• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
schuldiner - майстор
Точно сега е моментът бат Санде да зареже досегашните сметки и да почне с нова идея нов проект за покрива... Пет страници ЗА/ПРОТИВ и накрая пак този ще прави, ама...
batsande - специалист
А когато две маи от една равнина се съберат върху билото то те ще надстърчат над ребрета лежащи по самото било.Правилният начин е да им се зарежат надстърчащите ръбове или да се зареже билото още при пускането на канапа?
Значи,schuldiner, съветваш ме освен подложните да не зарязвам нито ребрата нито столиците за контра и тн. тоест ребрата да си лежат на ръба на столиците?
schuldiner - майстор
batsande написа:
А когато две маи от една равнина се съберат върху билото то те ще надстърчат над ребрета лежащи по самото било.Правилният начин е да им се зарежат надстърчащите ръбове или да се зареже билото още при пускането на канапа?
Значи,schuldiner, съветваш ме освен подложните да не зарязвам нито ребрата нито столиците за контра и тн. тоест ребрата да си лежат на ръба на столиците?
Ай! Трети път - подложна столица и било + две ребра дават равнина. По тази равнина се напасва маията, тя не стъпва на билото, а на собствени попове. В билото само се опира (опаянтва го) и не се изтънява дебелината й, а ширината и то само там, където се среща със съседната маия (ъгълът е малко сложен, но с шаблонче ще му хванеш цаката).
Подложната можеш да я изпилиш, защото няма накъде да поддаде - отдолу е зид/бетон. Оставя се само достатъчно за крепежите, че да не правиш дюбели в бетона. Освен това неписано правило е, че чам с дебелина под 5 см не се оставя за конструкция - гние, съхне, цепи се... бе не държи във времето.
Зарязването, особено по посока на товара (където срязът не се заклинва) отслабва елемента до най-малкото сечение. Да, ребрата си лежат на външния ръб на столиците и хабер си нямат да тръгват нанякъде... Винт + гвоздей е напълно достатъчно и да не могат да се надигнат.
tetomaster - специалист
Ето го канапа, билото и готовата мая.

Прикачен файл

P1090430.JPG

Прикачен файл

P1090376.JPG

Прикачен файл

P1090384.JPG
tetomaster - специалист
Още малко снимков материал.

Прикачен файл

P1090565.jpg

Прикачен файл

P1090536.JPG

Прикачен файл

P1090417.JPG

Прикачен файл

P1090393.JPG

Прикачен файл

P1090404.JPG
batsande - специалист
Благодаря,Тето, много добри снимки.Имаш ли някоя снимчица и на снадката на билото с две съседни маи(не,че не разбрах schuldiner),но и нагледно би било чудесно.Снадките на маите(когато са от две и повече греди) как се прави? Възглавница,поп и подложка от 20-30см или попа се зарязва с градус за да легнат идеално? Благодаря
tetomaster - специалист
Виж това дали ще свърши работа.Снадихми ги на столиците.Вместо 4-метровите използвахме 5-метрови, а снадката беше към 1м. Ако има начин събери ги на столицата.

Прикачен файл

P10904223.jpg

Прикачен файл

P1090419.JPG

Прикачен файл

1.jpg
batsande - специалист
Ето ,че почнах и вече втори ден напредвам като костенурка,но като за двама души (аз и жена ми) толкова.Тъй като съм още в началото и следвам стриктно съветите на schuldinerи и Тето кажете ако някъде греша. Май нетрябваше да слагам подложки за столиците над поповете,занапред смятам да не слагам освен на снадките на маите.Там където дървото контактува с бетон мажа с битумен грунд и полагам хидроизолация.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
batsande - специалист
А ето и челните дъски които импрегнирам с битумен грунд и газ за горене а отгоре ще лакирам, получава се орехов цвят и не би трябвало да ги ядат гадините.а вътре конструкцията ще обмажа с горяло масло,тавана ще е необитаем.
Изображение
Изображение
Сачака и ребрата където стърчат ги чака същото :-D
ЧефоС - специалист
Не мисля, че битумен грунд, газ, и отработено масло са най-подходящото. Кой те съветва за тия дивотии? Така се правеше преди повече от 40 г.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Нов покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: