• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ivanovbg - майстор
Не съм ползвал четка с резба а такава като на снимката. Връзвах четката с капронено въже и го прокарвах през тръбите. Мога да ти кажа че това ме спаси от къртене на комина. Първия път се заклещи и изкъртих едната резба, ако не беше въжето...И да въртиш четката само в посоката на завиване докато я вкарваш и изкарваш!

П.П. И да не забравиш да пратиш една виртуална бира за акъла след реализацията :partyman:
prascho - майстор
Ще почерпя и на живо :). При отвор на кюнци ф180 и отвор на коминни тела 21х17 см, четката трябва да бъде ф160 най-много..? При ф180 да не се заклещи....

П.С При въже вътре в тръбите, сглобката им не се ли обесмисля. Т.е и без сглобка при изпънато въже би трябвало тръбата отдолу да бута тази отгоре :).
ivanovbg - майстор
Може би, но ако се скъса въжето губиш всичко. А така си е двойно подсигуряване. :) Иначе става с две въжета - отдолу и отгоре, но са нужни двама.
:partyman:
prascho - майстор
А за тази система с "дръжките за комин" какво мислите. Между двата края под полипропилена има ли метално въже? Цената на двата метра съизмерима с тази за метър е доста по-ниска.

http://www.tashev-galving.com/000000-20 ... 0Tecnospaz
prascho - майстор
Вчера за последно поизчистихме комина. Бях взел няколко метра от посочените в предходния пост пласмасови дръжки, една четка ф130 и една ф200 с куки. Общо взето с тази на 130 нищо не стана /предимно за обиране на паяжини/. Коминът го поизчистихме с металната шина и крайно с четката ф200. Закачих въжета от двете страни, аз отгоре, баща ми отдолу и така към 30-40 пъти :). Ще си покаже какво сме направили.

П.П. Между мазето и първия етаж имаше разминаване в комините тела. Бутнах тези в мазето и успях през уйкенда да изидам отново комина в тази част с единични тела. Сега ми се иска да съкратя пътя на дима от котела до розетката на комина. В момента е около 150-160см с коляно под 90 градуса. Иска ми се да заменя 90-ката с две колена по 45 градуса и кюнеца косо да влиза в комина. Лошото е, че проверих на няколко места и колена на ф160 не устях да намеря. Знаете ли в София някое местенце?
kuuuuuul - майстор
Човека дето ти направи обшивката,може да ти направи и колена каквито искаш.
prascho - майстор
Благодаря :). Теб трябва да те черпя поне една бира/ракия. Препоръката свърши чудесна работа /дойде сина да монтира обшивката/.
prascho - майстор
Днес позатворих всички дупки на комина и погледнах дали има тяга. Има, дано е достатъчна.

Прикачен файл

IMG_0567.JPG
prascho - майстор
привет,

След около 1,5г дойде време да оформя външния вид на комина. Имам вата 3см, която ще шпакловам от едната страна тънко и ще залепя със слой по периферията и топки към четирите страни на комина. Няма да измазвам с вар, тъй като е доста трудоемко /ще наклепам керемидите. Зидарията си я правих аз, плътна е и права/.

Питането ми е: Ватата трябва ли да покрие/застъпи поцинкованата обшивка на комина? Как да завърша изолацията отдолу?

Има разни хоризонтални профили с водокап, които отделят цокъл от топлоизолация, но те започват с дълбочина от 5 см нагоре. Моята изолация е 3см.

Единственото, което ми хрумва е да сложа стандартен ъглов водокап, който да шпакловам.
prascho - майстор
Ватата е залепена и шпаклована. Стана прилично.

През тези дни видях, че трябва да се справя с още един проблем. Съседният комин, който е разположен в близост до билото има напречна пукнатина през цялата хоризонтална равнина. Коминът стърчи около 60-70 см от керемидите, като пукнатината е в горната част /два реда преди шапката/. Нямам идея на какво се дължи... :? Може и на земетресението в Перник. Прорязан е през цялата хоризонтална равнина. Коминът е с три изхода и сигурно ще тежи доста вдигането на шапката с двата реда тухли за да се сложи разтвор и да се залепи отново. Допълнително шапката е без водооткап и по дългата страна мазилката и част от тухлите са тръгнали да се рушат.

Единственото, което ми идва на ум е да вдигна по някакъв начин шапката с двата реда тухли, да попълня с варо-циментов разтвор и да я залепя отново. Мога да сложа ПВЦ профил с водооткап залепен директно към шапката за да предотвратя стичането на вода по комина в бъдеще...

Някакви идеи?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "подмяна на комин - технология и материали?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: