• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
bisermonov - специалист
Ми не мисля че ще има проблем все пак парцела е в село къщите са разхвърляни отсреща една е на два етажа и на около 6-7м. от улицата, от едната и страна къща на един етаж и поне 25м. навътре, от другата страна също къща на един етаж но пък задигната от земята поне 1м. и на 3м. от пътя. :shock: Разбира се нямам никакво намерение да развалям този архитектурен шедиовар ще съм в същия стил хаос! :lol: И все пак ако тази уличка притежаваше мъничко визия с удоволствие бих се вписал. :)
Tsilkov - майстор
pif4o написа:
Инак парцелите са около 40 000 лв в раиона като става дума за 500-600-700 кв. От там на сетне към 30-40 груб строеж за 100 кв, и вече съм на 80, като добавим разправите с ВиК и Енерго за присъединяване, всички документи, архитекти, планове +време, ми трябват едни 100 за да започна, и докъдето стигнат.
Верно е това нещо което казваш, ама то и това дето ти го дават за 90 000 е просто един груб строеж - съмняваме да си навит така както е да влезнеш да живееш- почнеш ли да ремонтираш си отиват цялата камара пари като на нова - дограма, изолация, покрив,ВиК,Ел, шпакловки,замазки,подове.... да не говорим колко боклук има да изхвърлиш.
Като гледаш стари къщи общо взето вариантите са два - или всичко и е ОК и само пренасяш багажа да живееш или ремонт из основи - аз досега не съм видял някои да направи успешно полуремонт. Общо взето да е изгодна стара къща за ремонт трябва цената и да е осезаемо по-ниска от цената на сходен парцел + грубия строеж (грубо 150 лв.м2). То далаверата на старите къщи е че обикновенно цената им е колкото само на празен парцел и са на хубаво място ама тия младежи маи са прекалили с мечтите - че и 140 000 искали в началото :shock:
pif4o написа:
и казаха че сметките им са излезнали много криви, и сега живетя на първи етаж и няма кинти да оправят горните :)
Ами то всеки трябва да си прави сметката - за това имаме глави на раменете. Като нямаш пари строиш на един етаж и малка квадратура - тя къщата е за живеене а не да си и "роб до гроб". В апартамент да не си на два етажа или на 300 квадрата. Отделно че големите сгради и да се напънеш да ги построиш после си иска доста усилия за поддръжка (отопление, малки ремонти, почистване). Общо взето след 200-250 кв. си иска сериозен финансов гръб и си ходят в категория "лукс".
bisermonov написа:
ще ми каже къде точно в моя парцел да си построя къщичка, разбира се ще спазя тия метри от межди и тем подобни земя много?
Нормативно се изискват 3 метра от странична граница към съседи (4 за вилно) и 5 от съседа към дъно (6 за вилни). Към улицата може без отстояние ако имаш регулация. Ако не трябва да оставиш едни 3-5 метра. Всичко това е описано във визата от въпросния главен архитект. От там нататък са архитектурни съображения и там рецепта няма.Няколко най-общи насоки:
- сградата се разполага обикновенно в северния/западния край на парцела за да имаш южен/източен двор и към него да гледат повечето прозорци на къщата.
- сградата се разполага към по-хубавата гледка и в по-високата част на парцела
- гледа се и къде е подхода на улицата и къде ще ти е гаража
...........................
pif4o написа:
Е , ти ще му кажеш кое ъгълче си харесал пък тои ще каже може ли, ще има ли пречки и прочие.
На него работата не му е да дава акъли (да проектира) макар че това обикновенно му е любимо занимание - процедурата е харесваш си място (сам или с помощта на проектант) и внасяш в общината "скица-предложение" по която той да направи виза (закона го задължава). То и без виза може ама тва е една друга тема....
pif4o - специалист
Tsilkov благодаря за поста, както винаги си максимално подробен и ясен :prost:
Tsilkov - майстор
pif4o написа:
Tsilkov благодаря за поста,
За нищо - дано ти помогна по главоболията с избора - че не е лесно да "снесеш" една торба с пари на някои.
pif4o - специалист
Taka e, пък и търсенето ще отнеме бая време като гледам, почти не се появяват нови обяви, ще видим, принципно съм късметлия усещам че ще изскочи "моята" къща , тогава пак идвам на консултация тука :)
VLADO66 - майстор
В тая криза е времето на купувачите.Я си направи един експеримент и пусни една обява в някой сайт че купуваш да видиш каква навалица ще ти се изсипе.Ще има да си ти строяваш по красота.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Въпрос за парцел и строителство???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: