• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 21
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
v_tan - специалист
Здрасти. Според мен давай смело. Ако измажеш бързо, съселите може и да не се усетят :lol: .
При мен пък врабчетата кацат отгоре върху последния лист, точно под стрехата, защото не съм завършил навсякъде последното парче, което опира в покрива. Хапват по малко, ама не е болка за умиране. На пролет планирам да я завърша и да измажа 2-ра ръка.
Иначе изолацията не е лепена за сградата. Технологията може да се каже че си я измислих, съветвах се малко и с приятел, който има фирма за монтаж на изолации. Та схемата е следната.
- опаковам къщата с мембраната.
- Слагам по няколко "котви" (дюбели) за топлоизолация на листа EPS (8см), като ги изрязвам с клещи, така че да не стърчат от другата страна на EPS. След това в отворите на дюбелите вместо пластмасовите пирони пъхам винтове за дърво (110х5мм). Винтовете излизат от другата страна на листа и върху тях нанизвам по едно парче 10х10см от подложка за ламиниран паркет -от твърдите, които са от XPS (фибраноподобни). След това опирам листа EPS на сградата и завинтвам с винтоверта.
- Уплътнявам с пяна всички фуги между листовете изолация, където ми остават тесни изрезки ги лепя за съседните листа с пяната.
Това е за изолацията. Не мърда, няма пукнатини, не я е отвял вятъра.

За стените: Да коват се на земята само с пирони (ако искаш го прави с винтове) и посля се вдига. Гарантирано няма да се разглоби докато я вдигаш.

Сглобки с планки почти нямам, като изключим накой по-специфични места и диагоналите. Ако трябва да има такива, би трябвало да са упоменати в проекта.
unclebim - специалист
Витане, поздравления за темата и търпението да обясняваш! Поздравления отново и за работата, която вършиш по къщата! Сигурен съм, че информацията е полезна за много хора.
v_tan - специалист
Благодаря. А полива ли системата? :lol:
unclebim - специалист
Недей спами! Не сме я поляли, та не знам дали ще полива. :-D
v_tan - специалист
Изравняващата замазка е готова.
за ~95кв.м. отидоха 5,5 тона пясък и около 40 торби цимент.
Започнах с полагане на XPS за изолация преди подовото.
Прикачен файл:
PIC_3499.JPG
Прикачен файл:
PIC_3502.JPG
Прикачен файл:
PIC_3507.JPG
Гръцки Стиропан, 5см, цена за 24кв.м - 191лв
v_tan - специалист
Честита Баба Марта!
Днес по случай празника започнахме терасата.
Прикачам малко снимки.
Дървения материал е останал от гредореда на къщата, талпи със сечение 25х5см. Импрегнирах ги под налягане, което оскъпява с 30лв. начинанието.
Гредите са хванати с поцинковани планки, тези са купени от Бриколаж. Една планка е 3лв. Мислех да си ги правя и тях ама за 8 планки няма смисъл, а и няма да са поцинковани.
Носещата колона е със сечение 14х14см, миналата седмица и изляхме стъпката, днес сложих анкерите, които стягат планката на гредата към основата, но ще ги стягам по-късно. Нека бетона да стяга сега.
Прикачен файл:
_DSC0416.JPG
Едно от ребрата с планката
Прикачен файл:
_DSC0421.JPG
Планката за колоната
Прикачен файл:
_DSC0431.JPG
Прикачен файл:
_DSC0434.JPG
Прикачен файл:
_DSC0436.JPG
VladkoM - специалист
Искам да Ви поздравя за построената къща. Искам да Ви попитам само можете ли да ми кажете колко квадрата е основата, колкото разбрах е 150 кв.м. дали съм разбрал правилно? И можете ли да кажете на какъв етап от строежа сте и горе долу колко пари Ви е излезнало до тук. Интересуват ме тези неща, понеже и аз искам да си направя нещо подобно и искам да видя колко пари излиза сам да си я направиш и колко от фирма. Има ли голяма разлика. И нещо друго какви документи Ви искат от общината?
v_tan - специалист
Здравей VladkoM. Радвам се че работата ми ти харесва. Правилно си разбрал за основите- 150-155кв.м. са. върху тях съм изливал само изравнителния бетонов пояс под стените.
За стойността на построеното: Безценно :)
Бях писал в началото около 40-42. ще видим на финала. От последните снимки се вижда до къде съм стигнал. Напредвам постепенно с пода, предстои ВиК...
Ако имаш желание и смелост да се захванеш сам, действай. по-леко и бързо от тухли и бетон, по-добра изолация в пъти, при еднакви разходи.
EDI - майстор
Ще имаш ли допълнително укрепване на двете носещи греди на терасата и на напречните греди.На мен в момента ми се вижда още нестабилно.Двете крайни бих им ударил по още две видии 8Х120 за вертикалната греда, а на напречните също по две 8Х120 да се укрепят към крайната греда.Не мога да видя с какво си хванал планките, но бих укрепил още.
v_tan - специалист
Да ще има общо по 4 винта към колоната. Само че са 6х110 (ако не ми скимне да ги хвана със шпилки, имам разни парчета). Допълнително смятам да сложа и по една пъглова планка от вътрешната страна. Останалите ребра са хванати към дългото ребро с планките като обувки, които съм показал на едната снимка, а мисля челно да ги хвана с дълги винтове за дърво. Планката в която са стъпили е захваната с винтове 5х50.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 21

Тема "Строителство на дървена къща - текущ проект" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: