• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 17
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Фло - специалист
emilvtc написа:

П.П. Нека обсъдим само покрива над жилищните помещения, а не този над гаража и работилницата.
Аз бих събрал в подпокривното пространство две спални ,всяка с баня и тоалетна,които могат да се разположат точно над баните на първия етаж и така да се ползват техните щрангове и по вертикала.Къщата пак ще изглежда едноетажна,само дето ще се оптимизира подпокривното и пространство.Таваните на горните спални биха следвали наклона на покрива,топлоизолирани с минимум 18 см.дебела вата.Пък ,ако са много две спални ,то поне една и едно помещение за сушилня за пране с перално помещение.
Фло написа:
emilvtc написа:

П.П. Нека обсъдим само покрива над жилищните помещения, а не този над гаража и работилницата.
Аз бих събрал в подпокривното пространство две спални ,всяка с баня и тоалетна,които могат да се разположат точно над баните на първия етаж и така да се ползват техните щрангове и по вертикала.Къщата пак ще изглежда едноетажна,само дето ще се оптимизира подпокривното и пространство.Таваните на горните спални биха следвали наклона на покрива,топлоизолирани с минимум 18 см.дебела вата.Пък ,ако са много две спални ,то поне една и едно помещение за сушилня за пране с перално помещение.
Пред мен стои подобен въпрос, свързан с проектиране на бъдеща къща, друго предимство на вариантаа със спалните на втория етаж или прото някакви помеяения на втория етаж, е че ако се предвижда отопление на твърдо гориво или просто камина , може да се предвиди комина да преминава през помещениятана горния етаж с цел по-ефективно оплозотворяване на топлината от комина.

Иначе съм съгласен че на един етаж е по удобно, когато има м възможност, при мен нещата ги виждам така, като цяло всичко ще бъде на един етаж и втори етаж над малка част от първия с 2 спални и тоалетна.

П.П. малко извън темата, Фло, можжеш ли да ми дадеш някакви твои координати, искам да се консултирам с теб за нещо, от скоро съм във форума и не мога да пиша ЛС. Ако можеш пиши ми как да се свържа с теб на ЛС
emilvtc - специалист
Фло написа:
Аз бих събрал в подпокривното пространство две спални ,всяка с баня и тоалетна,които могат да се разположат точно над баните на първия етаж и така да се ползват техните щрангове и по вертикала.
Мислих подобен вариант, но не намерих решение къде да сложа стълбите за втория етаж. Те заемат 2/3 от площта на една стая.

Можеш ли да ми дадеш идея как да направя това?
bulhomes2 - майстор
Стълбите са недостатък на двата етажа. При мен за да ги намаля максимално и да избегна стълбищни площадки на местата в ъглите по стълбището направих стъпалата като на вита стълба. Не знам дали е от кеф от новата къща, но имам чувството, че много по-лесно и бързо се качвам по тях, отколкото на досегашните ми къщи. Имам спомени, че архитекта се мръщеше на такива непрекъснати стълби. Имало ограничение за броя на стъпалата в една непрекъсната редица...
kuuuuuul - майстор
Като гледам се получава доста голяма застроена площ при която при един подходящо избран наклон на покрива ще се получи приличен втори полуетаж и тогава спокойно ще остане място за стълби,също така спалните обикновенно се слагат от источната страна когато има тази възможност.Не виждам и комин,с какво ще се отопляваш?Банята и тоалетната също трябва да имат отдушници.Решението с полуетажа е компромисно м/у другите два варианта.
emilvtc - специалист
Площта на жилищната част (без гаража и работилницата) е 126 кв.м.(включително и площта под стените)
По-голяма площ си мисля, че не ми е нужна. За това и не мисля да използвам "активно" подпокривното пространство. Т.е. за да се използва активно и удобно- трябва да има удобна стълба, а за да е удобна тя ще заема минимум 7-8 кв.м. площ при височина на стъпалото 15.5 - 17.0 см. височина между стъпалата и средна дължина на стъпалото 30.0 см. И това е при положение, че стълбата е както казва bulhomes2 - без площатди и със стъпала по ъглите и денивилция от 2.8 метра.

Незнам прав ли съм, но се опитвам максимално да използвам ЮГ-а за сметка на север-а, запад-а и изтока. Логиката ми е, че в България по-голямата част през годината (повече месеци) се нуждаем от отопление отколкото от охлаждане и за това се опитвам да "усвоя" максимално топлината на зимното слънце. Проблема с нежеланото лятно слънце ще се опитам да го реша с по-големи стрехи или по-голями еркери(ако все пак реша къщата да е двуетажна).

От трета страна се опитвам да измисля разпределение и архитектура, което в крайна сметка да ми позволи къщата да не е скъпа и да имам по-малко заеми да изплащам. Т.е. за това се чудя дали с плоча или с гредоред по таваните ще е по-евтино и по-уютно и с по-добра изолация. Поради тази причина си мислех, че къщата на един етаж би била по-евтина спрямо това същата полезна площ ако е на два етажа ... (площта на коридорите + стълбите при двуетажната ще е по-голяма, а това не е полезна (жилищня) площ).

Относно отоплението - с камина + котел (ще използват общ комин който е над камината, като няма да се използват никога съвместно), като предвиждам някога след време в котелното помещение да инсталирам и термопомпа вода-вода. Ще имам подово + конвектори по таваните. Едва ли всичко ще мога да го платя наведнъж, така че ще е проектирано, а ще се изпълнява на етапи.

Не съм нарисувал отдушниците в банята и тоалетната. Трябва да проектирам вентилация на къщата + рекуперация. Тази система също може да се изпълни на по-късен етап. Важното е всичко което ще е в стените (тръби и др.) да е проектирано и поставено при строежа, а на по-късен етап да се доизгради и завърши окончателно.

Ще се опитам всички тръби и въздуховоди да ги скрия в архитектурата още при проектирането, а не после да се мислят и да изглеждат като "присадени" и като кръпки и да се чудя после как и с какво да ги крия... Ех ... мечти ... :-)

Може ли да ми помогнете с идеи (по възможност нарисувани) на разпределение на къщата ? За момента съм на вариант 20 и се чувствам изчерпан от към идеи ...
8180 - майстор
Помисли стълбата да е в гаража, ако билото ти е изток-запад. Ще трябва да разместиш/обединиш частично трите помощни помещения там. Сигурно може да се предвиди и остави за друг етап.
На някакъв етап с идейните проекти трябва да се СПРЕ за предварителна ценова оценка, която да включва всичко до ниво "приятно ми е АЗ да живея тук".
Често първоначалният етап е в унисон с мечтите, а следващият - с реалните възможности, респективно максимален/минимален. Хубаво е да се предвиди КОГА мечтите биха станали реалност и дали ще са нужни тогава - кой и кога ще им се радва. Моделът "за всяко дете по етаж" вече не е на мода. Сега са модерни ЕДНОфамилни къщи със "стаи за гости", което също се отдалечава от реалните възможности - говоря от свой опит, при дефинираните от теб възможности.
Не са една и две постройките, които са очертали САМО в груб строеж забравените вече, стари мечти на инвеститорите. За мен възможността за кредит забавя, а не ускорява достигането на целта в завършен вид (с малки изключения), особено ако е първо подобно начинание.( :)
kuuuuuul - майстор
При една груба сметка излиза че при наклон 30гр. на покрива билото ще ти е на около 3-3,50м и да не използваш това пространство си е пълна загуба/застроената площ трябва да се използва максимално/,стълби има много видове,все ще намериш подходящ вариант.Дневната е помещението което се обитава най дълго време и при най висока температура за това е добре да заема най слънчевата част,а за спалнята 16-18гр е нормална тем. Номера с комина не ми стана много ясен :? на чертежа не го видях.
Да започнеш да строиш къща със заем е доста рисковано,защото е почти невъзможно да се предвиди крайната цена,ако се купува нещо завършено е по друго,там нещата са малко по ясни.
emilvtc - специалист
Да започнеш да строиш къща със заем е доста рисковано,защото е почти невъзможно да се предвиди крайната цена,ако се купува нещо завършено е по друго,там нещата са малко по ясни.
И така е, и не е така ... Имам познати, които наскоро построиха еднофамилни къщи и всички ми разправят, че са им излязли около 220 - 240 Eur/кв.м. ...т.е къща 100 кв.м. би струвала 22000 Евро - да го кажем 30000.
В Пловдив апартаменти ново строителство струват средно около 600 Eur/кв.м
Та ако взема кредит от банка за готово жилище примерно 100кв.м. ще трябва да взема заем 60000 евро,

Е, не мислите ли, че колкото и да ме изненадат непредвидени разходи построяването на 100кв.м. в никакъв случай няма да надхвърли сумата 60000 Евро?
От тях около 8000 евро е само земята. т.е строежа дори ако излезе 50000 евро (за 100кв.м.) ще имам същото жилище, но с двор и без съседи в същата сграда.

Наистина нямам никаква представа от цени и разценки в строителството, но както и да го смятан - от 220еуро/кв.м. до 600 евро/кв.м. разликата е в пъти и дори при липсата ми на опит (т.е. да ми излезе по-скъпо от въпросните 220) в крайна сметка ще имам жилише с по-малък заем от банките ... Това е логиката ми ...
Да не говорим как се строи и с какво качество жилище "за продаване" и такова "за живеене" ...

Всичките тези разсъждения ме окуражават да се впусна в тази авантюра ...

Нещо повече - мисля, че точно сега не би ми било трудно да намеря добри и съвестни майстори, които да ми поискат достойно за труда им възнаграждение БЕЗ надувка в цената ...

Нали знаете каква е дефиницията за ОПТИМИСТ ?
"Оптимист е човек, на който му липсва информация" :-D

8180, прав си, че трябва да се направи изчисление за себестойността на проекта. Поради тази причина разучих АрхиКад. Той прави сметки и Build Of Matirials ако предварително му задам цената на материалите.
Като стигна до някаква концепция на разпределението на стаите и типа на строителството ще въведа цените на материалите и ще започна със сметките и вариантите ...

Още се опитвам да си изясня концепцията и какво искам (и да знам защо го искам точно такова и с точно тези материали и технологии).
kuuuuuul - майстор
emilvtc написа:

И така е, и не е така ... Имам познати, които наскоро построиха еднофамилни къщи и всички ми разправят, че са им излязли около 220 - 240 Eur/кв.м. ...т.е къща 100 кв.м. би струвала 22000 Евро - да го кажем 30000.
В Пловдив апартаменти ново строителство струват средно около 600 Eur/кв.м
Та ако взема кредит от банка за готово жилище примерно 100кв.м. ще трябва да взема заем 60000 евро,

Тук си напълно прав,аз имах впредвид само точноста на определяне на крайната цена,в смисъл ако при другите е излязло 240е ти сметни 300е пък ако ти останат винаги ще им намериш място,нали трябва и да се обзаведе тази къща.Дано да си добре с нервите защото ще са подложени на голямо изпитание. :partyman:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 17

Тема ""Вградена" термоизолация по време на строежа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: