Следя темата с интерес.
Това което съм чувал: варта, понеже е основна, действа антибактериално. Освен това е по-здрава то гипсовата.
Гипса има свойството да поема или отдава влага и прави по равномерен влажностния режим в помещенията.
Недостатъци:
За гипсова трудно ще намериш майстор. Може да има проблеми с полагането (пресечен гипс, и т.н.).
За варовата - иска по-голяма дебелина. Става по-груба по принцип (може и да не е така).
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kossis
- специалист
79 мнения в "Варова или гипсова мазилка?"
ribnikolaevi
- майстор
Тани
- модератор
Първо трябва да минеш с ръба на шпаклата/мистрията по всички пукнатини, така че да ги изчоплиш до здраво. На снимката не си личи, но за да добие съвременен вид стаята трябва да минеш с ръба на шпаклата и всички ъгли таван/ стена, защото обикновено са заоблени.
Преди или след това изстъргваш варовата боя до здраво. Може да се наложи да я свалиш цялата както тази зелената
2. "измиваш" всичко с пулвелизатор, за да не микриш дюшемето, ако правилно предполагам каква е подовата настилка
. Аз лично ползвам накрайник за маркуч, който има положение в което пръска на мъгла като пулвелизатор. Много добре измива прахоляка почти без вода. Наблегни много добре на фугите, които са се оформили в пукнатините, трябва да се измият много добре от прахоляка и песъчинките, за да хване после добре материала и да се предотвратят нови напуквания.
3. След като изсъхне минаваш с дълбокопроникващ грунд. НИКАКВИ БЕТОНКОНТАКТИ И ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ!
Грунда трябва да се разрежда с вода и е по-добре да го разредиш малко повече, отколкото да го разредиш по-малко "за да е силен"! Не забравяй МНОГО ДОБРЕ ДА МИНЕШ ПУКНАТИНИТЕ!!!
4.Запълваш пукнатините и по-големите дупки с лепило за гипскартон. НИКАКВИ МАТЕРИАЛИ НА ЦИМЕНТОВА ОСНОВА ! НИКАКВИ ЛЕПИЛА ЗА ПЛОЧКИ! Натъпкваш колкото пожеш повече материал нагоре, за да излезе отгоре и да захване в летвите. Ако отвора е голям и материала става на "корем" от тежестта си, набутай го нагоре и засега недей да го заравняваш с тавана , а го остави "гладно" . Като изсъхне чак тогава му мини втора ръка, а ако е необходимо и трета.
5. Следва вече същинската шпакловка. Препоръчвам ти сатен гипс. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОЛАГАНЕ НА МРЕЖА! От тази за топлоизолациите. Вече 4 години няма нито една пукнатина на таваните, а на стените, които почти нямаха пукнатини , сега има тук там в шпакловката, понеже не сложих мрежа!
Преди или след това изстъргваш варовата боя до здраво. Може да се наложи да я свалиш цялата както тази зелената
2. "измиваш" всичко с пулвелизатор, за да не микриш дюшемето, ако правилно предполагам каква е подовата настилка

3. След като изсъхне минаваш с дълбокопроникващ грунд. НИКАКВИ БЕТОНКОНТАКТИ И ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ!
Грунда трябва да се разрежда с вода и е по-добре да го разредиш малко повече, отколкото да го разредиш по-малко "за да е силен"! Не забравяй МНОГО ДОБРЕ ДА МИНЕШ ПУКНАТИНИТЕ!!!
4.Запълваш пукнатините и по-големите дупки с лепило за гипскартон. НИКАКВИ МАТЕРИАЛИ НА ЦИМЕНТОВА ОСНОВА ! НИКАКВИ ЛЕПИЛА ЗА ПЛОЧКИ! Натъпкваш колкото пожеш повече материал нагоре, за да излезе отгоре и да захване в летвите. Ако отвора е голям и материала става на "корем" от тежестта си, набутай го нагоре и засега недей да го заравняваш с тавана , а го остави "гладно" . Като изсъхне чак тогава му мини втора ръка, а ако е необходимо и трета.
5. Следва вече същинската шпакловка. Препоръчвам ти сатен гипс. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОЛАГАНЕ НА МРЕЖА! От тази за топлоизолациите. Вече 4 години няма нито една пукнатина на таваните, а на стените, които почти нямаха пукнатини , сега има тук там в шпакловката, понеже не сложих мрежа!
Тани
- модератор
Има доста марки , за да ти пиша конкретно! В който и магазин да отидеш всички знаят какво е "лепило за гипскартон" С него се лепи гипскартона за стената на "топки" или "кюфтета"
https://www.google.bg/search?q=%D0%BB%D ... 80&bih=913
https://www.google.bg/search?q=%D0%BB%D ... tAa0noGYAg
https://www.google.bg/search?q=%D0%BB%D ... 80&bih=913
https://www.google.bg/search?q=%D0%BB%D ... tAa0noGYAg
kossis
- специалист
Аз такива големи пукнатини нямам. Но ме притеснява, при свалянето на варта, да не падне и основат, че тогава нагазвам в непозната територия-от горе е дървен гредоред.
А иначе за измиването, аз свалях тапетите у нас с вибрационен пистолет за боя. Обаче пръска и вода-на пара-направо падаха цели тия тапети, след омокрянето с тоя пистолет. Варта на тавана в апартамента в София я мих с гъба и вода принципно.
А иначе за измиването, аз свалях тапетите у нас с вибрационен пистолет за боя. Обаче пръска и вода-на пара-направо падаха цели тия тапети, след омокрянето с тоя пистолет. Варта на тавана в апартамента в София я мих с гъба и вода принципно.
Тани
- модератор
kossis написа:Аз такива големи пукнатини нямам. Но ме притеснява, при свалянето на варта, да не падне и основат, че тогава нагазвам в непозната територия-от горе е дървен гредоред.Методите на свалянето на са важни , важното е да свалиш всичко ДО ЗДРАВА ОСНОВА! Пукнатините нарочно съм ги разширил, за да влезе материал и да залепи парчетата едно за друго! Затова се използва и лепило , а не направо със сатен гипса!
Тема "Варова или гипсова мазилка?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература