• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
peter_m - специалист
Снимай всички стени с кабели и нанеси размери ... че някой ден като почнеш да дупчиш ...
ArturDent - Почти Безобиден
Критики викаш....
Винаги слагай кабелите под прав ъгъл. Никога по диагонал. Сега снимаш, помниш, но след 5 години ще забравиш къде минават. Дано не ти се наложи да дупчиш после.
Групирай кабелите, да няма разстояние между тях. После по-лесно ще се ориентираш къде може да дупчиш.
Направи си система - аз например си ги слагам на 30 см от тавана, и надолу колкото дойде (в зависимост от броя кабели). После снимам и когато се наложи да дупча ще мога да кажа с точност до 5 см дали има кабел или не.
Хубаво опъвай кабел по стената, за да няма проблем с мазането.
Когато се налага да правиш ъгъл под 90 градуса на трижилен кабел - разцепи жилата - по-лесно се прави ъгъла. Даже третото жило го огъни в другата посока. Получава се нещо като квадрат. Тук не знам дали ме разбра. Утре като отида на обекта ще снимам.

С пускането на кабелите по диагонал ще спестиш най-много 10% кабел. Не си струва.

...Още нещо не пресичай кабели. В 95% от случаите можеш да го избегнеш.
bulhomes2 - майстор
На някои от снимките виждам кутии за ключове или контакти с по няколко кабела към тях. По-добре пусни кабелите към разклонителната кутия, а от нея - само един до ключа и контакта. Трудно ще ти е в кутията да вкараш контакта с толкова много кабели.
penio_penev - напреднал
Благодаря ви на всички :prayer: :prayer: :prayer: .Съветите ви бяха точно на време.Всички се оказахте прави.Трябвало е да помисля още малко и можеби нямаше да допусна тези грешки,но нали ми е за първи път.А пък нали ивие сте за това да давате съвети на такива като мен.Благодаря още веднъж.Проблемите които споменахте ги отстраних.Дори шприцовах трегерите и колоните с цимент и пясък за по добрата им спойка с варта.Тази седмиза трябва да пусна майките и да почна да мятам вар.Само се питам а питам и вас-тавана като ми е на фибран,кое е по добре да направя?Да шпакловам на две ръце и мрежа и с каква марка шпакловка?Или да сложа гипс картон?Кое ще е по одачно според вас?
kuuuuuul - майстор
За варовия р-р ползвай това http://www.novostroy.com/index.php?opti ... &Itemid=75 или друго подобно,ако искаш да стане здрава мазилка/пясък и цимент/,вар може да сложиш съвсем малко за цвят.За тавана стават и двата варианта но шпакловката май ще е по лесна :?
marnik - специалист
valat111 написа:
Малък съвет. не пести кабел по тавана, да върви под прав ъгъл спрямо стените. Не е трудно и да бъде "скрит" във фибрана. После вибях и другите снимки,вкарай кабелите в порядък, да вървят в някакви линии. Защото ако след време се наложи пробиване в стените ще има фойерверки.
аз си мислех, че по тавана (за осветление примерно) правилото е от разпределителната кутия над ключа перпендикулярно към тавана и после директно към мястото, където ще има крушка по права линия. така лесно намираш къде да не дупчиш... ако трябва да с перпендикулярно на стените и имаш ключ в ъгъла как ще знаеш накъде е прокаран? :?
valat111 - специалист
Значи тръгваш от лампата перпендикулярно към стената, където е рзкл. кутуя. Слизаш 30 см надолу по стената и успоредно на тавана отиваш в кутията. Ако проектантът ти е нарисувал друга картинка, спазвай я, защото има инвеститорси контрол.
penio_penev - напреднал
kuuuuuul написа:
За варовия р-р ползвай това http://www.novostroy.com/index.php?opti ... &Itemid=75 или друго подобно,ако искаш да стане здрава мазилка/пясък и цимент/,вар може да сложиш съвсем малко за цвят.За тавана стават и двата варианта но шпакловката май ще е по лесна :?
Мерси за съвета,ама за мазилката мисля да се спра на обикновения варо циментов раствор.Предполагам че пак ще стане здраво.А за тази добавка която казваш не съм чувал за нея и съм малко скиптично настроен,докато несъм го пробвал.Може първо да пробвам на някоя малка стена да видя как е,ако го намеря по магазините.
penio_penev - напреднал
valat111 написа:
Значи тръгваш от лампата перпендикулярно към стената, където е рзкл. кутуя. Слизаш 30 см надолу по стената и успоредно на тавана отиваш в кутията. Ако проектантът ти е нарисувал друга картинка, спазвай я, защото има инвеститорси контрол.
Така ще е по подредено и по добре но пак трябва да се снима за всеки случай.Моя проектант не е навлизал чак в такива подробности от къде да минат кабелите.Всичко е по моя идея от къде да минат кабелите.
kuuuuuul - майстор
Аз тази добавка ти я препоръчвам защото я употребявам отдавна и от тогава не искам да чуя за вар,по обикновенните магазини незнам да ли я има,аз си взимам от тази фирма.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Строителство на еднофамилна къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: