• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
radius - майстор
emilvtc написа:
Наистина стига с тези трафопостове.
Нека разчупеността да не ти е самоцел, за да не стане безсмислено сложен и скъп проекта ти.

Посочените примери за къщи искаха да кажат , че няма смисъл да се строи. Но освен да ходя за каракуди на корекциите на Янтра, какво да правя в с.Крушето? Избора на евтини къщи е в непривлекателните места, което е логично.

Цената посочена от Фло, за мен е силно оптимистична и предполага задълбочени познания на инвеститора и голям ангажимент от негова страна. Не всеки знае и има време. Така че, аз ще кажа една цена от 140-160 Е/кв.м. за грубо строителство с неголям ангажимент от страна на инвеститора.
Tsilkov - майстор
radius написа:
Така че, аз ще кажа една цена от 140-160 Е/кв.м. за грубо строителство с неголям ангажимент от страна на инвеститора.
+1 .Моя опит показва същото и то при благоприятни теренни условия и без много "изхвърляния".То и груб строеж е малко разтегливо понятие де :lol:
Цените които бях пуснал преди няколко старници са за къща с РЗП 320 квадрата на наклонен терен която в момента е на завършен строеж и сметката излиза точно-така че може да я ползваш за груб ориентир.
Фло - специалист
radius написа:

Цената посочена от Фло, за мен е силно оптимистична и предполага задълбочени познания на инвеститора и голям ангажимент от негова страна. Не всеки знае и има време. Така че, аз ще кажа една цена от 140-160 Е/кв.м. за грубо строителство с неголям ангажимент от страна на инвеститора.
Това е верно,че не е за всеки.Аз я постигам,както и моя конструктор на неговия си обект,младо и кадърно момче,собственик и на строителна фирма.Затова казах някъде по-горе,че всичко започва от проектирането и заложеното в конструкцията.Значи зависи колко е способен проектанския екип.
Четворките са по 40 ст.,бетона е по-евтин от това да го бъркаш сам,желязото е по 1,20 кг. майстора струва 30 лв на ден.Какво по евтино от това?
tretre - специалист
Фло написа:
Ще повторя за неразбралите: в момента оптималната себестойност на квадратен метър за груб строеж (на къща) категория 5 е в рамките на 50-70 лв.,което зависи от разумния и информиран подход на инвеститора
Само аз ли забелязвам , че тоя е луд?
Фло - специалист
tretre написа:
Фло написа:
Ще повторя за неразбралите: в момента оптималната себестойност на квадратен метър за груб строеж (на къща) категория 5 е в рамките на 50-70 лв.,което зависи от разумния и информиран подход на инвеститора
Само аз ли забелязвам , че тоя е луд?
Ами може и да съм луд,щом съм успял до зимата да дигна и покрия 400(четиристотин ) квадрата къща.Остана ми за пролетта и лятото половината зидария ,която смятам да си правя сам с един общак,щото ми е кеф.Тия неща ,дето ги казвам тука не са от гледане в тавана ,ами от опит.
bulhomes2 - майстор
Фло, за сефте няма да се съглася с теб. 50-70 лв за груб строеж физически не виждам как да стане. 300кв.м. РЗП на 3 етажа строих 2010. За тях - 17000 за труд и около 43000 а материали. Идва към 200 лв/кв.м. като имаш предвид, че са на 3 етажа. При Емил 1 (или 2) етажа ще са по-скъпи на квадрат.

ПП. Да не би грешката да идва от покрива, защото някои смятат грубия строеж без него, а аз го включвам.
Фло - специалист
bulhomes2 написа:
Фло, за сефте няма да се съглася с теб. 50-70 лв за груб строеж физически не виждам как да стане. 300кв.м. РЗП на 3 етажа строих 2010. За тях - 17000 за труд и около 43000 а материали. Идва към 200 лв/кв.м. като имаш предвид, че са на 3 етажа. При Емил 1 (или 2) етажа ще са по-скъпи на квадрат.

ПП. Да не би грешката да идва от покрива, защото някои смятат грубия строеж без него, а аз го включвам.
Покрива ми е 200/двеста/квадрата от ламаринобетон с оставащ кофраж на цена от 20 лв. на квадрат.Кофража е от етажната плоча,повторна употреба.
Любимият ми цитат ,от любимия ми автор Кърт Вонегът:"Като не знаеш къде си тръгнал,има вероятност да стигнеш някъде другаде"
Не карам никой да се съгласява с мен! Искам да ви накарам да мислите! Наздраве ! :drinkers:
gvladkov - специалист
На мен ми излезе РЗП 380 м2 на 115 лв./м2 без покрив,а с покрив 145 лв./м2 + изолация отвътре и отвън. viewtopic.php?f=47&t=31474 .НО си я стройх половината сам(без двете плочи и дървената констр.на покрива).
tretre - специалист
200x20= 4000 лева покрив.
къщата е 400кв.м.
Остават 40-60 лв./кв.м.
Фло - специалист
tretre написа:
200x20= 4000 лева покрив.
къщата е 400кв.м.
Остават 40-60 лв./кв.м.
Образно,като материали ,с малко фантазия да си представиш,че на този един квадрат за 60 лв може да разположиш един кубик тухли или почти цял кубик бетон.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 27

Тема "Идеен проект за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: