• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
alex_no1 - напреднал
за пестене на дворно място и още за малко по-евтино
Пък аз от прочетените теми във форума бях останал с впечатление, че едноетажното строителство е по-евтино
Tsilkov - майстор
ArturDent написа:
VLADO66 написа:
На първия етаж задължително трябва да има спалня,че старост нерадост по стълбите :wink:
И аз бях на този принцип.
А като има спалня, това означава още - баня, кенеф, килер, кухня и хол. Това за мен е минимума.
+1 и от мен. Аз също съм за тоя принцип - старините едно на ръка ами и е в пъти по удобно - някои като е живял само в апартамент и поживее в двуетажна къща веднага го разбира :lol: Обективните причини които могат да те накарат да живееш и на втори (че и трети)етаж са: малко място, високи съседни сгради и добра панорамна гледка.
alex_no1 написа:
за пестене на дворно място и още за малко по-евтино
Пък аз от прочетените теми във форума бях останал с впечатление, че едноетажното строителство е по-евтино
При квадратури под 120-150 квадрата е по-евтино защото спестяваш стълба и конструкция, но при по-големи вече започва да не е защото имаш повече покрив и основи.
alex_no1 - напреднал
Е, аз за моя случай говорех.

Кой тогава се явява оптималния вариант при къща с площ около 120-130 кв.м.:
1. неголямо мазе за котел и килер и всичко останало на първи етаж
2. два етажа с вътрешна стълба
3. един етаж с една спалня и 1-2 стаи под покрива (мансарди)
4. "Етаж и половина", подобно на това

Знам, че е трудно да се даде оценка на такива хипотези, но поне някакво относително сравнение при еднаква квадратура.
colyo - специалист
При всички положения 1 етаж е най-добре. При мен проблема дойде от това, че жената (още гаджета бяхме) се хвана с една пишман архитектка и осраха първия проект. Като се взехме взех нещата в свои ръце и се наложи да променям проекта, поради липса на всякаква функционалност и коридори със 180 градусови завои.....ужас......абе оакан проект. Взех да мисля вариант с разширяване на основите с още 20-ина квадрата. Оказа се, че е тройно по-скъпо от вдигането на цял етаж и за това съм на 2 етажа, но не съжалявам. В момента вторият етаж е сервизен : работилница, склад за дървен материал, пушалня и килер.
VLADO66 - майстор
Те тука цял ферман надълго и широко :wink: viewtopic.php?f=47&t=42103
Tsilkov - майстор
alex_no1 написа:
На тая квадратура един етаж. Една стълба (ако горе имаш основна спалня) е 5-6 квадрата и с подходите към нея става 8-10 квадрата. По два етажа - 15-20 квадрата на вятъра от 120 :idea: Като направиш покрива направо дървен (а не с плоча) и по-леки основи ще поспестиш от повечето квадратура на последните.
Ако по някаква причина все пак ти се наложи/решиш и втори етаж (гледка, желание за втори етаж, стръмен терен оскъпяващ основите....) е добре да приобщиш стълбището към дневната за да минимизираш загубите на пространство. Особенно подходящо е горе да са само двете детски/гостни в подпокривно пространство и със стръмна стълба.
nikolson - майстор
Tsilkov написа:
alex_no1 написа:
На тая квадратура един етаж. Една стълба (ако горе имаш основна спалня) е 5-6 квадрата и с подходите към нея става 8-10 квадрата. По два етажа - 15-20 квадрата на вятъра от 120 :idea: Като направиш покрива направо дървен (а не с плоча) и по-леки основи ще поспестиш от повечето квадратура на последните.
Ако по някаква причина все пак ти се наложи/решиш и втори етаж (гледка, желание за втори етаж, стръмен терен оскъпяващ основите....) е добре да приобщиш стълбището към дневната за да минимизираш загубите на пространство. Особенно подходящо е горе да са само двете детски/гостни в подпокривно пространство и със стръмна стълба.
Съгласен съм, но за себе си не би го направил със стръмно стълбище, нали? Жилището не е някаква застинала даденост. Пренасяне на покъщнина -цак! Ремонт -цак! Малко дете -на тръни. Моето мнение е, че хваща окото, ама...не е удобно.
alex_no1 - напреднал
VLADO66 написа:
Те тука цял ферман надълго и широко :wink: viewtopic.php?f=47&t=42103
Благоадря за линка. Темата ще ми е много полезна, а не я бях видял досега.
Tsilkov - майстор
nikolson написа:
Моето мнение е, че хваща окото, ама...не е удобно.
То не е въпроса че хваща окото а че е икономично а и за деца (не говоря под 3 години) е дори много интересно и приятно. Пък и под стръмна стълба не разбирай вертикална или "патешка". Просто едно е секи ден да минаваш по дадена стълба (тая дето отнема по 10 квадрата на етаж) и жена ти да пренася лигена с прането......, друго е да е широка 60 санта и по нея да търчат основно децата/тинейджърите.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Решил съм да строя къща. Имам нужда от помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: