• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kossis - специалист
И това е вярно, не е ясна основата.
ribnikolaevi - майстор
Следя темата с интерес.
Това което съм чувал: варта, понеже е основна, действа антибактериално. Освен това е по-здрава то гипсовата.
Гипса има свойството да поема или отдава влага и прави по равномерен влажностния режим в помещенията.
Недостатъци:
За гипсова трудно ще намериш майстор. Може да има проблеми с полагането (пресечен гипс, и т.н.).
За варовата - иска по-голяма дебелина. Става по-груба по принцип (може и да не е така).
stenmark - специалист
Варовата мазилка в казармата се щпакловаше още докато не дръпнала напълно с гасена вар и става супер.Така е по-евтино и лесно за направа.Единствено е много важно да е гасена,защото после може да напука.
kuuuuuul - майстор
Аз пък моите мазилки ги правя с пясък и перлит 1:1,цимент и добавка/става малко грубо като хастар/,след това шпакловам с шпакловка за топлоизолиции и на края с фина циментова.Става много здраво.
Тани - модератор
Първо трябва да минеш с ръба на шпаклата/мистрията по всички пукнатини, така че да ги изчоплиш до здраво. На снимката не си личи, но за да добие съвременен вид стаята трябва да минеш с ръба на шпаклата и всички ъгли таван/ стена, защото обикновено са заоблени.
Прикачен файл:
P1070625.JPG

Преди или след това изстъргваш варовата боя до здраво. Може да се наложи да я свалиш цялата както тази зелената
Прикачен файл:
P1070633.JPG
2. "измиваш" всичко с пулвелизатор, за да не микриш дюшемето, ако правилно предполагам каква е подовата настилка :) . Аз лично ползвам накрайник за маркуч, който има положение в което пръска на мъгла като пулвелизатор. Много добре измива прахоляка почти без вода. Наблегни много добре на фугите, които са се оформили в пукнатините, трябва да се измият много добре от прахоляка и песъчинките, за да хване после добре материала и да се предотвратят нови напуквания.

3. След като изсъхне минаваш с дълбокопроникващ грунд. НИКАКВИ БЕТОНКОНТАКТИ И ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ!
Грунда трябва да се разрежда с вода и е по-добре да го разредиш малко повече, отколкото да го разредиш по-малко "за да е силен"! Не забравяй МНОГО ДОБРЕ ДА МИНЕШ ПУКНАТИНИТЕ!!!

4.Запълваш пукнатините и по-големите дупки с лепило за гипскартон. НИКАКВИ МАТЕРИАЛИ НА ЦИМЕНТОВА ОСНОВА ! НИКАКВИ ЛЕПИЛА ЗА ПЛОЧКИ! Натъпкваш колкото пожеш повече материал нагоре, за да излезе отгоре и да захване в летвите. Ако отвора е голям и материала става на "корем" от тежестта си, набутай го нагоре и засега недей да го заравняваш с тавана , а го остави "гладно" . Като изсъхне чак тогава му мини втора ръка, а ако е необходимо и трета.

5. Следва вече същинската шпакловка. Препоръчвам ти сатен гипс. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОЛАГАНЕ НА МРЕЖА! От тази за топлоизолациите. Вече 4 години няма нито една пукнатина на таваните, а на стените, които почти нямаха пукнатини , сега има тук там в шпакловката, понеже не сложих мрежа!
kossis - специалист
Що да не ти благодаря ? Мерси за инфото !

Това лепило за гипсо картон какво е ???

Щото е така като го напишете и аз не ги знам всичките видове бъркочи.
Тани - модератор
Има доста марки , за да ти пиша конкретно! В който и магазин да отидеш всички знаят какво е "лепило за гипскартон" С него се лепи гипскартона за стената на "топки" или "кюфтета"

https://www.google.bg/search?q=%D0%BB%D ... 80&bih=913

https://www.google.bg/search?q=%D0%BB%D ... tAa0noGYAg
kossis - специалист
Аз такива големи пукнатини нямам. Но ме притеснява, при свалянето на варта, да не падне и основат, че тогава нагазвам в непозната територия-от горе е дървен гредоред.

А иначе за измиването, аз свалях тапетите у нас с вибрационен пистолет за боя. Обаче пръска и вода-на пара-направо падаха цели тия тапети, след омокрянето с тоя пистолет. Варта на тавана в апартамента в София я мих с гъба и вода принципно.
Тани - модератор
kossis написа:
Аз такива големи пукнатини нямам. Но ме притеснява, при свалянето на варта, да не падне и основат, че тогава нагазвам в непозната територия-от горе е дървен гредоред.

А иначе за измиването, аз свалях тапетите у нас с вибрационен пистолет за боя. Обаче пръска и вода-на пара-направо падаха цели тия тапети, след омокрянето с тоя пистолет. Варта на тавана в апартамента в София я мих с гъба и вода принципно.
Методите на свалянето на са важни , важното е да свалиш всичко ДО ЗДРАВА ОСНОВА! Пукнатините нарочно съм ги разширил, за да влезе материал и да залепи парчетата едно за друго! Затова се използва и лепило , а не направо със сатен гипса!
kossis - специалист
За здравата основа и запечатването на праховата структора с грунд ми е ясно.

Ако падне до гредореда мазилката ???
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Варова или гипсова мазилка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: