жичните и безжичните протоколи и с-ми си имат своите плюсове и минуси, както всичко останало на тази планета. Но аз смятам, че безжичната дава много повече гъвкавост и възможност на мнооооого по ниска цена. Можеш да я надграждаш постоянно и да я променяш из основи без да правиш основен ремонт :)
С кабеларката освен, че струва мега скъпо, трябва мнооого добре да се обмисли и проектира всичко предварително защото веднъж изпълнено окабеляването после трудно и пак скъпо. И ако решиш да надграждаш, ...

Лично мое мнение с което не искам да ангажирам никого. Да ме прощава Краси, че му цапам темата.
Много си прав. Аз сега мъча проектирането, защото искам да го направя сега и край :)
iliya_i - майстор
нед яну 22, 2023 7:09 pmkivanov написа:
.....но има и един друг фактор. Време. За колко време ще пусна всички кабели по стаите. Личното ми време е ограничено, а и ако нещо отнеме прекалено много време може да ме напрегне :)
Не знам как точно си я представяш тая работа с времето, но за мен (имам и доста опит) да пуснеш 100 метра кабел и да пуснеш 40 метра и свържеш 2 кутии са несъизмерими неща. Горе -долу като време - 2/1.
Ако искаш. направи проби с хронометър, преди да се хвърлиш в големия чанч.
Да не говорим, че свързването на таблото по твоята схема ще ти отнеме не по-малко време от свързване на по-просто табло + разклонителни кутии,
Последна промяна от iliya_i на нед яну 22, 2023 8:07 pm, променено общо 2 пъти.
nikolov333 - майстор
Лошото на предварителния проект е, че никога не можеш да предвидиш всичко и се налага да го моделираш според нуждите при готово окабеляване! От опит.. Предвиди си празни гофрета с достъп за прокарване на допълнителни кабели за важните точки, че опъването на кабелите е лесно сега, но добавянето на нови в последствие е голям проблем! Вервай ми.. :-D Играл съм го тоя филм у нас.. Всички кабели са до таблото и при мен.

П.П.Най-удобно е таблата да се планират с централно разположение в къщата за да са почти равни дължините до всеки от ъглите и..разбира се на етап пороектиране..!!!! :idea:
Последна промяна от nikolov333 на нед яну 22, 2023 8:09 pm, променено общо 1 път.
Andronoff - специалист
нед яну 22, 2023 7:09 pmkivanov написа:

РЗП при мен е 435, като от тях 335 е жилищна, а 100м2 е допълнително застрояване - гараж и веранда. Офертата нямам все още, а и моята къща е проектирана като пасивна. От утре започват разговори със строители и по думите на архитекта ми ще им отнеме около месец да сглобят оферти.
Повечето само слагат цените до количествената сметка и това е :) Така, че не очаквай да отнеме много време или пък да са много точни :) Интересно ми е да ти разгледам проектите. Не съм виждал такива на пасивна къща :)
Аз случих на архитект и от това, което знам от него е, че тия номера не му минават :)
От всички кутии можеш да избягаш само ако закараш всеки кабел в таблото и ползваш него като разклонителна кутия. Дори и да сложиш всеки контакт на отделен токов кръг, ще ти е нужна доооооста дълга земна шина, което автоматично означава, че таблото ти ще е метален шкаф с плоча с медна земна шина на дистанционери, кербоване на всеки проводник и завиването му с болт, гайка, 2 шайби и федерка (това в случай, че искаш да стане както трябва, което мисля, че искаш)
Не си спомням през живота си да съм казвал на някой, че е прекалил с ел инсталацията, но на теб го казвам. :-D
Отделно от земната шина, ще ти е нужна обща нулева, както и по-малки нулеви за след всяка ДТЗ. Гледаш към табло поне 600Шх300Дх1500В или 2 по-малки.
Еми това ми е играта. Щото всичко ще е направено на 1 място и ако нещо не работи знам коя врата да отворя :) Не съм правил табло(за къща и то production ready) досега, но мисля, че ще прочета това онова(ако имаш нещо за четене пращай) и ще се справя. Ще имам към 40 контакта на етаж и 4-5 помещения. Знаеш ги нещата ти и ще питам:-D
Не каза ли, че имаш 2 табла? Значи на 2 места?
С каквото мога ще помагам, но за четене нямам нищо на тази тема за съжаление. И все пак ще се опитам да те разубедя отново - сложи голяма разклонителна кутия над таблото примерно, само и само да не вкарваш всичките кабели вътре и да го препълваш. Друг вариант, ако наистина размерът на таблото предполага то да е метален шкаф, е да разгледаш каталозите на Ритал примерно и да му вземеш надстройка, в която да вкараш всички кабели и да ги терминираш на клемореди, които да замостиш (виж phoenix contact). Само контактите са ти 80 токови кръга, с осветление, ОВК и резерви ще станат 100 кръга. Ще имаш и трифазни прекъсвачи, ще имаш и ДТЗ, а ако решиш и контактите да управляваш поотделно - още 80 модула и накрая ще имаш 300 модула в това табло :)
Препоръчвам ти да разгледаш KNX, Control4. И тъй като си не само технически грамотен, а и програмно, със сигурност ще можеш да се справиш и сам. Има фундаментални разлики в окабеляването обаче, но предполагам си запознат.
Имах беседа на тема KNX, а и бях чел за тях, но това с допълнителното окабеляване и техните си джаджи никак не ме накефи като идея. Искам да направя нещо, което не е свързано вовеки с някой определен производител.
При KNX (не съм се занимавал никога), но това, което съм прочел, видял и чул, ме кара да мисля, че окабеляването даже е по-лесно и се изпълнява точно както ти искаш - всичко в таблото. Кабелът за ключовете е усукана двойка (по-тънък и по-евтин), друго различно окабеляване май няма. Също така, KNX е стандарт, въведен преди десетилетия и всички големи производители на електроапаратура го поддържат. Без значение каква е марката на продукта, ако е с логото KNX, той е съвместим с всички останали KNX продукти. Сименс, АББ, Шнайдер са само някои от големите имена, които са го приели за стандарт.
Основната идея на кутиите наистина е да се спести кабел. Но една голяма разклонителна кутия в някое техническо помещение, не би била трън в очите на никого. Давам следния пример:
6 контакта с обща дължина на кабела 100м до таблото, където ще има 1 ДТЗ и 6 АП по 16А
И тъй като не знам цените на кабели и апаратура, ще приемем, че кабелът е общо 200лв, а апаратурата е 40+60лв.
Във вариант с разклонителна кутия ще е:
6 контакта с обща дължина на кабела 40м + 10м захранващ от таблото, където има 1 ДТЗ и 1АП 32А
И сметката става 100лв кабел и 50лв апаратура.
Накрая се оказва, че от тия 6 контакта използваш 1 за да си зареждаш телефона, 1 за прахосмукачка, и един за електрически ароматизатор, и освен ако не включиш ютии, тостери, преносими котлони и печка ЕЛВА едновременно в тях, никога няма да вдигнеш 32А.
Много си прав, но има и един друг фактор. Време. За колко време ще пусна всички кабели по стаите. Личното ми време е ограничено, а и ако нещо отнеме прекалено много време може да ме напрегне :)
Аз нямам абсолютно нищо против, а и нямам право да имам, да го направиш както си решил. Но от опит съм убеден, че това ще ти коства повече време, повече средства и със сигурност ще те напрегне. На мен ми е пределно ясно, че огромен процент от хората пренебрегват важността на ел инсталацията и масово може да видиш табла на къщи с по 6 до 12 предпазителя, без защити, без земно, без нищо. Ти мислиш да направиш другата крайност. Просто споделям опит :)

https://www.shutterstock.com/image-phot ... 2059768562

Това са 2 табла по 120 модула. Съшо на снимката е без кабели, а само с вътрешната комутация. Представи си го със 100+ кабела вътре :-D

За моята къща реших да централизирам всичко в едно табло, което ще е голям метален шкаф, понеже ще се монтира на бетонна стена и вкопаването отпада като вариант. Ще имам между 30 и 40 токови кръга, с все защитите и тн. Това в половината табло. В другата половина ще е автоматизацията. Терминирането ще е в разклонителни кутии в техническите помещения - имам такива и на двата етажа и са централно разположени. Изобщо не ме притеснява факта, че ще имам разклонителна кутия с размер примерно 30/60 в помещение, което е пълно с тръби, въздуховоди, водосъдържатели и прочее. :-D
skostadinov - специалист
нед яну 22, 2023 8:05 pmAndronoff написа:

И все пак ще се опитам да те разубедя отново - сложи голяма разклонителна кутия над таблото примерно, само и само да не вкарваш всичките кабели вътре и да го препълваш.
Баща ми, който работеше в строителния сектор в Италия доста години сподели, че там инсталациите се дърпат в гофрета, които се полагат по пода и точно както казваш ти всички кабели влизат в една голяма кутия под таблото в която се правят всички връзки и от нея вече в влизат в етажното табло. На мен ми звучи разумно.
За моята къща реших да централизирам всичко в едно табло, което ще е голям метален шкаф, понеже ще се монтира на бетонна стена и вкопаването отпада като вариант. Ще имам между 30 и 40 токови кръга, с все защитите и тн. Това в половината табло. В другата половина ще е автоматизацията. Терминирането ще е в разклонителни кутии в техническите помещения - имам такива и на двата етажа и са централно разположени. Изобщо не ме притеснява факта, че ще имам разклонителна кутия с размер примерно 30/60 в помещение, което е пълно с тръби, въздуховоди, водосъдържатели и прочее. :-D
Плана ти ми се струва разумен щом имаш такива помещения на централно място.
При мен по план на всеки етаж (вкл. сутерена) ще си има табло.
Всъщност какви са плюсовете и минусите при 1 централно табло и няколко големи разклонителни кутии vs няколко етажни табла?
kivanov - специалист
Заформя се добра дискусия :)
нед яну 22, 2023 7:57 pmiliya_i написа:
Не знам как точно си я представяш тая работа с времето, но за мен (имам и доста опит) да пуснеш 100 метра кабел и да пуснеш 40 метра и свържеш 2 кутии са несъизмерими неща. Горе -долу като време - 2/1.
Ако искаш. направи проби с хронометър, преди да се хвърлиш в големия чанч.
Да не говорим, че свързването на таблото по твоята схема ще ти отнеме не по-малко време от свързване на по-просто табло + разклонителни кутии,
Още мисля по темата, но просто ми се струва по-бързо. Може би зависи и как ще прекарвам кабелите.
нед яну 22, 2023 8:02 pmnikolov333 написа:
Лошото на предварителния проект е, че никога не можеш да предвидиш всичко и се налага да го моделираш според нуждите при готово окабеляване! От опит.. Предвиди си празни гофрета с достъп за прокарване на допълнителни кабели за важните точки, че опъването на кабелите е лесно сега, но добавянето на нови в последствие е голям проблем! Вервай ми.. :-D Играл съм го тоя филм у нас.. Всички кабели са до таблото и при мен.

П.П.Най-удобно е таблата да се планират с централно разположение в къщата за да са почти равни дължините до всеки от ъглите и..разбира се на етап пороектиране..!!!! :idea:
Аз обмислях дори да не слагам гофрета никъде. На тавана нещо да държи кабелите, а после дюбел за мостов кабел да го държи докато измажат.
Не каза ли, че имаш 2 табла? Значи на 2 места?
С каквото мога ще помагам, но за четене нямам нищо на тази тема за съжаление. И все пак ще се опитам да те разубедя отново - сложи голяма разклонителна кутия над таблото примерно, само и само да не вкарваш всичките кабели вътре и да го препълваш. Друг вариант, ако наистина размерът на таблото предполага то да е метален шкаф, е да разгледаш каталозите на Ритал примерно и да му вземеш надстройка, в която да вкараш всички кабели и да ги терминираш на клемореди, които да замостиш (виж phoenix contact). Само контактите са ти 80 токови кръга, с осветление, ОВК и резерви ще станат 100 кръга. Ще имаш и трифазни прекъсвачи, ще имаш и ДТЗ, а ако решиш и контактите да управляваш поотделно - още 80 модула и накрая ще имаш 300 модула в това табло :)
Мисля да сложа 1 шкаф/табло в гаража. Там ще сложа трифазните неща + контактите от първия етаж. От него ще пусна кабел към таблото на втория етаж. Разполагам с нужното място и всичко ще остане скрито :) И двете са в края на къщата, а не в средата.
Аз нямам абсолютно нищо против, а и нямам право да имам, да го направиш както си решил. Но от опит съм убеден, че това ще ти коства повече време, повече средства и със сигурност ще те напрегне. На мен ми е пределно ясно, че огромен процент от хората пренебрегват важността на ел инсталацията и масово може да видиш табла на къщи с по 6 до 12 предпазителя, без защити, без земно, без нищо. Ти мислиш да направиш другата крайност. Просто споделям опит :)

https://www.shutterstock.com/image-phot ... 2059768562

Това са 2 табла по 120 модула. Съшо на снимката е без кабели, а само с вътрешната комутация. Представи си го със 100+ кабела вътре :-D
Нека да разгледам няколко табла и идеи и ще помисля как да се оптимизира :)
30-40 кръга не е ли пак доста? :)
Баща ми, който работеше в строителния сектор в Италия доста години сподели, че там инсталациите се дърпат в гофрета, които се полагат по пода и точно както казваш ти всички кабели влизат в една голяма кутия под таблото в която се правят всички връзки и от нея вече в влизат в етажното табло. На мен ми звучи разумно.
Аз в пода май освен подово друго не искам :)
resistbody - майстор
Първата пасивна къща която посетих, беше изпълнена по метода на kivanov, но табло нямаше... ходих още на тухла и експериментална фаза... цялата стена в кабели.. модули ползваше сонофф 4 канални(тогава други нямаше) и платформа опенхаб... този човек ме зариби по автоматизацията и изолирането на къщата... но на мен ми дойде малко сложно, защото не съм много на ти с програмирането... пича беше програмист и той... аз освен автоматизация на щорите и поливането друго не се сещам... и искам от модерните ПИР, където не са по движение а по присъстивие.. ама май само с заготовката на кабелите ще остана, че жената много скъпи вани си харесва...

Въпреки че имам километри кабели и табла и ап-та на склад и ми са без пари ще си правя системата с връзки... но ще копая тухлата... та някой ако иска метални табла 2000х1000 да свирка :D имам и 1000х600

@Andronoff
Мисля имаш грешка в КС ... моята е малко над 500кв.(3 плочи по 170 някъде) и ми отидоха 16т желязо и 204 кубика бетон...
Andronoff - специалист
@kivanov,
Ако споестиш време от прекарването на кабелите (което ме съмнява), ще имаш повече работа по изработка, свързване и наладка на таблата.
Гофретата са нож с 2 остриета - имаш го, ама не е където трябва; имаш го, където трябва е, но не е замазано/бетонирано и прекарването на кабел или дори на метално изтеглящо жило се оказва голямо приключение; имаш го, но се налага да изтеглиш няколко кабела през него и идва малко ..
Това с държането на кабелите с 1 дюбел и измазването не го разбрах.
Какво трифазно имаш всъщност? Зарядната станция и термопомпата? Помисли за шкаф с висока степен на защита, щом ще го пълниш с електроника и електроапаратура и ще го слагаш в гаража.
Като разглеждаш табла, виж и колко е дебел сноп от 100-тина кабела 3х2.5 :-D
Прав си, че 30-40 кръга не са малко, но както ти казах и по-горе - аз мислех, че съм от хората, които прекаляват с ел инсталациите. Това беше докато не разбрах ти какво си намислил :-D
В интерес на истината, като ги смятам наум, само на горния етаж са ми към 16, долу да ги кажем още толкоз, плюс веранда, градина, гараж. Под 40 ще са уж :-D
Ако няма подово, инсталация в пода е най-лесният вариант - работи се долу, без стълби, без катерене, без кабелни скари. Ако има подово не става. При мен не знам как ще бъде още, но подът ме съблазнява, най-малкото защото етажът ми е висок 3.6м :-D
Andronoff - специалист
нед яну 22, 2023 10:54 pmresistbody написа:
@Andronoff
Мисля имаш грешка в КС ... моята е малко над 500кв.(3 плочи по 170 някъде) и ми отидоха 16т желязо и 204 кубика бетон...
Няма грешка за съжаление :?
Теренът е с 8м денивелация, има подпорни стени, а и тази конзола не помага за икономията :)

Прикачен файл

213123.jpg
  • 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 97

Тема "Парцел -> Къща -> Дом" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: